Тие конци мене ми ги извади докторот што ме породи а воедно и да ја види раната не се секавам колку време беше по пораѓајот дали недела дали 10дена.а за 2 недели контрола на матичен бев и ме гледаа вагинално се беше во ред јас неможев да носам обични гаќи бидекјки се сите ниски баш на раната ме сечеа па си купив од стружанка памучни меки со повисок струк....додека не ми заздрави убаво бев во хеланки (зимно време) сега барем иде имаш поголем избор на облека
еве јас 6 месеци се поминати па се уште ме боли кога ќе се допрам операција е и местото каде што сум сечена ми е отрпнато мчкај ја со бетадин јас се мачкав еден месец и раната е лепена нема конци со тек на време ќе помине чекај рано е.
Хеланки и тренерки носи, рано е за фармерки... јас после 3-4 месеци облеков фармерки и со првото и со второто. Лето иде, ќе носиш фустани. Оваа недела е така поладно, после ќе затопли. Конците не ги чепкај, сами ќе се ресорбираат, а околу 40 ден ќе имаш на бришење конци, да не се уплашиш, тоа се конците од матката, ќе излезат со вагиналниот исцедок.
@Annath леле фала ти најмногу. Се исплашив кога го прочитав ова а да го доживеев без да знам сигурно ќе се шокирав во моментот. Па јас цело време се прашувам и се чудам како зараснува сама матката појма немав дека е така. Фала ти ова го немам ниту слушнато ниту прочитано.
З Знам, и јас се изненадив кога излегоа конци после првото породување, ама ми текна брзо што е, за среќа, иначе ќе испаничев. Затоа и ти кажувам со време, да не се уплашиш.
Повеќето од нас не носеле. Јас не познавам некоја која носела. После операција ќе си со влошка меѓу нозе. Толку. Прво се чудев.. но после само 5 дена кога се облекував за накај дома буквално ми сметаа гаќите. Дома првиот ден дури не ни носев гаќи...
@Kaetana мами мене ми дозволија сабајлето пред првото станување од кревет ми го извадија катетерот,гаќи,пижами и ајт наздравје.Дури добив совет и за мидер.Се јавив ми го донесе мм така да јас бев со гаќи и мидер сабајлето после царски.
И јас не носев само влошка меѓу нозете и спавача,дури и дома кога се вратив ми сметаа ,облекував високи гаки да ми бидат над раната
Во Ремедика не ни даваа гаќи. Ниту на природно породените, ниту на царски. А и мене ми го извадија катетерот за помалку од 24 часа и ме станаа... ама додека не заминав не носев гаќи... И строго носевме спаваќи...
Јас сум породена во државна болница во Гостивар.Во зима,во студот дури ми рекоа ако сакам и греалка да си донесам.Па за гаќи никаков проблем После операција кога се освестив ми ја побараа спаваќата моја од дома донесена,ми ја облекоа,сабајлето исто мои пижами и плус ми рекоа ако сакам и моја постелнина да си донесам и ми донесоа.
Може ли некој да ми каже - од што зависи колку дена после операција ке ве кренат на нозе за движење? конкретно - прочитав искуства дека дури и после 12х некој станал на нозе, а мене, и уште 4 жени од истата соба не кренаа трет ден после операција. значи не дека имаше некој проблем, туку протоколот во болницата беше на трети ден. Е како сега некој станал побрзо? Од што зависи тој момент?
Zdravo Prv pat pisuvam na femina kamo da ne bese zaradi vakva pricina...Sakam samo da napisam sto mi se slucuva vo momentov...nekako..da ja isfrlam tezinata od dusava..Gi prifakam site vasi kritiki i soveti...Se porodiv po vtor pat pred 7meseci so carski rez,pred 3 dena doznav deka sum bremena vtori mesec(ete se slucilo nekako iako za vtoroto so mm se obiduvavme 8 meseci).Problemot e sto razlikata e mn mala postoi rizik za otvaranje na ranata bidejki tesko zakrepnuvav i so prviot i vtoriot carski.Mm ne saka da rizikuvam veli da abortiram jas ne znam sto da pravam Svesna sum deka imam dve deca na koi im treba majka no ne mozam sa prestanam da mislam deka ovaa dete nema da se rodi zaradi mene...znam deka ke moram da ziveam so ovaa griza na sovest cel zivot..pogolemoto razbira,me prasuva zosto sum tazna...dusicka cuvstvuva deka nesto me maci...ve molam poznavate li nekoj sto izdrzal tret carski so tolku mala razlika vo zabremenuvanjeto?!?
Кај се породи? Три дена некако многу ми се чинат... не за друго - ако е царски 5 дена лежење, и ако поминал убаво, нема потреба од толку долго лежење. Мене ме оперираа во 14.30 во петок а веќе во 5 сабајлето во сабота ме однесоа да се измијам. После дојдоа накај 11.00 и ми го извадија катетерот. Ми кажаа дека може ќе ги пцујам малку ама после ќе сум благодарна. И стварно така беше - морав да станувам за мочање.. и колку почесто станував толку повеќе се опоравував и следното станување ми беше се помалку болно.
Многу краток период е тоа, матката потешко зараснува при царски рез. Да си прашаш ти доктор да видеш што ќе каже, овде мош некој ќе пише дека имал 5 царски, ама разликата меѓу нив е многу битна. Оти не е исто во рок од 14 месеци да имаш 2 царски и во рок од 2 3 години пример.
Znam dekae rano.Zatoa prvata i vtorata bremenost mi se so 4ipol godini razlika.Ginekologot mi rece deka rizik postoi i moe e da odlucam dali ke ja zadrzam bremenosta rece deka ne moze da mi garantira deka nema da dojde do komplikacii
Ако постои ризик, а имаш деца и маж на кои си им потребна може треба да прекинеш. Твоја одлука е секако, мразам да давам вакви одговори на оваа тема, оти може некој погрешно ќе ме сфати. Знам дека треба да има поголеми интервали помеѓу царските, подетално не знам. И знам дека не треба да си ставаш толку многу при срце.. тешко е да на два ума си, ама грижата на совест убива. Што и да решиш биди одлучна. Консултирај се и со друг гинеколог. Џабе тука некој ќе ти каже дека имал 3 царски реза и ништо не му е, врз основа на еден случај ли ќе заклучиш?