За инекции отпосле мислиш на клексани? Ако да, и мене најмногу тоа ме измачи мислам. 3 недели после породување ги примав, кај болат ама и се изнамачив иди враќај се од боцкање, па и се разболев од идење во амбуланта секој ден и пренесов вирус на бебето и така месец ипол ми поминаа по лекари, што за мене што за бебе . На раната скроз заборавив во тој период. А не дека ми беа високи многу димерите 1500, ама пак ради паники на околина, мајка ми отиде сама кај докторот да бара да ми препише уште 7 клексани бидејќи имавме лошо искуство со тромб во семејство.
Мислам дека мисли на инекциите за собирање на матката. Колку болеа тие, па колку боли собирањето на матката И јас ги памтам.
@Giinna На ерготилот мислам. За мене беше хорор, болка пржење/жежење ногата пола саат ми идеше од ѕид да се мавнам.Единствена траума од цел пораѓај. А клексаните не ги ни осеќав, секој различно искуство нема правила.
Мислев дека само јас сум. Мене толку ме пржеше и болеше од ерготилот, што раната од царскиот беше смешка. Ама и тоа зависи кој ти ги става. Само од една сестра која се затекна на смена не ме болеше, другите како пикадо ги ставаа. Хорор.
@Skyler да, секој со различно искуство. И мене ме болеа тие и во болница повеќе болки имав од матката отколку од резот, а гасовите пак .. ко некој по стомак со нож да ме боде, така болеше, па уште и не можев да си пр**м едвај дома почнав да ги испуштам и дома имал некој немал до мене им викав ако слушнете нешто да знаете дека морам да испуштам гасови , не можам да се стискам и да идам во вц, штом ми дојде ќе си пуштам и ми се смееа сите
zdravo. 41 nedela sum i se mislam za carski. koja e procedurata, dali mozam so dogovor so doktorite da odredime carski ili mora da ima nekoja komplikacuja za carski? nekoj so iskustvo da spodeli sovet? i dali moze so spinalna ne celosna? ☺️
Зависи каде ќе се пораѓаш. По приватниве може да се договориш, по државниве зависи од врската. Инаку повеќето се со спинална, освен ако нема некои индикации за целосна анестезија.
Пред некој ден прочитав за нов метод на царски, Француски царски медот. Кај нас на Гак го изведува сега за сега само еден доктор. Самата интервенција е малце подолга, но резовите, болките ( далекууу помалце болни), заздравувањето се многу подобри. Станувањето е после 4 саати, испуштањето од болница побрзо. Дали некоја од вас има некој кој е породен со овој метод?
И јас некаде прочитав и се чудев, во ждм да не беше? Јас искрено не знам зошто да се станува после 4 саати од таква тешка операција ама не сум запознаена, можеби е подобро.
https://pedijatar.mk/nova-metoda-na-poroduvane-shto-e-i-kako-se-pravi-frantsuski-tsarski-rez/ Еве имаат објаснето процедурата како се изведува и за што е подобра. Баш во вторник ќе ја прашам др на Гак што ми е околу овој метод. После царски најдобро е што повеќе да се движиш.
Интересно само што дека кај нас некој ќе се замара за ова тешко. Зошто повеќе пари земаат кога прават операции т.е. бројката им е битна не методот.
Прво во инфузија ги ставаат после боцкаат во бут али им ставаат и кетонал или аналгин воедно и така се намалуваат болките.
Да ама зошто, не знам што ставале во инфузијата, ама откако излегов од болница не сум примила такви инекции затоа прашувам, дали мора дали треба?
Во болница да. После болница ако има проблем на прва контрола ќе дадат капки. Тоа е да се контрахира матката да ја исфрла крвта.
Да ве прашам после колку време започнавте да кревате тешко? Рекоа до шест месеци до 5 кг. Но, оца е невозможно веќе си мало бебе
Никој не ми кажал, ниту пак јас сум прашала, ама невозможно е тоа. Еве го три месеци е, 6 кг тежок, сигурна сум дека има и потешки бебиња од него, така да нема логика тоа. А за тешко се пазев првите две до три недели, после си функционирам најнормално, па до сега не сум имала некој проблем.
Да да и мојата помина 5 кг, ама ако ја држам долго време ми станува тешка, па затоа прашувам. Дали е до мене, или пак мислата ме "тепа". 4 месеци сме. Имаше една со мене 4,5 и се роди малиот, нејзе до сега сигурно е потежок