Првото го доев 14м, второто 2м се молзев ама и со двете така само од себе ми секна, сега ова не сакам воопшто ни да почнувам, па затоа не знам дали е возможно така само од себе да сопре. Ќе се консултирам секако, страв ми е од мастити.
Второ дете ми е, кога ми извадоа катетар ја ставив на града одма ми надојде млекото. Иначе ги носат бебињата во 6 сабајле и ги зимат кај 9 вечер, а ова ми се случи нешто пред 12 ноќта. Плачев од болка, не ми ја дадоа за доење само парацетамол за да не кренам тт.. Можеби има причина и за тоа но како и да е, мајка сум треба да дадат објаснување
Значи ваљда одма ќе ми надојде сега, а се опремив со шишиња дома Мене со првото ми вадеа и миоми, па ми нагласија 48 часа да не ја ставам на града зашто некој јак антибиотик ми даваа. Може имало нешто и кај тебе.
Ја доев цело време додека беше кај мене, само вечерта кога побарав не ми ја дадоа а немав примено никаква друга терапија во меѓувреме. Како и да е, најдобро да си носите пумпа со вас да не се зафркните како мене
Мајка дојдов само да те поддржам. Те знам на форумов од првата моја бременост . Знам колку притисок им се прави на жените да дојат и затоа те Гушкам и те поддржувам во одлуката која ,било каква ,твоја си е. Да не се сфатиме погрешно ,доењето е најдобро ама само кога мајката е спремна.
Пробај врзи ги градите со некоја марама. Или прашај сестрите ќе ти кажат сигурно. И те подржувам за доењето, ќе наидеш на многу коментари од околина ама терај си по свое. Ја од тоа "мораш" да доиш, ќе западнев во депресија, а бебе плачеше живо ненајадено беше. Сега раат сме и бебе и јас, тој најаден, ја среќна Целосна подршка од мене имаш.
Ova za doenjeto moram da idkomentiram, da ne citiram posebno. Jas imav komplikacii po porogjajot, mi davaa antibiotici 5 dena, vo megjuvreme mi zabranija da ja dojam malata, oni ja hranea neli, i gibmolev dajte mi pumpica da molzam da mi nadojde mleko, mi vikaa tie pedijatriskite sedtri i doktorkata abe i taka kje go frlaš, što dega, ke si dojde, pa ke si dojde Denta pred da me puštat mi vikaat aj sega probaj, toa ni kapka nema, vika kje dojde nemaj gajle ..si otidovme doma, malo pišti, vrišti, mleko nema, ja pojma nemam što da pravam, račna pumpica ništo ne vleče, kapka dve i tolku. Mu rekov na soprugot kupi mleko i ne zafrkavaj i šiše vaka ne odi. Kupi i dadovme. Utre denta horor. Dojde patronažna sestra, edna ludača nevidena, vika ajde sedni, kaj da sednam ma eve ti otpusno pismo čitaj, vikaaa aaa nikako, čekaj vaka mesti se, taka mesti se, i nekako me svrte, mi pukna rana krv liješe od mene od dolu, po tret pat da me zakrpat me noseše soprugot, taa vika ej pa ne znaev deka do tolku e, ja pa za mlekoto da te podučam...gluperda... I mm idto ajde ajde potrudi se, ova ona, im sripav na dvajcata, na mm ti vednaš u bilnica nosi me i zemi šiše ta maloto da go pričuvaš, a na ovaja ludava i kažav se toa super, ama ja da iskrvaram nit mleko kje ima nit majka kje ima bebevo..ja snema, dojde ušte ednaš za papoče kao, nit i davav rana da mi zirka, nit bebe da mi gleda, i rekov fala čao prijatno. Eve vtoro čekam, prvoto za mesec dena od 2800 na 4 kg otide.. Kje pregladnuvam ja dete zašto bilo najbolje kje došlo da ne i davam, ili ja kje umiram, ili ide ili ne ide, ako ne ide nema da sum pomalku majka, vpročem ne beše do mene tuku od kompletna negriža od nivna strana
Ептен ми е жал за искуството. Ама на млекото неможи да му наредиш да иди или не. Јас бев царски, ме станаа по 24 саати, по 48 катетаро ми го извадоа. Јас дотогаш немав ставено бебе на града. Кога му кажав сега можам да седнувам без катетар ми го донесоа, го кладов на града то немаше ни абрер да цицни, го зедоа кај нив и толку беше. Вечерта си легнав ок ништо немаше, сабалје станав 4тиот ден и градите ми беа потврди и сфатив дека млеко надошло тогаш, без цицање, без стимулација, онака, дамо по себе. Муабетов ми е не се сестрите од неанотолошко криви што ти немаш млеко, туку од антибиотикот валјда е. Детето и вака и така ќе порасни, е сеа поздраво и поефтино е мајчиното ама јбг, нека се здрави и живи. Јас на првото одма му дадов адаптирано дека ме болеше, второто комбинирав ад и мајчино цицаше два месеци и сега третово еве не фаќа воопшто ама се молзам и му го давам..
Навистина ми е жал мајка за твоето искуство. Никој не е помалку или повеќе мајка дали е бебето на доење или ад. Првото ми порасна на АД заради ппд и мастит, фала богу нит со крвна слика проблеми нит ништо. Си порасна си напредна, па ќе речам фала богу што има и ад иначе што ќе беше? За второто следи си интуиција сама, како мислиш дека е најдобро така прави. Без оглед на антибиотик, да ти дале да се одмолзуваш за одредено време се чисти организам.. Ужас ни е здравството јбг вукојебина. Ти посакувам само убави моменти со второто
Imaše po malku koga kje stisnev prskaše, ama ne mi davaa pumpica da vlečam, i nekako kako da sekna mlekoto. Veruvam deka da mi dadea pumpica pa makar go frlala toa, kje si dojdeše ubavo, ama bez stimulacija cela nedela nema šansi.
Majka mi na kravjo mleko e porasnata, razredeno pola pola so voda, taka porano pravele, ili kozjo još bolje, nikad bolna ne beše ženata, jaka i zdrava kako dren, bebe buckasto po sliki se gleda A zdravstvo nie nemame inače, toa ne e zdravstvo, zdravstvoto e kaj tie peralnite za pari Fala
Воопшто не ме дираат коментарите од страна, а ги има премногу Уште кога дознав дека сум бремена знаев што можам, а што не, таа одлука беше прва и мм целосно ме поддржува зашто само он ме гледаше како се измачив со првите две да бидат доени. Мислам и нема зошто да ме дираат, сама сум со двајцата, се правам сама, мм скока на помош кога работата дозволува и кога ќе замислам новороденче да дојам со двајцата батковци, ноќе висење на цицка и да го издржам сама цел ден…Знам дека нема да успеам, знам колку е стресно со едно, а не со три, така да…
Мајкааа гледај да си среќна. Среќна мајка среќно бебе. Ако ти си уморна и претепана и ништо здраво не јадеш џабе и да виси на цицка цел ден да те измолзи не е тоа тоа. За да прими бебе се што треба има да се помачиш доста, а верувај утре сите ќе јадат џанк фуд и залудно трудот и неспиењето. Не се потресувај дека не доиш биди среќна ти на бебето тоа му е најботно мирна и спокојна мајка.
А да те прашам дали чувствуваш зголемена болка повеќе накај пецкање во пределот на раната како што се враќа осетот на ткивото посебно кога ти се мочка?
Дааа леле да, од вадење на катетаро па се до пред 2 дена. Мокрев и бев стегната дека ќе почни да ме пецка при крајот. Јас два дена пијав увин, уште два дена чај од брусница, пробај почни. Таквото чувство го имав исто така и еден ден кога ка*ав, од сите страни ме боцкаше долу нексде кај операцијата ли, незнам да дефинирам, одвај појдов во вц тогаш....
Здраво За побрзо заздравување на раната и паѓање на конвите од царски рез што стававте , после колку време ви паднаа конците
Majki porodena sum pred dve nedeli carski ne krvaram tuka imam kako zeleni isecok so neprijaten miris sto bi mozelo da e pricinata vo ponedelnik sum na ginekolog
Јас ништо не ставав, миев со вода, тапкав со пешкир првите 10дена дома носев мрежасти гаќи од тие за во болница поубаво ми беше со нив за раната, имав само еден конец, докторката ми го извади конецот на 10тиот ден, памучна долна облека после тоа, еве 10месеци после царски пола ми е избледена линијата, само кај што беше конецот е црвена таа половина ваљда дека таму позатегнато било. Доктор одма, ке ти дадат терапија