Јас бев со висок притисок последните два месеци од бррменоста значи до кај 160 со 100 ми беше највисок ,и кај мене исто ден два после царскипт супер и одеднаш 140 со 90, метилдопа пиев уште два месеца синодев редевно на интернист и полека ги и редуциравме дозите, и се стабилизира треба време ,ти се симнал од анестезијата му треба време на високиот притиспк да се врати во нормала. Полека без нервоза под надзор си ќе си ја примаш терапијата,редовна контрола и со текот на времетп ќе се стабилизира. Точно знам како ти е,имав чувствп дека ќе мибостане висок но по два месеци се стабилизира ев ме при при крај со втората бременост,сега притисокот ми е нормален не се селирај што и да ти треба тука сме.
Двајца гинеколози има, анестезиолог исто така, околу 5-6 души ќе има околу тебе заедно со доктори, инструментарка, сестра, акушерка. Ова јас што сум гледала кај нас во болницата, белки е така секаде
немој целосна. СИте мои викаат кога ќе се разбудат нагони на повраќање имале и мн јаки главоболки (ова од мои другарки ти кажувам што ми кажувале) Јас бев спинал, па нема поубаво у моментот да си го видиш бебенцето. Верувај.
@eli25 5 dusi se , mislam 2ca doktori ,akuserka ,anesteziolog i 5tata neznam sto me bocna za infuzijata mu pomagase na anesteziologot me drzese koga me bocnaa. Inaku i dvete anestezii se so nus pojavi. Jas imav strasno iskustvo so glavobolkite i toa strasni i neizdrzlivi . A so celosna imam iskustvo pred 10 god skoro za slepo crevo, povrakav 24 h bez prestan. Podobro spinalna ,moze ke te skoknat glavobolkite bidejki kaj samo 20 % se javuvale . Ps kaj celosnata nema glavobolka samo povrakanje a od povrakanjeto ke te boli ranata bidejki davas napon
Ти благодарам мила но мислам кај мене кој и да било лек делува само 30мин во 8 и 15 се напив метилдопа 2 апчиња и сега пред 15мин го меревме притисокот пак ми е 147 со 90 несака никако да се симне а страшни главоболки имам некој природен лек за да ми се намали малку притисокот?
Спинална мислам дека е подобра, иако и од двете има постоперативни симптоми како главоболка, повраќање, сува уста. Со спиналната си свесна за се околу тебе, ама чувството кога ќе го извадат бебето и ќе ти го покажат да го видеш е непроценливо мислам.
Јас имам две операции (хистероскопии) со целосна. После нив поминав ок . Ама сигурно има разлика во дозирањето, или глупости тресам
Не трескаш глупости. Дозирањето трае во зависнот од должината на интервенцијата. Хистероскопијата трае пократко за разлика од царскиот којшто не е под 2 часа.
Пола час додека го извадат бебето, а после додека ја сошијат? Повеќе од пола година бев во болницата на стаж и ниту еден царски не траел пола саат. Дека се породи твојата другарка?
Хмм не знам, баш вчера праев муабет ја прашвав колку трае. Ајде нека кажат и другите кои поминале колку време ги правеле. 2 часа многу ми гледа некако
Мислам дека @forumce има право. Царскиот рез е ОПЕРАЦИЈА и не може да трае кратко, сечење вадење бебе вадење плацента чистење на рана шиење и други пропратни работи
Пола саат никогаш не траел царскиот овде. Еве и да не е 2 часа, саат и пол го ставам. Не знам,или овде докториве не се спретни толку или другарка ти мислела на времето додека и го извадат бебето.
Kakvi 2 casa , nema vrska . Mene me bocnaa vo 15 i 05 h , veke vo 15 i 45 h bev vo soba na intenzivna. Bebeto go izvadija vo 15 i 15 h .znaci okolu pola cas do 40 min trae .
2 часа може да држи спиналот. За 15 мин бебето ми го дадоа и уште пола саат додека мене ме завршија (што и да прават, лепење матки и глупости што немам ни врска нити ме интересира. Ме седнаа на стол во 15:00 во 15:13 бебуш се роди. Најкасно во 16 бев на интензивна (дека мора таму 2 саати да отседиш отприлика) . Немав ни главоболки, ни сува уста, ништо буквално. Само бев гладна 2-3 дена дека нели не даваат јадење, само течности, за да може да се врати се на место во стомакот. е ај добро не знаеме ние, ние не сме царски правени. Значи еве не од искуство кажуваме сите, не знам што се чудите.