И јас бев ГБС позитивна, бебе имаше црп 8 дур бевме во болница. Истиот став го имаа и на ГАК неонаталозите иако бев царски, дека бебе има инфекција од мене. Значи на бебе ништо не му беше освен црп 8. Не се согласуваа гинеколозите, се скараа за испис. На крај се испостави дека мојов фатил МРСА на ГАК и од таму црп-то покачено.
Да ама моево имаше негативни брисеви после пораѓај, немаше никаква инфекција, крвна слика нормална како за новороденче, црп ниско. Бебето немаше инфекција, сепак превентивно примаше антибиотик додека да излезат резултатите од брисеви (негативни). Ова веќе во Систина, зошто таму го пренесоа. Значи брис од нос и грло во извештајот стои НЕМА РАСТ. Да напоменам и јас за цело време во бременоста немав покачено црп, секогаш беше околу 1! Да имав јас некоја сериозна инфекција со ГБС, а не само локално, претпоставувам ќе имав и покачено црп. ГБС не се пренесе на детето зошто се породив царски. Пневмоторакс не е инфекција (иако звучи како "пневмонија"). Пневмоторакс е колабирано белодробно крило, што кај новороденче се случува поради респираторен дистрес, а за тоа постои превентивна инекција.
Значи бебето НЕМАШЕ ИНФЕКЦИЈА, брисевите од бебето беа НЕГАТИВНИ! Го напишав во постот претходно! Бебето имаше ниско црп и негативни брисеви! Причина за пневмотораксот не е ГБС инфекција, туку респираторен дистрес!
Во ред, те разбирам јас сум медицинско лице знам све што е... ама во таа недела појава на респираторниот дистрес синдром е 2% не е објаснет како појава во подоцнежните недели после 37 зошто треба да има доволно супстакт да не колабира белиот дроб и во книга тоа стои (дека може бактерија да го предизвика) , за жал кај вас се случил ама што го предизвикало незнам па се потпираат на инфекцијата. Зреење даваат ако плодот е мал, неразвиен за соодветната недела на добра килажа и све тоа што кажа и затоа незнам дали би дале на 36+6. Еве идам на три места за грлото и во Систина и во Ремедика и на Гак... сегде различно мислење добив и тој на Гак ми вика одлука мора да се направи при некоја ситуација од доктор и од 12 доктори ќе добиеш различна со други очи гледаат. Само да поминува све со лесно нема нигде сигурност.
Те разбирам и јас, јас сум биохемичар и работам баш во микробиолошка лабораторија. Бебето се роди 3390 грама. Затоа и ја прашав Теа дали примила инекција за зреење, зошто па другарка моја породена на ГАК во 38 недела, бебето не знам колкаво се роди, ама не беше под 3 кила сигурно, примила инекција и баш она ми кажа како не ти дале. Она ми рече сѐ што е пред 38 недела треба да дадат инекција. Јас исто мислев дека штом влезам во 9 месец веќе немам потреба од тоа, иначе јас сама ќе кажев да ми дадат.
Инаку може треба да напоменам дека бев со гестациски дијабет и колку што знам и тоа е индикација или може лошо се изразив не знам? Респираторен дистрес синдром се случува почесто кај тие со дијабет така? Не ли требаше да го земат тоа во обзир и тоа што ќе се пораѓам царски па да ми дадат инекција за зреење без разлика што ќе се породам во 9 месец? Не знам?
Имате ли искуство со хематом после пораѓај? Никогаш сум немала претходно. Месец скоро јас уште крварам ко добиено.
Ќе го пишам и ова, нема врска со темава Царски рез, има врска со Ремедика. Пред да ме пуштат во петокот ми проверија крвна слика и димери, нормално нели и резултатот за димери што ми го издадоа беше ми се чини 768, така нешто, во секој случај беше 700 и нешто. Јас со тромбофилија 700 димери немам ни кога не сум бремена, а не па во бременост, да не зборам дека претходниот резултат од Трансфузиологија ми беше над 2500. Нормално се посомневав во резултатот и одма истиот ден штом излегов од болница проверив димери во Авицена. Резултатот од Авицена беше 3600. Не знам што да кажам...