1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. ...Arthemisia...

...Arthemisia... Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    871
    Тие што сте породени во Систина со царски, дали ве шиеја или сте лепени? И какво ви е искуството со самиот царски рез? Станавте ли брзо, можевте ли да се чувате со бебуш?

2. Frida-

Frida- Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    633
    Јас се породив на 24ти март, не знам дали сум шиена или лепена имам само една бела тенка линија.
    Кратко трае операцијата, чудно чувство за време во сала, слаба болка кога ми го стискаа горниот дел на стомакот.
    Во рикавери се останува околу 3 часа, свесна си, ништо не те боли си пиеш сок и вода и чекаш да те вратат во соба. Може да имаш тресење на тело и препотување, нормална реакција од спиналната (патем спиналната не боли, поболно е канила во рака).
    Првата вечер ти течат инфузии за болка, не можеш да се вртиш лево десно, обезболена си и не е страшно.
    Првиот ден после царски е најтежок, но застани на нозе што можеш побрзо, не одложувај (можда ќе ти кажат дека првото станување е тешко, кај мене не беше толку тешко колку што замислував и колку што очекував, си направив сама на себе непотребна блокада и анксиозност). Вториот ден е подобро, третиот е драстично подобро. Ме пуштија дома во саботата, во неделата си правев ручек сама :D Денес веќе функционирам супер а утре ќе ми вадат конци.
    Опушти се, и верувај дека ќе помине брзо. (за дома можеш кетонал да пиеш, јас пиев првите два дена насабајле, веќе немам потреба ни од тоа).
    П. С сама чувам бебе, ја дојам ја кревам во раце ја думкам.. никаков проблем (раната може да запече ама седнувам во тој момент и поминува)

На tambelina, ...Arthemisia... и 5678m им се допаѓа ова.
  3. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.000
    Допаѓања:
    15.266
    Колку ти се разлика со првото?

4. Frida-

Frida- Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    633
    7 години, првото беше природно родено

На ...Arthemisia... и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  5. 5678m

5678m Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    420
    Pocna li da go dois bebeto vo bolnica ili doma i koga ti nadojde mleko

6. ...Arthemisia...

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    871
    Јас исто сум со првото природно, но по тоа што го преживеав тогаш, нема шанса да се пораѓам пак природно. Бтв, не сум нежна воопшто или да се плашам од болка, ама многу беше трауматично и за мене и за бебе па овој пат одлучив да сум со царски. Фала многу за искуството, мило ми е што си се гушкате со бебуш живи и здрави :inlove:

7. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.668
    Допаѓања:
    5.391
    Со првото бев царски, и со второто ќе бидам. Јас мислам дека 2 недели после резот имав потешкотии при станување од кревет, вртење, лежење. Мислам и дека како пингвин одев на почетокот.
    Не пиев ништо за болка, може требаше.
    Ме нервираат коментари, па сакав да прашам како се справувате вие со грди коментари околу царскиот?

8. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.003
    Допаѓања:
    27.067
    Ич да си ги ставаш при срце коментарите. Игнорирај ги.
    Ако некој не те почитува како тазе родилка, која поминува низ така кажано хаос, не треба ни да им возвраќаш, ни да ги слушаш.

На ...Arthemisia... и Miss666 им се допаѓа ова.
  9. ...Arthemisia...

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    871
    Во која смисла?
    Јас на пример ко ќе им кажам дека не сакам пак природно сите ми коментираат како “ќе сум видела ко нема да можам да ги дигнам рацете” а јас им кажувам дека подобро тоа одколку да неможеш да си го задржиш нагонот за голема нужда месеци после пораѓајот. Јас бев природно со провокации затоа што “не можело веќе да им држам кревет “ на ГАК, а искуството ми е еднакво на траума од силување. Од чистач до доктор сѐ ме изровари доле, и уште ти се дере зашто бегаш? Дојди јас за ти ја збрцам ракава до лакто па ќе видиш што бегам … да не зборам дека почна да губи бебе тонови пошо долго беше заглавена во канал, плус маките одпосле со распукотини од 3 степен..
    така што ич не ме допираат веќе мислењата на никој, пошо на никој и нема да му е гајле што си преживеал на крај на денот, само ќе ти честитаат :)

Освен ако не планираат они да го родат место тебе, немаат право на зуц. :l:

На MiloMalo, Didi***, Frida- и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.668
    Допаѓања:
    5.391

Па зошто царски, сама ли сакаш? А царски дека царица си демек па затоа? Ама тоа е операција нели знаеш, лузна ќе имаш цел живот. А зошто, не сакаш да се мачиш, Господ за тоа не дал итн.
    Последно е што ми треба да се објаснувам во бремена состојба, но блиска фамилија ти се и не можеш да вратиш остро од почит.
    Мада може треба. И после мене ми се вртат у глава тие зборови ко да сум немајка јер нели, не ми се рачуна за родено ако не сум била на бокс.

На MiloMalo и ...Arthemisia... им се допаѓа ова.
  11. ...Arthemisia...

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    871
    Ич да не ти се вртат, затоа ко што ти кажав, од ко ќе се породиш никој нема ни да праша како си ти (ментално и физички), освен можеби мајка,сестра или партнерот. Сѐ друго е само спремно за локање на мекици. Затоа, ти си ги носиш одлуките за себе, и ничие друго мислење не е важно.

На Frida- и Miss666 им се допаѓа ова.
  12. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.000
    Допаѓања:
    15.266
    Колку ќе ти бидат разлика?

13. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.668
    Допаѓања:
    5.391
    2 и пол години.

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.003
    Допаѓања:
    27.067
    Жал ми е за што си поминала. Ама ова болдираново, да го прочита некоја што треба да раѓа, од памет ќе извадиш.

15. Frida-

Frida- Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    633
    Во болница, одма нареден ден. Денес ми е 9ти ден од раѓање, веќе си цица регуларно.

На 5678m и tambelina им се допаѓа ова.
  16. Frida-

Frida- Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2025
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    633
    Јас имав лоша епизотомија со првото, заздравував долго (сигурно месец дена на стол не можев да седнам), така да од аспект на заздравување рана ова ми е поподносливо. Од друга страна, родилки природно се проаѓаат без ниеден конец да има потреба да им се стаи така да секое искуство е посебно.

На ...Arthemisia... му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ...Arthemisia...

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    871
    Знам, и секое породување е различно, ама тоа беше реалност со мене за жал, и не ми е намерата да исплашам некој ама според мене вагинално и природно породување не е исто, затоа што природното не се случува со провокации. И сигурна сум дека зависи и каде се пораѓаш, или колку врски имаш.

18. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.003
    Допаѓања:
    27.067
    Искрено каква врска и да имаш, на крајот сама/сами ги раѓаме децата.
    Само со лесно да е на сите и да поминуваат брзо и со лесно закрепнување.

На ...Arthemisia... му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.646
    Допаѓања:
    2.920
    Сами си ги раѓаме, ама не е исто кога некој ќе ти збори дека ти било убаво кога си го правела, а сега викаш од болки и ќе те третира лошо. Многу жени имаат вакви трауматични искуства. Раѓаш нов живот, момент што треба да е круна на целиот живот, а ваму некој ти се смее. Уште полошо е што ваков однос добиваат токму од жени. Не мислам конкретно на тебе, се надоврзав само. Мене породувањето ми е останато како многу позитивен момент и искуство, иако беше итен царски и стресна беше целата ситуација.