@tincemajmunce @irenna нa кoнтрoлa ми рекoa декa е нoрмaлнo. Дoктoркaтa штo ме пoрaѓaше, и уште двaјцa гинекoлoзи штo ги прaшaв. Декa билo кoнец, и дoдекa не излезе сaмиoт ќе биде тaквo местoтo. Инaку мене ми беше зaрaснaтa рaнaтa, немaв никaкви прoблеми. Oвa пoчнa oд неделaтa дa си влaжни. Инaку јaс немaм кoнци зa вaдење, сaми пaѓaaт. Прскaм Oктенисепт спреј и Бaнеoцин прaшoк стaвaм (истo штo и Бивaцин). Амa тешкo пoминувa. Нa фб читaв декa честo се случувa, oсoбенo искуствa спoделијa oние штo се пoрoдени пoследниве две гoдини, иaкo имa и пooдaмнa пoрoдени. Сите ми рекoa декa пoминaлo штoм испaднaл кoнецoт.
Син ми има скоро 14 месеци, а мене сега пред една недела ми излезе некој внатрешен конец од раната. Душа ми изледе додека да го снема, налет нека иде. Испирам со хидроген и ставам банеоцин. Налет нека иде оваа рана веќе.
Јас сум тсзе царски со рамава мислам немам проблем освен што, нормално боли, ама ме интересира друго. Крварењето - првите два дена си течеше, потоа ко кога ти завршува добиено бледо кафеавко ама еве сеа кога мокрам имам ко лигаво и посветла боја крв, дали ви се десило и вам и е нормално или можно е да има нешто од внатре проблем? Баш сум загрижена
Колку време породена си? Нормално е и по цел месец да се чисти матката, јас природно бев и крварев 30дена, по пауза од два дена пак прокрварев ама светла крв и одма на гинеколог бев ми дадоа капки да пијам за прекин на крварењето (поради нешто повредено во матката, баш со ехото вагинално ме допре и вика еве тука те боли нели...) само природно породена сум.
Ме потсмири да ти кажам пошто ме боли доле па си праам филмови дека внатре ми се дешава нешто. Ова ми е четврти ден знам дека е рано и дека уште ќе боли, ама дека ми се смени типот на исцедокот се исплашив нешто да не има. Фала ти
Ооо ептен тазе си, јас 20 дена како менструација ми течеше, па 10дена кафена, па два дена немав ништо, па пак 10 дена чисто крварење (за тоа тек пиев капки)... ке се чистиш сега може цел месец не се сеќирај
Ќе се навикнеш, и при доење ќе те боли. Треба да се контрахира матката, да се собере. Свежа рана имаш, не очекувај дека одма ќе поминат болките. Одмарај колку можеш повеќе и најтешко што ќе дигаш да биде бебето. За две недели јас се осеќав многу подобро, дотогаш секој ден ми беше тешко станувањето, имав болки. Ова со вториов царски, со првото побрзо мислам дека ми поминаа болките, ама искрено, сум заборавила.
Мамички, да ве прашам оние кои се породиле со царски рез, дали знаете на државно дали отпосле те шијат со конци или веќе се практикува лепење на резот наместо шиење со конец? По конкретно ако знае некој за струмичката болница како практикуват?
Јас се порѓав со царски рез на државна болница ама во гостивар.Ранатаа ми е внатрешно шиена а однадвор имав еден конец од надворешна страна само на кревите на раната се гледаа како две кончиња.Кога бев да ми го извадат од едната страна го пресече а од другата го потегна и излезе конецот.А лузната ми е ептен малечка исто како лепена.
Јас столица имав дури 4ти ден. Не ме болеше, само језа ми беше. Арно ако си излегла уште втор ден. За крварење обилно крварев само прв ден, наредните неколку имав розево, а еве после 6-7 дена немам повеќе. Дали ќе се поврати врска немам.
Дa бидaм искренa, мене пoвеќе ме бoлеше. Амa двa чaсa ме oперирaa пoрaди гoлемo крвaрење, пa мoжеби и тoa придoнесе зa интензитетoт нa бoлкaтa. Не знaм. Вo секoј случaј, и гoдините си гo прaвaт свoетo. Знaм декa пoбaвнo се oпoрaвувaм, еве, двa и пoл месеци пoминaa, мене уште нa некoи местa ми зaздрaвувa резoт (нa тие местa ми влaжнеше). Дa се нaдевaме декa немa тaкa дa биде кaј тебе. Без пaники, сo пoзитивнa мислa и сo леснo!
Благодарам,така е и годините вероватно имаат улога јас гледам по самото носење ,првата бременост не ја осетив а сега се нешто ме боли,ми е мачно значи сосем поинаква бременост имам од првата,ај белким породувањето ке ми е полесно
Девојки, коишто сте породени со царски рез, после колку време ја намокривте раната при туширање? И кога ви паднаа кончињата оние на краевите од раната?
Jas vedns koga dojdov doma, no samo so cista voda, vnimavav da ne dojde vo dopir so sapunica, taka mi bese kazano od strana na sestrite. Dodeka za koncite, ne se sekjavam, no za kratok period bese.