Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Разликата е во видот на анестетиците кои се користат.
    Мислам дека општата анестезија е посериозна варијанта затоа што се користат опојки кои делуваат на мозокот, потребна е интубација, будењето е исто така процес, и ефектите после анестезијата се малку потешки - вртоглавици, грозници, притисок, а има и други ефекти.

Спиналната е подобра варијанта бидејќи е блок - само нозете се парализирани, има доза на аналгетик за да не се чувствува болка, а се чувствува допир... и пациентот е буден и комуницира со персоналот... седењето во шок соба е само 2 часа (и помалку) колку да се врати чувството во нозете, додека кај општата мислам дека е 24 часа.

Општата анестезија е посериозна и несаканите последици се сериозни. Исто и последиците кај споналната и епидуралната знаат да се сериозни, но денес се реткост бидејќи зависат од техниката на анестезиологот...

Најдов некои линкови каде што има податоци...ако се паничите - не читајте. Нема страшни моменти, но се може да ви се сврти во глава.

http://tocka.com.mk/vesti/176559/st...iete-opsta-anestezija-eve-sto-treba-da-znaete

http://acibademsistina.mk/health/in...tite-prasanja-i-stravovi-za-anestezijata.html

https://www.google.de/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.remedika.com.mk/REGIONALNA%20ANESTEZIJA%20I%20ANALGEZIJA-SPINALNA%20I%20EPIDURALNA.pdf&ved=0ahUKEwiIvfmyj5vUAhVDPBQKHZuTALAQFggjMAI&usg=AFQjCNEKWkJ3-8o_Dii88DF3OuGIkbo19g&sig2=reZexJFgNao9g1GeJhAugw

http://acibademsistinababy.mk/bebe/...zlika-pome-u-epiduralna-i-spinalna-anestezija

На еден од линковите е ПДФ документ од ремедика.

Како и да е, мора да сте максимално смирени и опуштени. Мојот царски со спинална помина ко песна. Па дури и со песна - докторот си пееше.. :)

Побарајте мои мислења во темава горе со пребарување.. имам пишано мислење на @♡BuBaLe♡ кога се спремаше за третото породување, трет царски а прв со спинална.

Најважно од се е да сте смирени и да дишете длабоко. Тоа е. Ако се мора - се мора. Бебето мора некако да излезе. Мислете си на тоа дека ќе го видите за брзо.
    Ако се решите за општа.. и тоа е ок. Особено ако сметате дека спинална би ви претставувала голема панила.

Важно да сте живи и здрави и вие и бебињата.. и се да помине во најдобар ред!
    А за тоа игра улога и психата!

На Mia.milicka, janickaskopje, irena.1 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.199
    Допаѓања:
    106.238
    После моето тројно искуство со цараки рес, од кои два пати со целосна и еднаш со спинална, препорачувам дефинитивно спинална, ако имате можност за избор :)
    Преубаво доживување :inlove:
    Присуство и будност на чинот, средбата со тазе родено, веднаш, додека е голо...:l:

На orhideea, janickaskopje, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Како тоа интубација е потребна?!

4. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    @Kaetana грешка си за интубација, не е потребна, не се блокираат центрите за дишење со целосна анестезија.

Мене не ми делува толку страшна тотална анестезија како што доста се раскажува и пишува. Сум била два пати под општа, и тоа првиот пат со етер (тоа веќе не се употребува) за која можам да кажам дека е грозна. Од таа тотална што ја примив пред 3год. немав никакви нус појави откако се разбудив.
    Пострашно мене лично ми делува спинал и епидурал. Си влечкам со години проблеми во лумбален дел, така што ако треба да одам на царски некогаш, не би дозволила боцкање во кичма. Не само поради самата процедура, туку поради искуствата на жени кои отпосле имале болки во кичма со месеци па и години.

Ете, искуства и искуства.

5. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.942
    Допаѓања:
    3.918
    Јaс мислaм немa ништo пoубaвo дa гo чуеш првиoт плaч и видиш твoетo бебе веднaш пo рaѓaњетo. Уште стo пaти дa рaѓaм ќе рaѓaм сo спинaлнa. Незaмисливo ми е дa не сум присутнa нa рaѓaњетo нa мoетo бебе, a сo целoснa истo кaкo дa не сум.
    Две гoдини и три месеци oд спинaлнaтa изминaa никaкви прoблеми и пoследици немaм.

6. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Не сум стручна на анестезииве, не ни прашав со каква ке ме оперираат, а не се ни информирав која каква е. Јас пред две години сум царски со целосна и јас тубус имав.

7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.402
    Допаѓања:
    113.370
    Не дај боже да треба да пораѓам со царски рез ама мислам дека ко поарно да е спинална, со целосната заспана цело време па дури да се разбудиш ехеее

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.429
    Е што ехеее не ке те будат со месеци :)
    Завршува операцијата
    Прекинува инфузот да тече со анестезија и полека те будат.Мене киретажа ми имаат правено со целосна.Во соба бев кога ме разбудиа,5 мин ми требаше само да си дојдам при себе,одма после тоа зборував на телефон.

На iki26, victoria, eli25 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. barby

barby Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2010
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    8.451
    Јас мислам дека е пострашно со спирална, знаеш дека ќе те се сечат, ќе бидеш разбудена и кој знае во моментот на што се ќе мислиш, секако како што ми кажаа околу пола саат е породување со царски

10. lejla5

lejla5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    Da vmesam i jas vo muabetot i da si go kazam moeto iskuctvo. Pred 5 meseci se porodov carski so opsta anestezija. Kolku sto sum informirana koga se pravi carski so opsta sekogas odi so intubiranje zatoa sto samiot zafat trae poveke od pola cas. Jas poradi povreda na polpvinata i nevralgijata sto ja om na toj del nespeev da primam spinal. Spored mene ako se moze treba da se odi so spinal zatoa sto organizmot mnogu polesno go podnesuva a i ste budni i vednas ke si go videte bebceto ke mu go slusnete prviot plac. So opsta kova ke se razbudis vednas te nosat vo sok soba i nemozes bebe da vidis, konkretno jas duri posle 14h prv pat ja vidov mojata beba. Se cuvstvuvav mnogu loso,imav cuvstvo kako da sum ja napustila i ostavila so nepoznati lige a taA tolku mala i bezpomosna.a i se porodiv vo bolnica kade sto ima substandardni uslovi.zatoa majki spored mene ako e se vo red odete so spinalna anestezija na so opsta.

11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.402
    Допаѓања:
    113.370
    Е не знам дали е исто одма да го земиш бебето или по еден сат :)

На janickaskopje му/ѝ се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.300
    Допаѓања:
    76.397
    Имам правено и операција со целосна, а и после природен пораѓај си добив целосна анестезија заради постелката, станав за брзо, не е ехеее :D
    Само ете има женички кои неможат да го поднесат и тоа чепкање, и јас не би мислам... страшно би ми било :D ке бидам ко мм на операција со спинална срцето 140 почнало да му лупа, па го зашеметиле скроз да заспие :lol:

На joy1 и fana им се допаѓа ова.
  13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.429
    со каква и да си анестезија бебето на чуванје одма не ти го даваат секако

На iki26 и janickaskopje им се допаѓа ова.
  14. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.402
    Допаѓања:
    113.370
    @joy1 баш заради то (и реееедица други причини) си напишав недај боже така да се пораѓам :)

15. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.399
    Јас бев со спинална на царски рез и да треба пак спинална ќе одберам.Го слушнав како плаче,бев потполно свесна,го видов и го допрев:inlove:Операцијата иако со спинална,траеше 2 часа,незнам зошто ама немав компликации.

Сум имала операција со целосна за друго,и никогаш повеќе ако не морам.
    Бебето ми го дадоа другиот ден,мора да закрепнеш прво од пораѓајот малку,каков и да е.
    Како и да се породите,мислете само на тоа дека на свет ќе донесете нов живот,ваше чедо,и без страв.(fingers)

16. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.402
    Допаѓања:
    113.370
    Е без страв :worried: не знам дали можи да поминиш без страв ама во секој случај појќе ми е страв од царски рез анестезии интензивни неги и све пропратно

На janickaskopje му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.399
    На интензивна не одиш ако нема потреба а најчесто нема,директно во соба да одмараш.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Здравје да дојде до тој момент, ама мене царски ме плаши независно каква и да е анестезијата. Спинална ме плаши тоа што се ќе слушам и не знам како психички би ми делувало тоа. За целосна, сега кога ве читам за интубирање коса ми се крева. Јас тоа мислам дека не се прави веќе - логично ми е да те интубираат ако не дај боже треба, ама уште од старт?! И катетер ќе треба да се носи и тоа ми е језиво. Зимоска имав катетер и не би пак.

Нека сме живи и здрави, ќе мине и тој момент. Толку деца се изродени на светов, ќе родиме и ние и ќе заборавиме, па ќе сакаме пак да се вратиме за друго дете :inlove:

На Seduction, Kaetana, joy1 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.038
    Допаѓања:
    36.349
    Јас бев со целосна анестезија. Станав по неколку часа и немав никаков проблем. Најголем недостаток според мене е што не го слушнав првиот плач на моето бебе и не го видов веднаш.
    Бебето ми го донесоа по неколку часа да го видам на кратко, а утредента подолго. Четвртиот ден сабајлето ме пуштија од болница. Во шок соба и тие кое бевме со локална и целосна останавме исто.
    Не знам зошто бев со целосна. Инаку итен царски. Кога го прашав анестезиологот непосредно пред да ме боцне каква ќе биде анестезијата ми рече да не сум го прашувала ништо.

На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  20. janickaskopje

janickaskopje Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    300
    Допаѓања:
    264
    Мојата операција со спинална траеше саат ипол ме внесоа во сала 18:00часот Бебче се роди во 18:20 а официјално ме завршија вп 19:30-19:40 бев во шок соба исто се лежи(и спинална и целосна) околу 15 часа во шок соба мора да се пратат пациентите да не има компликација по операцијата една мајка искрваре вечерта во 2 часот дежурната докторка одма го извести директорот ако ви се верува јегени се нацрта за 15 минуто дојде цивил да ја види пациенантката пошто критичен случај
    Јас не очекував дека ќе завршам царски се се одвиваше многу брзо немав време да реагирам нити бев претходно упатена и спремна за анестезиите.анестезиологот ми кажа не се сеќавам точно колку часа да не ја наведнувам главата надоле(а како кога треба да доиш :) ) жената секоја чест ме бодреше ми висеше над глава ми ги избриша солзите кога си ја видов принцезата за прв пат....стравот ми беше првите 20 минути :) ама пак беше за мене многу трауматично зошто после пак имаше некоја компликација ама среќа добро заврши,може бев психички не спремна зошто мислев дека ќе се породам природно.
    Да сумираме нема поубаво од природен пораѓај :) (како што викаат дека кога ќе излезе бебето забораваш на се,кај царски е обратно тогаш почнува се )царски си врзан и да го видиш бебето со спинална после тоа ке чекаш 15 часа да си со него...од бокс ке станеш за 2 часа или одма....
    Не ми е јасно зошто ставаат општа анестезија на жени природно породени?

На fana му/ѝ се допаѓа ова.