Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    2.631
    После 40 денови, исто бевме и на педојатар и на контрола.

2. Ena05

Ena05 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    844
    Допаѓања:
    912
    Можеби прашањето не е е за тука но може ли некој ако знае да ми преведе ова што пишува на латински?
    Screenshot_20250223_140948_Gallery.jpg

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.748
    А зошто ти е битно?

4. summer-lover

summer-lover Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    401
    Допаѓања:
    1.265
    Кога после царски за прв пат се бричевте?

5. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    2.631
    Пред првата контрола на 6 недели (facepalm) уште ми е страв да не ја поткачам некако раната.

6. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.224
    Допаѓања:
    1.221
    Исто и јас пред првата контрола, само што мене ми беше некаде после 2 месеци. Едвај, прецизно до милиметар, со шубе :rofl:

7. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.224
    Допаѓања:
    1.221
    Зошто толку ме чеша раната? Вчера и денес, и тоа само навечер. Не е променета, нема ништо ни околу неа. Мм ми вели дека заздравувала затоа така. :?:

8. Ena05

Ena05 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    844
    Допаѓања:
    912
    Сакав да знам што ми пишува во отпусното писмо, што е чудно? А и веќе ми кажа една феминка.

9. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.956
    Допаѓања:
    9.853
    Доле ти е преведено истото. Само горе дополнително која недела и како си породена кај ти била постелката.
    @gwenst и мене периодов. Си ја немав видено да ти кажам, хахах, и сега коа ме зачеша ја гледам таа пола и повеќе избледена. Изгледа во право е маж ти, заздравува.

На gwenst и Ena05 им се допаѓа ова.
  10. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.224
    Допаѓања:
    1.221
    Редно беше :$

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.040
    Допаѓања:
    9.750
    Дали има врска постпартум период со излегување на хемороиди? Со царски сум.
    Никогаш во животов не сум имала хемороиди, не ни знаев како изгледаат. Осетив синоќа како грчеви во стомак и болка како пресечено “таму” ама не ми ни текна да проверам што може да е, немав време со бебето. Сега гледам со огледало, како топче надворешно, ваљда хемороид е. Не ме боли којзнае колку. Што треба да ставам, искуства?

12. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.956
    Допаѓања:
    9.853
    Па не би требало. Ама можеш да ставаш гелчиња или креми за хемороиди. На маж ми му помогна факту крем. Со апликатор се, да не седиш многу? И со исхрана како си? Него од премногу луто му се појави.

На baguf4e му/ѝ се допаѓа ова.
  13. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.040
    Допаѓања:
    9.750
    Се слушнав со матичната, рече дека биле честа појава после породување. За се има првпат.:D Еден имам само, не е нешто многу болно. Инаку ич не седам и луто не сум јадела одамна. Исхрана срам ми е да кажам, по еднаш на ден набрзина што најдам, претежно суво. Чепчиња факту ми препорача матичната.

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.900
    Допаѓања:
    9.893
    Мене ми се појавија после првиот царски, само кремава е спас, https://www.annifarm.com.mk/en/product/procto-synalar-n-ректална-крема-15g/

На baguf4e му/ѝ се допаѓа ова.
  15. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.565
    Допаѓања:
    1.340
    Дали претходно ти дадоа инјекција за зреење на бели дробови? Каде се пораѓаше?

16. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.900
    Допаѓања:
    9.893
    Не ми дадоа, после 37ма се смета дека се развиени. На ГАК се пораѓав.

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.565
    Допаѓања:
    1.340
    Те прашав зошто и јас се породив царски точно 37+4, ама кај мене се случи респираторен дистрес (кој што можеше да се спречи ако една недела претходно ми дадеа флостерон кога ме држеа во болница со контракции, тогаш бев 36+6) и поради тоа и пневмоторакс кај бебето, прашање беше дали ќе преживее... Во Ремедика се случи ова.

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.393
    Допаѓања:
    3.055
    Респираторниот дистрес синдром е редок во таа недела и се детектира после раѓање .. обично од 26та недела детето лачи супстракт во белите дробови до 37 треба да има доволно да не настане тоа, ретки се тие случаеви и непредвидливи искрено во таа недела. Сестрами се породи 37+ 2 и внуката беше помала ама со одлична оценка 9/10, за храна беше еден ден само во инкубатор да почне да јаде да не намалува килажа дека 2100 имаше.

Ако све било во ред до тогаш со бебче може чекале само да дојдеш до 37ма да те породат.

19. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.565
    Допаѓања:
    1.340
    Да ретко е, ама зборот ми е дека кога веќе бев примена порано со контракции (36+6) и ми даваа инфузии NO SPA за да не се породам толку рано, ми зборуваа дека детето ќе биде во инкубатор ако се роди толку рано, зошто тогаш не ми дадоа и флостерон? Здраво право бебе, со одлична килажа, го осакатија. На сето тоа уште ме направија мене крива за тоа, јас бев ГБС позитивна (лечена да повторам и со антибиотик и со вагиналети и со инфузии во болница, плус царски породена!) и тоа била причината за пневмотораксот кај бебето! Приказни за мали деца! Претходно во 36+6 ме правеа луда дека немам контракции (пишував и за тоа на форумов). Само Јана докторката тој ден ми рече имаш апла болки на цтг, другите си играа мајтап со мене, цел ден контракции, супер е цтгто ми викаа, мирно е. За на крај да се случи пневмоторакс... Мизерија, дно. Можеа да спречат наместо да ме читаат по форуми и да ме прават луда. Ќе повторам, за РЕМЕДИКА станува збор.

На ALISA0000 и Tea SK им се допаѓа ова.
  20. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.393
    Допаѓања:
    3.055
    Да кај ГБС, таа може да се качи во матка од вагинален простор и да го инфицира плодот па да се појавило све тоа после пораѓајот.. Те разбирам што сакаш да ми кажеш очигледно не е проценето добро, царски минимално треба да има последици ако си породена, имам блиска исто ама добро помина, немаше проблем малата, ама кај овие бактерии мн тешко се лечат посебно ради имунитетот што е слаб кај трудници и се шират и можело да се даде зреење превентивно може биле на два ума ради одлична состојба на бебе килажа тоа што можат со ехо да видат. Кај кој доктор беше?

Последна измена: 4 март 2025