Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Царски рез

Дискусија во 'Бременост' започната од hrizantema007, 20 март 2012.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.591
    Допаѓања:
    201.837
    @kukla21 @Kitten при општа анестезија е потребна интубација за да се држат проодни дишните патишта и да се спречи аспирација на секрет (ова второво не сум баш сигурна). При таква анестезија проодноста без интубација не е возможна. Два пати сум оперирана со целосна анестезија, два пати интубирана. Првиот пат операцијата траеше 30-40 минути, вториот пат два и пол часа. Се работи за длабока анестезија (има повеќе нивоа на седација, зависно од интервенцијата). При поплитка седација можеби и нема потреба од интубирање. Зависи од операцијата секако.

Да можев да бирам, ќе раѓав природно, ама телото не ми соработуваше. Па морав под нож...имаше обиди за спинална вториот пат, ама неуспешно, па мораа да ме успијат. Уште го паметам гушењето кога се будев од анестезијата вториот пат. Поради интубацијата ме болеа џвакалните мускули и грлото, и имав секрет кој не можев убаво да го искашлам поради болките и напорот.

На Kaetana, Kitten и kukla21 им се допаѓа ова.
  2. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Дали интубацијата се прави под анестезија или?

3. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Што е тоа интубација? Прв пат слушам?

4. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    28.286
    Jas ne lezev vo sok soba,10:30 e roden sinko vo 14:00 me kacija gore na odelenie so drugite rodilki i toa sama da se preflam od krevet na krevet.Inace i jas bev so opsta anestezija od nus pojavi utredenta samo glavobolka i tesko goltav od intubacijata mislev grloto suvo mi e barut a ne smeev nisto do sabajleto da se napijam.

5. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Тоа е пласирање цевка
    во дишните патишта за да не дојде до гушење на пациентот и преку неа се внесува кислород. Под анестезија се пласира.

На karibian му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.591
    Допаѓања:
    201.837
    Да, под анестезија.

На karibian му/ѝ се допаѓа ова.
  7. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Јас имав една операција на носот со целосна анестезија, па непамтам да ми ставиле такво нешто.
    Се освестив уште во сала додека завојот ми го ставаја. А секогаш ли се прави така под целосна анестезија?

8. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Ради недоисфрлена постелка, да се очисти матката со киретажа, при тоа и за шиење од епизиотомија.

На Kaetana и janickaskopje им се допаѓа ова.
  9. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    @orhideea Не, зависи од интервенцијатa.
    @Kitten При шиење од епизиотомија не се дава општа анестезија, туку се боцка аналгетик лидокаин околу местото дека е сечено.

На joy1 и orhideea им се допаѓа ова.
  10. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Знам, но ете мене ме успаа, а акушерката наводно рече дека е Ок постелката...незнам што да мислам :?: Може сум им се свиѓала :D

11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Хм не знам, ме зачуди сега. Неколку месеци бев на акушерско и ниту еднаш не видов со општа анестезија да шијат долу.

12. newring86

newring86 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    678
    Допаѓања:
    885
    Ја толку бев убедена дека ке родам природно...што ништо не слушав нит се распрашував за царски. И кога ми соопштоја дека ке одам под нож....хаос ми се деси. Неможам да опишам колку ми беше страв. И почнаа изненадувањата едно по едно-катетар, скроз гола влечена на кревет по ходници и лифтови, без да бидам прашана одлучиле целосна да биде анестезијата, лист под нос да потпишам нешто што никад и не видов што беше, се разбудив многу лошо, првото кашлање ужас, бебе го нема, околу мене една сестра трча лево десно, едвај се соземав да прашам за бебе...и кога ми кажа ке го видиш за 6 саата.... мнооогу лошо се осетив....
    Девојкоте со мене у соба беа со спинал. Имаа јаки главоболки. Ја немав.

На gjoker4e и janickaskopje им се допаѓа ова.
  13. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.764
    Ве читaм зa интубaцијaтa јaс немaв интубaцијa при двете интервенции штo ги имaв, имaв сaмo мaскa убaвo се сеќaвaм кoгa зaспивaв и ми јa стaвијa, и aнестезиoлoзите ги прaшувaв пред oперaциите ми рекoa зa крaтки интервенции сo пoлaјт aнестезии тубус не стaвaме, мене мнoгу ми е језив тoј тубус среќa штo гo немaв, нa интензивнa еднa штo лежеше дo мене не престaнa дa кaшлa:)
    ( не знaм штo е сo смaјливo нa крaј не се брише |()

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.569
    Може сум пишала, незнам јас бев со цраски со спинална, да малку е езиво чувтсвото кога не ги осеќаш нозите, но и не е до толку страшно, веднаш утредента ме станаа немав псоле тоа никакви проблеми фала Богу, местото околу ранат ами беше отрната одреден период и осеќав чешање на промена на времето сега ништо. Точно еедна година од првиот царски останав бремена со второ , ми рече докторот дека имам шанси и природно да се породам, немам закажано сеуштњ ништо останува на мене одлуката. Кога ќе се породам ќе го пишам моето искуство.

На janickaskopje му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.300
    Допаѓања:
    76.397
    Може ептен некое парченце останало... ја проверуваат нели после искачање и ако и фали нешто ти бапнале целосна да го дочистат тоа нешто.
    Мене со природен целосна ми ставија поради тоа што ич не искочи постелката од мене, ме утепаа од стискање на стомак и јок.. ми ставија целосна, ме исчистија и во спат ми ја сошиле и раничката :) (поради тоа е целосна анестезија на природен).

На Kaetana и Kitten им се допаѓа ова.
  16. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.402
    Допаѓања:
    113.371
    Еве и oвде дa гo мoлaм Гoспoд, се oвa гoренaведенo дa не мoрaм дa гo пoминaм:worried:

17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.450
    Допаѓања:
    38.498
    Јас спиналната (доколку е во можност со неа) ја препорачувам на сите што треба да се породат царски. Мојот пораѓај со спинална траеше точно 32 минути, веднаш го допрев и видов бебето и не би го заменила тоа за ништо. Вистина дека фаќа паника, свесна си за се, ама затоа се следат виталните функции, нонстоп се мери притисок и пулс и ако има потреба анестезиолог делува. А за слушање, докторката што ме пораѓаше беше многу коректна, цело време шептеше со другите, не слушнав ништо.

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.429
    Мене па ни локална анестезија за шиење не ми ставија :^)
    За вториот пат зборувам
    Дека се работеше само за 2-3 конци така ме сошија :D

На forumce и kukla21 им се допаѓа ова.
  19. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    И една жена така ја шиеја, без ништо. Мене ме болеше мислам. Језиво е.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.429
    Пецка цело време иглата
    Дека е топло долу местото не осеќав страшна болка

На Kaetana, forumce и kukla21 им се допаѓа ова.