Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.847
    Допаѓања:
    176.644
    Имам два царски, наскоро трет.
    Вагиналниот пораѓај и во двата случаи ми беше прв избор. Првичната и основна намена на царскиот постои за во случаи кога од оправдани причини нема простор за вагинанален.
    Првиот царски опоравувањето ми помина полесно, вториот пат ми беше многу потешко. Има природни/спонтани пораѓаи кои поминале полесно и потешко, меѓутоа дури и оние природни пораѓаи каде не можеле да седнат на гз по месец дена, се во многу поповолна здравствена состојба и од “најлесниот” царски. При вагинален пораѓај, раната е надворешна. При било каква компликација е многу полесно да се среди. Царскиот колку сака нека е претворен во рутинска операција денеска оти дозволуваат да се изведува по желба и без никаква индикација за истиот, сепак е голема операција. Се сечат 7 слоја кожа вклучително се сече и самата матка. Рез на самата матка и надворешен рез нема споредба.

Вагиналниот пораѓај е сепак најдоброто за телото, оти тоа е најчесто во неговата природа. Велам најчесто оти има случаеви кога телото не соработува, мене на пример, за жал ми се случи 2 пати и покрај сите обиди за природно и тогаш се преминува кон царски. Ако почнувам се одново, иако немам искуство, секогаш би избрала да му дадам шанса прво на телото и да пробам да раѓам природно.

На tambelina, Bettina23, An43 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.414
    Допаѓања:
    8.477
    Мислам дека секоја ќе ти сподели различно искуство. Секое тело е различно, секоја има различен праг на толеранција на болка.
    Јас имам 2 царски во период од неполни 3 години. Трето да раѓам пак царски ќе го раѓам. Да ми е паметот сега, првото немаше да пробувам природно да го раѓам.
    Почнав природно со провокации, сите викаат дека ако е со провокации е поболно, може затоа ми е такво искуството. До 8см супер проаѓав, кога ми ги појачаа провокациите повраќав од болка на бокс. После 2 саати, решив да ме носат на царски.
    Првото станување е болно, за една недела бев супер. Со вториот царски знаев што ме чека ама мнпгу послесно поминав. Па можда 50 посто полесно. 5ти ден дома максимално функционална бев, машини средував, си играв со ќерката што има 3 години.
    Да боли кога кашлаш, киваш, мочаш. Боли на нагли потези. До ден денес кога сум преморена знае да ме заболи внатре, а 6 месеци се поминати. Да имам како полица на стомакот во делот каде што е подврзано, а сум ослабена 24 кила од пораѓај до сега.
    Сепак, во ниеден момент не ми било мачно и неиздржливо болно и не сум се дерела како во тие 2 саати кога бев со најјаки контракции.
    Ова е мое искуство, секој различно доживува, некој природно му било полесно, некој царски.

На tambelina, DELFINA81, Didi*** и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    976
    Допаѓања:
    1.243
    Уште 100 да раѓам, царски ќе изберам. Е сега не знам дали има разлика приватно, државно. Јас се породив во Систина со итен царски и имам пријатно незаборавно искуство и оперативно и постоперативно.

На Лалина, Tea SK и FarfallaBlu им се допаѓа ова.
  4. Simona ...

Simona ... Активен член

Се зачлени на:
    27 април 2023
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    34
    Zdravo zeni edno prasanje porodena sum pred 3 nedeli carski vcera zabelezav nad razot topce taka po golemo mnogu tvrdo crveno i mestoto toplo, otidov na hirurg me pogledna i mi veli masno tkivo ti e mi dade antibiotik i ladni oblogi eve denes pak e isto ni malku se nema povleceno i me boli dali nekoj iskusil vakvo nesto vo golema panika sum preplasena mnogu fala vi na sekoj odgovor pozz

5. Strawberry99

Strawberry99 Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2024
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    7
    I kolku dolgo te zadrzaa vo bolnica kolku denovi?

6. ForeverME

ForeverME Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2024
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    2.244
    Па во државните те третираат како животно. Постоперативно те разбркуваат и те трауматизираат. Оперативно сите се професионални.

7. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.586
    Допаѓања:
    7.808
    Мене не ме третираа така, немав врски. Јас супер поминав на гак, сестрите и докторите беа супер. Ова е индивидуално, не поминува секој лошо.

На the12345, Izzy_0504 и Skyler81 им се допаѓа ова.
  8. ForeverME

ForeverME Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2024
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    2.244
    Си имала среќа

9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.262
    Допаѓања:
    76.304
    Па си бев надувана сигурно 3 недели доста во стомачето доле. А скроз ми спласна после месец ипол .Јас и си добив одма, па сега 4м по пораѓај (веќе втор циклус имам), стомакот ми е вратен скроз. Надувана сум пред циклус само... после рамна даска, како да не сум била трудна 3 пати :lol:

На Bejb15 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    976
    Допаѓања:
    1.243
    5

На Strawberry99 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.586
    Допаѓања:
    7.808
    38 дена како сум породена, исцедоков од портокалов накај жолто отиде. Нема ни мирис немам никакви симптоми на чешање и пецкање и било што.. треба да се загрижувам дека е инфекција? Следна недела сум на прв преглед после пораѓај. Или нормално е?

12. ForeverME

ForeverME Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2024
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    2.244
    Мислам дека уште ќе се чистиш и не е страшно.

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.491
    Допаѓања:
    8.810
    Се чистиш ќе видат на контрола. И јас имав до 6месеци жолтеникаво ама немаше ништо

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.414
    Допаѓања:
    8.477
    Дали на некоја после втор царски и се има појавено како џеб во матката (isthmocele uterus)?
    Ми се јавува како исцедок меѓу циклуси, на ехо излезе дека е ова. Ми рече ако планирам трето, проблем ќе биде. Не планирав ама па некако ме замисли...и за исцедокот исто ми рече ќе си го има цело време.

15. Strawberry99

Се зачлени на:
    21 февруари 2024
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    7
    Me interesira tie so carski sto se porodeni na GAK, kolku denovi gi zadrzuvaat vo bolnica?

16. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.586
    Допаѓања:
    7.808
    4ри, зависи и бебето дали ќе го пуштат. Јас 6 бев, зашто ми фати жолтица пред да излеземе и не оставија уште два дена.

17. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.414
    Допаѓања:
    8.477
    Со првото 4, со второто 3.

18. Skyler81

Skyler81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2024
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    631
    Мене 3 дена ме задржаа.

19. Tina⚜️

Tina⚜️ Активен член

Се зачлени на:
    15 мај 2024
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    23
    Sekoj ke ti spodeli razlicno iskustvo,od moe licno iskustvo ke ti preporacam prirodno da odis.So prvite dve decinja bev prirodno,bolki Kako bolki izdrzlivi se,mene barem mi bea,a bas sum ligla koga stanuva zbor za bolki,najobicna intervencija na stomatolog so anestezija mora da bide,do tolku ne podnesuvam bolki,sega so vtoroto bev so provikacii ,isto nemav jaki bolki,ne primav epiduralna,znam samo deka mi stavija spazmeks inekcii,dve,na rastojanie,I sinko go rodiv so eden napon,nemav vreme ni na boks da SE kacam.E sega so tretoto sum carski,porodena sum vo Dr Organgiski vo Stip,morase carski,NE deka jas sakav,super pominav,opusteno,Dr I cel personal ,odlicni,ama postoperativno tesko,prvoto stanuvanje,sum placela,sestrite ne me forsiraa,poleka sekoj poteg bese,ama mnogu me bolese,prvite cekori kako togas da prooduvav,I narednite dve nedeli tesko mi bese stanuvanje,kapak otekov po celo telo,nemozev da si zastanam na noze,a moras da se dvizis,so pomos stanuvav,so pomos legnuvav,Bebe mi go podavaa I mi go zemaa posle doenje,mm bese doma zema denovi za da mi pomogne.Psihicki isto padnav,razocarana sto tesko mi odi oporavuvanjeto,Kako nekoj invalid SE custvuvav,zavisev od drugi,placev,ne bev sprrmna deka vaka tesko ke mi bide.Ova e moe iskustvo,prirodno vs carski.Ima dosta Mami koi se seceni pri priroden poragaj I pominale loso,ima mami koi carski pominale top,zatoa sekoe iskustvo e razlicno,sekoe telo e razlicno.Kako si ti podgotvena taka porodi si se,vo kraen slucaj najbitno e Bebe da bide ok i se razbira ti,site maki i bolki se zaboravaat koga ke si go zemes bebce vo race.So lesno I samo pozitiva

На tambelina, Лалина, Strawberry99 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Strawberry99

Се зачлени на:
    21 февруари 2024
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    7
    A da te prasam, dali bese so
    Spinalna ili celosna? I dali ako bese so spinalna custvuvase nesto? Dali postoi sansa da ne se fati da se custvuva pa da mora da uspivaat? Bidejki
    Od celosna mi e najrealno strav