Здраво, породена сум царски пред 11 м Дали некоја имала проблем со нозете и рацете? Веќе некое време кога ќе станам рацете ми се укочени скрос, прстите. Ги размрдувам и како ништо да не било. А и нозете кога ќе станам додека почнам да одам ми треба време додека се опуштат, како укочена сум цела. И штом се раздвижам после летам Во бременоста не се поправив ич, ама сега сум 10 кг плус дали може да е од тежината, па и тежината на бебето што го кревам цел ден .... Раната освен што е утрната, знае и да ме заболи ако кренам потешко или да ме згазне бебе ...
Исто ми е, рацете ме болат, не ми се укочени но болката ми е во рацете и стапалата баш ко што опиша. Породена сум пред 4 месеци, ова ми се случува последниве два (бебево е скоро 8 кила, а јас 49кг).
Од вчера приметив дека ми е вцрвенета раната од царскиот и осеќам малце нелагодност. Ми изгледа како да ми е воспалена кожата баш над раната и малку ме чеша. Породена сум пред 16м и немав никаков проблем со раната до сега, не ми е јасно од што сега вака. Некој со слично искуство? Што можам да мачкам или каде да одам на доктор?
Здраво Јас сум породена со втор царски рез ; па сакав да прашам после колку време смееме да ја мокриме раната ?
Откако ќе ја тргнат лепенката од раната можеш да се тушираш слободно, само раната да биде убаво истапкана/исушена, да не е мокра. Мене ми ја тргнаа вториот ден ама јас третиот ден ја намокрив.
Сестра ми се породи денеска со царски рез. И кажале ќе прими плазма,од која причина ќе прима ? Наводно поради отоците на нозе. Исто и јас сум со царски не примав плазма. Дали некоја примала ако може да сподели искуство?
Дали на некој му биле отечени нозете после царски рез а во исто време се боцка со Фраксипан??? Една недела има откако сум породена...
Здраво се породив саботата и нешто погоре од раната е како поцрвенет делот дсли ни можело нешто да се инфицира а инале раната ми е супер
Здраво на сите Можеби прашањево не е за тука но ако има некој да ми даде совет ако може. Правена операција од циста на јајник, отстранети и јајници комплет со матка, денеска 9ти ден од операцијата, резот е вертикално направен исто како царски , од раната истекува некоја розева црвеникава течност, денеска се извадени неколку конци тие ниско што се но сега на првиот конец како дупче има и истекува, рекоа да чистиме со бетадин и да ставаме чиста газа. Дали е тоа нормално, дали смее да се тушира ?
Местото е истрауматизирано оти веројатно повеќе тегнеле да го извадат бебето. Ако раната е ок и околу неа ќе се смири со тек на време. Брз туш, со не многу жешка вода и без сапунење на раната, само вода. Нежно тапкање на раната со чист пешкир да се исуши убаво. Ако имаш октени септ да прскаш неколку пати на ден мене тоа ми помогна. Имав некој таков исцедок од резот од едната страна конецот ми беше многу стегнат и имав дупче и со октени септ ми се смири.
Денес добив скоро 3 месеци после царски рез, сакав да прашам дали е нормално вака да боли кај раната при мензис како да пече , како првите денови после царскиот што боли, само секако не со истиот интензитет? Раната заздрави супер надворешно, никаков проблем немаше, ни на почеток ни досега, никаква болка немав додека не добив, само ми е чудно зошто вака би болело иако е зараснато? Имав и грчеви малку ама ништо страшно, повеќе ова ме загрижува, особено при седнување, станување, кога ќе го кренам бебе… малку и пообилно е од пред да останам бремена, дали е нормално?