Дај боже и тука да се погоди така некој. Од една страна се плашам многу ама од др едвај чекам зошто имам баш тешка бременост.
Тимот си прават муабет меѓу себе, лабава атмосфера е, ќе се опуштиш, секако ништо не осеќаш. Јас ги слушав што зборат. И само памтам ладно ми беше . Ама сестрите како да памтам на страна седат за време на операцијата, можеби ако ги замолиш ќе ти прават муабет. Ама и јас бев извадена од памет, на почетокот ме опуштаа, после си ги слушав инструментарките со докторот се смееја. На ГАК ова.
Јас не се плашам од боцкање спинална, ама затоа се плашам од самиот момент така да лежам и да гледам во плафонот а никој да не е до мене да ми напраи било каков муабет. Инаку одамна се породи ти? И дали можеби знаеш колку временски трае операцијата?
Да има башка се мн фини срцки се. Со првиот царски 2 беа се утепаа од муабет правење со мене ме видоа апла исплашена ама и јас искрено си кажав дека мо е страв дури едната ме галеше по коса а и со вториов исто си нагласив дека ми е страв и таа муабет ми праеше
После царскиов неможам да станам од кревет, болки и печење кај раната, болка во пупакот и стпмакот и плус огромна болка во половината. Ниту можам да се наместам за лежење, ниту спиење, ниту станување... После првиот царски не ми беше вака, сеа после вториот и катетарот ми го оставија бидејќи не можам да станам а еве веќе ќе биде 3ти ден како не сум јадена, и не можам да јадам зошто (не можам и не сакам да к...м во лопатка). Веќе почна да ме фаќа депресија дека не можам ни да се помрднам, ниту да станам. (А не тек да чувам бебе малечко)
Isto vtoriot carski mi bese bolno stanuvanjeto i mi se slosi naednas deka me krenaa i mi go ostavija katetarot isto uste eden den plus ama sobrav sili i popoleka sama stanav go ispraviv skroz krevetot i go spustiv do dole kolku mozam najnisko za polesno da stanam uspeav. Isto me pecese ranata i na sedenje i na stoenje i na odenje bukvalno sekako minlivo e 2 3dena ke osekjas taka pec dur sedis mene doktor mi rexe nikako sedenje lezenje i stoenje (po doma) veruvaj denta pred da si odam vo bolnica pecenje na rana bolki mnogu doma dojdov istata den kleknav na kolena da go gusnam prvoto dete i doma nisto ne boli tamu e takva energijata. Jas imav i mn bolki vo matkata pobarav apcinja mi dadoa kafetin i sekija vecer nudea apcinja za bolka. Jas koga imav bolki mi idese da otvoram rezot i sve odvnatre da izvadam od sto ne se izdrzuvase ama moment na slabost se pominuva! Sekako kako clenkata pogore dokolku nema izlez baraj strucno lice za razgovor. So pomin sekoe dobro <3
Пробав сама некако успеав да седнам и толку, ми се темнеше дека нејадена 3дена. И после среќа се погоди една сестра срцка ми помогна полека да станам, отидовме до вц ме изми, ми извади катетар, ме прошета малце и ми рече одмори после пак. Абе позитивна, насмеана, внимателна. И после тоа си станував сама полека и конечно бебе ми го донесоа. Ми дадоа аналгин преку инфузија и малце се смирија болки. Ама болките во раната и тоа печење ужас, неможам да се исправам целосно и одејќи држам рана. Не ми е јасно печењево, претходниот царски имав болки ама печење не. Незнам дали е до тоа што ме имаат шиено сега (претходно лепена).
Na gak sekogas sijat i lepat retko e samo sienje inace i mene taka deka vtor carski mi dopirase stomakot vrz ranata zatoa taka se osekja imase edna so mene 100kg imase zamisli nejze kako i bese dusicka samo se zalese ama normalno e ke pomine so lesno
Eve jas se poragjav so spinalna i carski i istotaka bev isplashena pa ke ti odgovoram po priroda sum anksiozna osoba. Morash malce i sama da si bidesh poddrshka. Jas se fokusirav na dishenjeto celo vreme. Vdishi broj do 4 izdishi broj do 8. Podolgo da ti e izdishuvanjeto. Bebe go vadat za 10 minuti max, poske toa i sama ke se opushtish oti ke go vidish bebeto. Ako vidat deka se panichish sekako deka ke ti zboruvaat, mene malce me fati panika podocna i mi ponudi anesteziologot neshto za opushtanje da mi stavi prvo mu rekov ne, ama mnogu mu dosaduvav so prashanja na hirurgot i mislam deka mi stavija sepak neshto oti bev odednas mnogu opushtena i srekjna Kako shto privrshuvashe operacijata so sekoja pominata minuta se povekje i povekje mi olesnuvashe i na krajot dushata mi dojde deka zavrshi i so nasmevka si zaminav od sala.