Јас имав проблеми од спиналната за нареден пат општа ќе си бирам сигурно. Почнав со спинална апликацијата ич не болеше не ни осетив ама ме фати паника кога почнаа со работа осеќав печење почнав да викам и завршив со општа. Од спиналната имав ужасни главоболки и болки во грб кичма фала богу сега сум ппдобра. Тоа е моето искуство сепак ти одлучи си зашо секој има различно искуство.
@Twins19 каква и да е немој да се плашиш , се поминува, се заборава . Не е толку страшно како што сега си замислуваш . Апликацијата на спиналната јас воопшто не ја осетив и одма почнав да отрпнувам. За пола саат е се готово . Болки не осеќаш , ставаат инекции , дури после на станување ќе видиш малку зорт . Јас лично имав страшни неиздржливи главоболки . Но ја мрдав главата од одма , тоа ќе пазиш дека несмее и многу многу течности. @eli25 Инаку јас сум од струмица , а породена во ск на гак ,ризична бременост бев, ептен сум задоволна како се помина . @SophiaBella може да каже за битола .
Докторитее ја препорачуват спиналната како побезбедна и подобра. Јас се породив во Битола пред 2 недели со спинална и поминав одлично. Немав ни главоболки, ни болки во кичма. Ми кажаа само да не ја кревам главата 24 сати додека бев на интензивна и да пијам многу течности. Веројатно зависи и до организмот, а сигурно и до анестезиологот.
@SophiaBella имам слушнато за то да не се мрда глата немало да има главоболки ама кој знај 24 сати сепак не се малце. А во тие 24 сати не ти го дадоја бебушо да го видиш , па како јадеше некако не ми е логично 24 сати да не ја крениш глата...Кој доктор те пораѓаше ако не е тајна ?
@Twins19 јас се породив со спинална, и одлично поминав, а и многу брзо. Не ја осетив апликацијата воопшто, немав проблем после тоа ни со главоболки, ни почувстував нешто при пораѓај. А морам да нагласам дека сум со мигрена инаку. Ама примав многу инфузии после пораѓајот и течности, исто и пред пораѓај 2 инфузии утрото.
Па 24 сати си на интензивна, таму само да го видам ми го донесоа. Наредниот ден кога бев веќе в соба беше со мене неколку сати, а следниот ден ми го оставија цел ден и цела ноќ. Четвртиот ден ме пуштија дома. Јадење нема 3 дена се дури не се прочистиш. Др Николина ме пораѓаше.
И мене ми е малку чудно ова со 24часа. Јас се породив во 21:30, веќе наредниот ден во 12 ме станаа и ми го донесоа синко. Болки и нус појави од спиналната не осетив никакви. Исто бев прикчучена нон стоп на инфузии и многу течности пиев.
ova shto go kazuvash zvuchi na horor film. od kade mleko ako ne jadesh i ne piesh? mene ne porodija na pladne i naredniot den imav tri obroka, polesna hrana, pire, varen kompir, oriz, supa, kroasan za vechera mnogu sok i voda... na intenzivna lezev tochno dva saati, samo shto si gi osetiv prstite odma me izvadija..
Јас во Плодност се породив во петок, а прв оброк добив во понеделник. Пред пораѓај исто два дена немав ништо јадено, само течности.
zashto taka be!? sega koga kje se setam i vecherta ni dadoa jogurt mislam. kaj nas samo prvite tri dena ne ni davaa meni tuku oni ni nosea hrana koja potiknuva laktacija narednite denovi sami si biravme...
Не знам, таков принцип имаат за царски. Само инфузии ставаат нонстоп и сок од јаболко. @fana 5 дена доаѓа за закажан царски. Даваат листа на анестезиолошкиот преглед пред пораѓај, и два дена пред пораѓај смее лесна храна, супа, јогурт и слично, а после тоа ништо. Јас од среќа во понеделникот првиот оброк и овде го ставив во поинаков фемина инстаграм.
strashno. jas deka bev zakazan carski pa posledno jadenje 12 chasa pred operacija a posledna voda 6 chasa. sestra mi 40 min pred carski jadeshe sendvich kaj vili pa pak so spinal beshe (neplanirano morashe da rodi itno)
Нешто не ми штима и мене со јадењето 3 дена не се малце ...утре сум на контрола во болница па баш ќе ја распрашам докторката
@LiliBoz единствено што ми изгледа логично е дека работат така за да се исчисти организмот побрзо од спиналната со течностите и инфузиите, не знам колку е точно, моја претпоставка. @Twins19 за во Плодност е сигурна информацијата, баш се сеќавам добро.
И јас бев со итен царски. Последен оброк спонтано ми беше 7 часа пред порагај, во меѓувреме течности си имсв пиено. Ниту клизма ниту ништо немав. Кога ме однесоа во сала само катетер ми ставија и ме боцнаа со спинал и толку. За 20 мин бебе беше надвор, за неполн час зашиена, 1 час на интензивна лежев додека ми се пуштија нозете и после ме пренесоа во соба. Само ноќта ми рекоа полека да ги внесувсм течностите да не ми се слоши, а веќе утрото пиев нормално течности. Изгледа различни пракси се.
pretpostavuvam deka se ima vrska a najvekje i nachinot na koj e izveden rezot. na stranata na remedika moze da se najde intetvju kakvi instrumenti koristat doktorite tamu. veruvam deka ima vrska i toa.. kako i da e so lesno neka e na site..