Самата бременост го зголемува диоптерот, не е до пораѓајот. А реално тебе не ти е висок диоптерот, збориме за -5, -6, -7 и тако даље.
Со -4 никој не ми спомна за царски баш заради тоа, ме праша докторката што ми ја водеше цела бременост, носам и наочари рече во ред и тоа. Јас бев и на контрола некаде 8 месец и таму ми кажаа се е во ред.
Сте имале среќа, а тоа што докторите не ви кажале е доказ дека се непрофесионални. За жената што останала без вид, докторите треба во затвор. Како тоа некого прашале, некого не. Тоа е неодговорност од епски размери. И знаеме колку се незгодни, и да им однесеш документи од очен, ќе ги молиш ли за царски? Муабетов го чув во ординација, сестрата зборуваше за некоја што останала без вид од тие причини. Потоа ја потпрашав, ми рече можно е и се препорачува царски. Сосема случајно дознав, докториве инаку ги мрзи да зборуваат. Дојде ли до одвојување на ретина, крварење во око, операција треба веднаш. Кога го кажав ова на другарка што носи дебечки очила, се преплаши. И за страв е.
Табу тема е, не се дискутира. Дали е нешто поново што го нема во учебниците на денешните офамтолози, незнам. Секако постојат семинари со кои се надградуваат. Незнам колку ја разглабивме темата со други членки пред да се породиме, минатото лето, а и незнам во која тема точно беше... Ама да, не се збори и не се пази. Јас исто една другарка имам кај и да е ќе се пораѓа со второ. После првиот пораѓај има развиено толку јак астигматизам што неможе да вози кола навечер...
Devojki vie sto ste so spinalna kako vi se kicmite? Mene kicmava me iskina od bolki Sve mislam deka mi e od spinalnata
Не е табу тема, напротив. Диоптрија од -5 нагоре е индикација за царски. Тоа сите доктори го кажуваат. Јас носам очила, сите ме прашаа пред породување која ми е диоптријата. Секако јас и со двете на царски завршив од други причини, ама не е дека не прашуваат за диоптријата, секогаш бараат потврда од офталмолог.
Никаде во светот не се прави царски рез заради диоптрија освен во Македонија. Диоптрија и оштетување на ретината се 2 различни работи. За таа проценка се прави снимање на ретината, а не проверка на диоптер. Немаш поима од темава ама шириш дезинформации по другарки. Пред да збориш колку се професионални докторите изгуглај малце некое истражување не муабети на чешма. Врвни гинеколози самите се пораѓале природно со висок диоптер во Македонија.
Не, на промена на време само. Ако те боли нон стоп, посети лекар. Ама имам гледано и видеа на тикток каде што објаснуваат дека грбот може да боли и од дијастаз ако имаш, зараси тоа што се олабавени мускулите на стомакот.
Последица од спиналната е. Исто поминав сите 3 пати. Првите месеци многу ме болеше и сега исто ме боли. Особено ако се наведнам додека се исправам ми е најболно. Најискрено ти препорачувам масичка за пресоблакање на бебе ако немаш. Со првото немав и многу пропатив. И гледај да избегнуваш наведнувања и неудобни позиции. Индивидуално е колку долго ќе те држи, ама евентуално попушта болката и се локализира на едно место, во една точка таму кај што си боцната. Сега на пример дека ми е уште тазе, болката ми поминува како струја долж ‘рбетот и ме мава директно во глава и имав ужасни главоболки секој ден. Овие два дена глаболката попушти конечно, ама кичмата си боли.
Lani koga bev so spinalna 10 dena od krevet ne stanav od tie glavobolki. Toa beshe nesto neopislivo. Ni so doreta ni trodon (mislam deka morfium sodrzat) ne pominuvase... Ama pa nikakva maka nemav. Od taa pricina sega za carskiov ne sakav spinalna da ne imam problem so glavata zasto si vikav detevo koj ce mi go cuva da ne mozes da se mrdnes, ete so glavata pominav ubavo ama sega kicmata si pokaza rogovi Mojava bolka nekako e kako pulsiracka, kako da me vrti, neznam kako da opisham. Inace kolku mozes sega so bebce da se vardis od iskrivuvanje, klekni, stand, navednise... Prvata nedela nikako cicka ne facasa, edvaj dur da fatese i kako sto ce fatese taka ostanuvav, se ispoiskriviv. Sega faca podobro pa legnata go dojam, polesno mi e i pomalce boli.
Проблеми со ретина и диоптрија се многу различни работи. Не мораш ни да имаш диоптер за да ти се откине ретина од напор или да имаш проблеми со очен притисок. Никаде во светот диоптрија не е причина за царски. Јас сум -8 и до сега 5 гинеколози ми рекле нема врска диоптерот.
Незнам, јас наведов неколку примери од мајки кои не ги прашале и воедно не биле информирани... А инаку да, потврда и препорака мора.
Сте имале среќа, а тоа што докторите не ви кажале е доказ дека се непрофесионални. За жената што останала без вид, докторите треба во затвор. Како тоа некого прашале, некого не. Тоа е неодговорност од епски размери. И знаеме колку се незгодни, и да им однесеш документи од очен, ќе ги молиш ли за царски? Муабетов го чув во ординација, сестрата зборуваше за некоја што останала без вид од тие причини. Потоа ја потпрашав, ми рече можно е и се препорачува царски. Сосема случајно дознав, докториве инаку ги мрзи да А веројатно некој треба да им каже на трудниците, така? И веројатно некој треба да ги праша, така? Како тоа една прашале, друга не? Што се потресе ти за моите другарки, секоја ќе си праша лекар. Подобро да кажам дека во ординација ми потврдиле дека нивна пациентка останал без вид по породување, се одвоила ретина, отколку да не ни знаат такво нешто. И не збориме за -0.50, збориме за сериозни диоптрии каде сигурно ретината не е во идеална форма. Еве минатиот пат мерев очен притисок, рутинска проверка, докторката кажа кревање на тешко не, може да се одвои ретина. Па колку тоа сериозно го сфаќате форумот, небаре судница, па она „шириш дезинформации“.
Висок миопичен диоптер, над -6 е ризик од одлепување на ретината. Инаку да дополнам, баш разговарав со пријателката која има изгубено вид на едното око. Она имала и ласерска операција, што после таа воопшто не се препорачува природен пораѓај, но никој не ја информирал. Едит: Јас до последно бев дека идам природно, се додека една докторка на ГАК ми кажа, па нели имаш индикација за царски со видот? Зошто се ставаш самата себеси да бидеш експеримент кога нешто е докажано?
Дошло до одвојување на ретина при породување и жената останува без вид, инвалид практично, иако таа си имала матичен гинеколог, ама тој не ја информирал, и ако во болница не ја ни прашале, значи некој треба да оди во затвор и да плати оштета. И да се породите, па од утре да не гледате скоро ништо, ќе ве прашам дали ќе мудрувате. И се знае зошто доаѓа до очни болести, ретината не е во добра состојба. Мене докторката што ми мереше очен, мислев стандард дали ќе ми препорача ласерска на очи, ми рече никако, можни се компликации, а и не може од висока диоптрија многу да ти намалат. И реков дека другите доктори ми дава предлог за ласерска, една и ме напнуваше, ми вели, па нормално, си земаат процент таму и затоа те убедуваат. Значи знаеме кај живееме и какви се лекарите.
Ќе напишам уште еден пост директно посветен кон @cocopuff Дали си сериозна? Дали ти си се пораѓала веќе еднаш? Или се спремаш за природен пораѓај? Со твојот диоптер од -8 дали знаеш колку ти е слаба и мрзлива ретината? Дали правиш вежби за ретина дневно па ја јачаш? Дали функционираш без наочари?
Јас дознав за еден пример, @merriel0 дознала за друг пример за одвојување на ретина при породување, ама докторите биле професионални. Ооо, како не. И со -6 или -7, гледаш само измачани бои пред очи, само најкрупното, и во каква состојба е ретината? Како не е во ризик?
Да сериозна сум. Сигурно имало и други проблеми и се сплет на околности кои дошле до негативен исход на твоите примери. Сакам да кажам дека може и да немаш диоптер а пак да дојде до оштетување на ретина или што и да е. Не е дека СИТЕ што имаат диоптер готово ретината им е за во канта. Јас го кажувам моето искуство и мислење од тоа што јас го знам секако секој сам си одлучува на кој доктор ќе си верува. Не знам што одма се палите тука и одма напади дали си сериозна??? Најсериозна да.