Офффф значи свесна сум дека можат да утнат и да кажат дека е помало бебето а тоа уствари спремно за у школо
Само сакав да речам дека доколку нема други здравствени причини или уствари конкретна желба за царски, независно зошто си сака така трудницата, да не донесуваш одлука според тој осечај. Оти не само осечај, туку и доктори, мерки не се секогаш точни.
Pa iskreno i jas bev za ama i dvajca ginekolozi maticniot i kade so pravev skrining me sovetuvaa za carski . vo drzavna bt ke odam
@danichap мене моето претчувство не ме излажа, цела бременост викав дека ќе родам бебе од 3250 и родив бебе од 3200 Но тоа е чиста случајност, иако и докторот пред породување ми кажа дека е 3200-3300, сепак додека не го измерија се беа само претпоставки. Сега ми кажа дека малово е карлично поставено, 30 недела, и ако биде крупно и не се намести правилно да одам на царски, ама мене страв ми е, и ќе гледам со вежби да му помогнам да се сврти
Имаат и они вежби за вртење на бебето. Не можам точно да ја опишам и доловам постапката, ама те стегаат со кебе околу половината и те притискаат.
Ми кажа 2-3 перници под карличниот дел да ставам и така да лежам некои 5 мин, исто клекната на колена и потпрена на подлактиците (доги) да ја наведнам главата што повеќе надоле, а газето нагоре и така едно 5 мин. Исто беше и со поголемиот, ги правев вежбиве и на следна контрола беше наместен. Јас и ако остане карлично, природно ќе пробам, бидејќи многу ми е страв од царски, сепак е операција тоа.
Mene maticna i dvajca doktori vo Cair mi go merea se do pred poragjaj 3500, jas rodiv bebe 4400 taka da moze da se zgresi merat spored parametri nekoi, dolzina na koskite, a mevceto sto go ima ne go merat moeto bese buce so rasteceni ogromni obrazi, mese, gaze mislis krkalo vo stomak , a sekjerot dobar mi bese...
Добро кај мене ли само погодија?? Ден пред да ме примат докторот ми кажа дека бебето е веќе околу 3700 и вечерта да се вратам на цтг, ако не следното сабајле сосе пљачки обавезно останувам за индуцирано породување. После 2 дена од прегледот, малата се роди 3740.
И кај мене погодија. Два дена пред пораѓај околу 3600-3700 беше, а се роди 3780. Туку друго сакам да прашам. Еве скоро 7 месеци поминаа од царскиот, а мене ми се влошуваат болките во кичмата, по должина на рбетот како вода да ми тече, и многу често силна болка на десната страна. После 5 месеци почнаа болките. Се соочува некоја со истото, од спинална ли е или од синко што ми е в раце најчесто? Некое чаре ако е од спиналната? Тешко функционирам последниве дена, а по цел ден сме сами, тој си е тежок над 9 кила, бара внимание нонстоп или в раце или в скут гледаме нешто, играме само сам да не е. Ме плаши болката што се зголемува.
Zdr mamicki i idni majki.....me interesira dali moze da mi kazete kaj zajazan carski rez treba ili ne treba da imas jadeno.......i dali koga ides u bolnica te pregleduvaat vaginalno ili ides direktno u sala za carski....ve molam za odd treba da idam so zakazan sum ....ova mi e vtoro dete i prvoto mi bese carski no jas si bev so bolki i po site obidi za prirodno ne mozev da se otvoram i me pravea carski....duri i pred odenje vo sala mi bese puknat vodenjakot...zs doktorot probuvase da se porodam prirodno....zatoa ve molam za odd zs mn se plasam so ogled na pr poragaj kako horor mi bese....0
Jas imav zakazano za vo 8h nautro i mi rekoa deka posle 18h predhodnata vecer da ne jadam nisto ...utroto koga otidov i klizma plus mi stavija .. So lesno
Fala elenche a dali pred da te nosat vo sala te pregledaa vaginalno....lele prviot pat ic nemav strav ne znam dali ne znaev kako e da ragas i ne razmisluvav....sega mn mi e strav sto se vika od se....a i od sinoka imam kontrakcii bez bolki a utre treba da idam za carski
И јас бев царски имав закажано сабајлето во 8 а претходната вечер ми рекоа да не јадам ништо. А сабајлето да не пијам ни вода. Не ме прегледуваа вагинално право во сала ме однесоа. Клизма не ми ставија.
Mene mi stavija spinalna ama koga pocna poragajot ispaniciv i sama si pobarav da me uspijat celosno..sega za vtor pat koga bi odela pak na carski nema da dadam da mi stavat pak spinalna oti naredniot den imav strasni bolki vo rbetot isto i vrtoglavici