Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. Ena05

Ena05 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    791
    Колку време после операцијата не ја мокревте раната и како ја миевте одржувавте после мокрењето? Нормално бањање или сепак припазувавте да не оди сапуница натаму?

2. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.478
    Допаѓања:
    8.621
    48h после операц ме истушира сестрата.
    Ќе се бањаш да се слева вода, сапуница над раната, не да трљаш директ или да се прскаш со туш и нема да има проблем. После тоа нешно тапкање со пешкир и тоа е тоа.

На Ena05 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ena05

Ena05 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    791
    Фала ти :) Без никаква лепенка така?

4. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.478
    Допаѓања:
    8.621
    Не не. Откако ми го извадија фластерот после операција, ништо немав ставено.

5. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Најдобар пораѓај е оној во кој и мајката и бебето се живи и здрави. Така да и природно и царски е ок. Прави како што ти се осеќаш и не слушај никој. Јас сакав природно, ама за жал немаше шанса и завршив царски. Супер поминав породена сум пред 4 недели функционирам нормално. Боли првите недела дена. Мене ме жежеше раната ако подолго стоев на нозе, или работев нешто низ дома. Ама кога ќе седнев или легнев ми поминуваше. Јаките болки ги поминуваш во болница, покриена со тарапија и не се осеќа толку. Јас немав никаква помош ни околу домашни обврски, само околу бебе сопругот ми помагаше па издржав. И искрено си викам добро е што бев царски, зошто има мајки што ги искусиле и природните болки, и болката после царски вака само една ќе истрпиш :) Како ти кажува паметот твој така да си правиш и ич да не те боли што мислат и што зборат другите :)

На Madmozel84, WhiteCat33, Adidas888 и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.532
    Допаѓања:
    2.025
    Како оди протоколот за царски рез? Во смисла прием, колку дена минимум задржуваат, како изгледа отприлика, го гледаш ли бебуш, може ли сама да се јавиш на сопругот?
    Со мало дете сум, ми значи телефонот до мене и што побрзо дома да сум.
    Природно поминав со 7 дена у болница ради компликации, поминав и родилна сала, после и операциона со спинална ради лош рез од епизиотомија, па сега се мислам директ вака
    За гак

7. Skyler81

Skyler81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2024
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    636
    Јас се породив царски во ноември. За приемот како е не можам да кажам, бев на редовна контрола и ме задржаа за итен царски. Во петокот ме породија, во понеделникот ме пуштија дома. Во сала не ми дозволија мобилен, ама кога ме префрлија на интензивна одма му се јавив на сопругот. Бебето ми го донесоа наредниот ден, откако ми го извадија катетерот и по цел ден беше со мене. Навечер го земаа. Ако те интересира уште нешто слободно пиши ми.

8. Stela Maris

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.532
    Допаѓања:
    2.025
    Za kolku vreme te odnesoa na intenzivna od sala? Znači ne možam da go slikam bebušot vednaš po ragjanje kako vo rodilna sala što možev? I ne go gledam?
    Koga te odnesova vo obična soba, onaa u puerperiumot? So spinalna ili celosna mora?
    E da, i kolkav e rezot?

9. Skyler81

Skyler81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2024
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    636
    Јас бев со спинална. Откако го извадија бебуш и го средија, ми го покажаа да го видам. Штом ме сошија одма ме однесоа на интензивна. Вечерта околу 22 часот ме префрлија во соба кај родилките. Резот е околу 15 цм претпоставувам, можеби и помал.

На Stela Maris му/ѝ се допаѓа ова.
  10. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    Мене исто ми е страв таа недела дена како ќе ја преживеам, а имам уште едно 3 годишно дете. И јас немам помош, сама сум. :(

11. Bruna

Bruna Активен член

Се зачлени на:
    11 март 2024
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    4
    Moze li pomos... Dve nedeli posle carski i na mestoto kade mi bese konecot osekam kako tvrdo. Nekoja so slicno iskustvo? Inaku prv carski mi e i panicam mnogu

На Miiina му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    После 24 часа ме станаа се избањав сама зошто бев способна ја мокрев раната најнормално само после бањање убаво ја тапкав со пешкир да биде сува и со прв и со втор царски.

13. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.961
    Допаѓања:
    34.562
    Прием ден пред царски утредента царски , севкупно 5дена (лани во јуни)

14. Stela Maris

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.532
    Допаѓања:
    2.025
    A drugi detali? :D

Spinalna, mora celosna, ti dados da go slikneš brzo, da se javiš?
    Od intenzivna vo soba ili na patološka, oti ja koga bev od carski na patološka gi nosea, znam pošto bev tamu dve nokji

15. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.961
    Допаѓања:
    34.562
    Спинална е,не е целосна-
    За сликање мискиш штом ќе се роди или?
    Јас од шок соба директно во родилна ме однесоа таму ми донесоа тел и работите што ги имав,подоцна го донесоа и да ги видиме :)
    Докторот му се јави на мм штом ме породи и споделил инфо тешко долго и слично (со прием до отпуштање 5дена бев-Чаир)

16. Stela Maris

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.532
    Допаѓања:
    2.025
    Štom kje se rodi da, kako vo rodilna sala što davaat i vednaš da se javiš davaat, na toa mislam, otposle znam deka može

17. Ena05

Ena05 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    791
    Девојки после колку време после царски е дозволено да се носи мидер? Пред една недела сум породена, до сега само -7кг и стомакот како желе :(
    Кога почнавте вие?

18. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.803
    Допаѓања:
    18.092
    Не ме разбирај лошо, ама кои ви се очекувањата после една недела од пораѓај?
    Телото 9 месеци растело и се ширело постепено, исто и сега му треба време да се врати во нормала.

На Dpokahontas, Adidas888, ina..ina и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.322
    Па таман е -7, бебето и плодовата вода се тоа, плус отоци ако си имала. За другите кг што си ги качила си треба време, пазење на исхрана и пешачење. А стомакот ќе си биде желе освен ако не ти е генетиката таква или си била активен вежбач претходно. Си треба време за стомакот да се врати, кај многу и си останува.

20. Ena05

Ena05 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    791
    Па искрено мислев ќе бидат повеќе кг минус ама тоа е што е. Прашав за мидер од причина може ќе биде тоа од помош.