Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    toa za sekakva operacija se potpishiva ama ako dobro pamtam ne pishuva na tvoja odgovornost tuku deka pacientkata e zapoznaena so rizicite.

2. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Диги, јас разбрав дека терале да се потпишеш дека сакаш природно да раѓаш после прво дете со царски? Што има да потпишувам дека ризикот е мој ако раѓам природно??

А за другово што викаш, не се сеќавам да потпишав нешто такво во Ремедика пред царскиот.

3. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    Јaс куп листи пoтпишувaв и пред oперaцијaтa и пред серклaжoт вo систинa. Искренo oд стрaвoт штo гo имaв не ни гледaв штo пoтпишувaм :( едниoт лист беше зa aнестезијaтa декa сум зaпoзнaенa зa ризиците, ги имaше пoд тoчки нaведенo сите нус пoјaви. А другите листoви пoјмa немaм зa штo беa (facepalm)

На DigY му/ѝ се допаѓа ова.
  4. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    ne znam iskreno da ti kazam za privatno ni sestra mi ne potpisa, ama drzavno znam za bilo kakva operacija se potpisuva ko odobrenie nekoj vid.
    pretpostavuvam zoshto e pogolem rizik da ispuka matkata no ne mora da znachi. bojadziev veleshe deka 90% posle prv carski odat na vtor, bidejki kontrakciite za da e priroden mora da se normalni za da ne ispuka... a kaj moesh da gi kontrolirash kakvi se!? no sepak ne znachi deka neshto losho MORA da se desi. moze si se shtitat... koj gi znae.

5. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Ама ти викаш за било каква операција, која бара анестезија - спинална или тотална. Ок тоа.

Ама пироден пороѓај не е операција, тоа ми е муабетот. Нема што да потпишувам дека е одговорноста моја. Одговорноста е моја ако се пораѓам дома. Ако стапне моја нога во болница, одговорноста е на докторот. Тоа му е работа. Да е одговорен за човечки животи.

На sunmoonstars, LadyC, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Ејприл

Ејприл Активен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    133
    Јас се согласувам со теве и се разбира дека природното е подобро и бев спремна да бидам природно после царски и бебчето беше во правилна полозба но кога ми ги кажаја ризиците не се нафатив да потпишам и да биде моја одговорност но тоа беше мој случај индивидуален слободно прави како што ке ти кажат твоите др други др друга болницадруг принцип на работа ти посакувам се најдобро каков и да е порогајот

7. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    u pravo si.

8. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Да не се сфатиме погрешно дека мојот коментар беше нешто лично према твоето мислење. Напротив, повеќе беше револт према системот и према државата наша. Не е фер што те уплашиле така, особено што ти наметнале услов за некакво потпишување за ослободување на одговорност. Правам муабет под услов да немало други индикации кај тебе конкретно, туку дека било она правило "еднаш царски, секогаш царски".

Тоа е како јас да имам ресторан, и да те натерам да потпишеш дека ако се отруеш од храната, тоа е на твоја одговорност.

На sunmoonstars, Girl-Rabbit, danichap и 4 други им се допаѓа ова.
  9. l.e.o.n.a 31.07

l.e.o.n.a 31.07 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2016
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    543
    од досегашното знаење и искустбо и јас не би идела на природен пораѓај после царски ...
    Гледав еден куп царски резови и претежно со др.Димитров и баш он сугерираше и следното породување да е царски ... дури имаше една пациентка која беше со 4то дете трудна а предходните 3 до царски, и асистенткава што ја прегледуваше баш ја искара и доаѓа Димитров и вика не се секирај јас ќе те водам јас ќе те породам и знаете ли како одма женава се смени ... Знам претерала и она сега со толку царски али после сите осудувања да слушнеш нешто бакво од доктор кој ни те знае ни те познава а работи на клиника е стварно освежување ...

Последна измена: 18 јули 2016
  10. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    moze malku van tema ama koja e pa asistentkata taka da se ponasha!? zenata sigurno e svesna koj rizik e chetvrta bremenost posle tri carski reza. malce i taa previshe si dozvoljava.

На Girl-Rabbit, Kaetana и Annath им се допаѓа ова.
  11. l.e.o.n.a 31.07

Се зачлени на:
    30 мај 2016
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    543
    не би ја кажувала по име зашто не беше она едина што така реагираше со женава ... а реално гледано жената не изгледаше баш како да се разбира што и збори ... некако со глава у ѕид ко да идела ... сепак односот на др.Димитров не само со оваа пациентка туку и до други е за пофалба и никогаш буквално се нема испонашано арогантно или слично на негови колеги ...

12. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Dimitrov e mn ok chovek, lichno iskustvo nemam no ja ima praveno majka mi histerektomija.
    p. s. mene mi vikashe da ne go vadam pirsot na stomak koa kje bidam trudna hahahah

На l.e.o.n.a 31.07 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. l.e.o.n.a 31.07

Се зачлени на:
    30 мај 2016
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    543
    хахахахахах леле бе :D:D:D

14. Ејприл

Ејприл Активен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    133
    Само разменуваме мислење и искуства едноставно тоа кај нас така функционира а и да не ми велеа да потпишам кога сватив за ризикот кој постои повторно така би постапила размислиси убаво се знае дека природно е подобро но не и после царски сега резовите се лепени а не сите слоја шиени како порано

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.586
    Допаѓања:
    201.809
    Ризикoт е ист, без oглед нa тoa дaли е шиенo или лепенo. Мнoгу зaвиси oд регенерaтивнaтa сoстoјбa нa oргaнизмoт. Не зaздрaвувa кaј секoгo истo секoјa рaнa, тaкa и oвa.

На Kaetana и DigY им се допаѓа ова.
  16. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Ima sto i posle carski rez moze po priroden pat da se porodat a sestra mi bese i so dvete so carski rez oti nemase ni dve god pominato od prviot do vtoriot carski rez mozelo da pukne ranata golem bil rizikot za prirodno poroduvanje

17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.298
    Допаѓања:
    76.396
    So mene vo soba vo Cair imase zenicka prirodno porodena, a prviot poragjaj carski, od Resen bese pa tamu i bil nekade carskiot. No 5god razlika imase..

18. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    Дали катетар се става дур имаш анестетик или отпосле коа ќе помине? Малце језиво ми стои

19. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    Да Ве прашам, некоја искуство со царски..катетар ставаат дур трае анестезија или отпосле, дека малце ми стои језиво тоа брцањето низ канал...

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.586
    Допаѓања:
    201.809
    Уште пред да те оперираат ставаат катетер. Откако ќе те боцнат го ставаат. Со спинална ќе се пораѓаш?