нема врска,не ги слушај.јас се породив со царски..требаше на закажано два дена подоцна,но бидна порано.но пак со царски..се породив во 1,40 часот ноќта,во 6ч бев будна,се наспав и ми го донесоа бебето да го видам..така е кај нас.таква програма имале,бебињата да се со мајките цело време..ретко го земаа,по малку време..цело време е со тебе..ако ти кажам дека одма станав уште истиот ден..прво ме исправија,да седнам,а после неколку минути нозете да ми висат надвор од креветот.па полека и да застанам на нозе..следниот ден веќе одев да се измијам и да прошетам малку низ собата...болки имав,но многу е важно каков став ќе си заземеш.јас сакав колку може побрзо да заздравам и не се жалев.девојката што беше со мене во соба не заздравуваше со истата брзина и стана покасно..од кога си дојдов дома,болки имав точно една недела.денот кога бев да ми ги извадат конците,значи следниот вторник,за 7дена,јас повеќе немав никакви болки.што значи нема веза тоа дека цел месец ќе си неподвижен...се породив на 05.02.а јас веќе ја заборавив раната...
Баш како што кажа Ефимија.т , мора да се движиш колку можеш повеќе, подобро за тебе. А во однос на бебињата, во Македонија не ги даваат додека си во шок соба, а и за будење, те будат, многу брзо. Јас сум се породила во 12:15, а во 13:30ч ме разбудија.
I jas sum vo mk.jas se porodiv vo strumica.kaj nas rodilkite posle carski rez gi nosat vo sobata vo koja ke si ostanes i slednite denovi.ne ja minuvas prvata nok/den vo shok soba.te budat tocno vednas posle operacijata,no sekako te ostavaat da se odmoris i otspies.inaku sme pod celosna anestezija.nema opcija za spinalna.
Од која г.н може да се прави царски рез? дали докторот одлучува според зрелоста на постелката или според бебето како напредува? поздрав
а бебчето со тебе е или го земат?и ако може да ми кажеш колку време беше во болница дали беше закажан царски јас сакам да закажам па ме интересира дали тоа може по моја желба или ќе ми треба упут од матичен и врски
ако е се во ред со тебе и со бебенцето ке ти требаат врски за да си закажиш царски,барем бт е така. ако си породена со целосна анестезија откако ке се разбудиш во шок соба само ке ти го покажат бебето и ке го земат,а од наредниот ден е цело време со тебе ( вака е бт на болница )
Src jas pravev vo 39 ta I najverovatno zavisi od zrelosta na postelkata Koga vlegov vo 9 ti ednas nedelno odev na ctg,tamu mi pravea I eho,me gledaa I vaginalno Spored sostojbata ti odreduvaat za kolku vreme da odis pak E kaj mene samo sto vlegov vo 39 ta mi kazaa deka e vreme I mi zakazaa za 3 dena mi dadoa broj na doktor da se javam ako mi pukne vodenjak ili dobijam bolki meguvreme pozz
мамички ве молам да ми казе некој, јас сум 37 недела и сакам да се порагам со царски рез ..е сега некои сто имаат правено царски рез викаат дека осекаш буквално се , знаци болка не чувствуваш местото е отрпнато ами чувствуваш како те сецат и го вадат бебето , е сега ако мози да ми казе некој кај сите е така или ова се има слуцено бидејки анастезијата не била доволна ... ве молам кој знае нека ми каже цела сум во паника....
amanta22 уживај и пливај ништо не осеќаш само влечењето на бебето а и тоа не е ништо ни страшно ни болно, ќе имаш радио во сала свиркај си муабет со сестрите дур трепне бебе имаш нема да се мачиш Него јас природно што се ќе си осетам,леле мајкооооооооо
a i so celosna i so spinalna anestezija e isto ? ili so spinalna go osekas vaganjeto na bebeto a so celosna anestezija ne ?
So spinalna taa se stava vo kicma ne boli nisto,ne ni osetiv deka mi ja stavaat,jas se plasam od opivki I ne bi se osudila da me uspivaat poprvo prirodno bi rodila a so spinalnava bas carski si pominavme so bebusko ne se plasi ama ic
SimonaTino како што читам на форумов ти еднаш си породена со царски рез сега зошто сакаш природно ? толку ли е тешко и болно царски? Jас до сега прашав 20 жени од кои 10 викаат иди царски 10 викат оди природно поубаво е па затоа и тебе те прашвам ????
срцка не се плаши немај гајле, јас за 3 недели одам на царски и ич око не ми трепнува, некако ми е посигурно со царски за бебето, ти која недела си?и од кои причини ке одиш на царски? ако одиш после мене ке ти пишам како сум поминала. позз
Некои викааат дека не осеќале,ама јас осеќав буквално се. Кога ми поминаа првиот пат со скалперот,кога го вадеа бебето,кога ги местат цревата,цело време додека буричкаа во мене осеќав. Дури ја прашав докторката-анестезиолог дали така треба,да не не е во ред нешто со анестезијата,па да почнам да осеќам и болка,ама ми вика не така требало. Ама ти не мисли сега на тоа,не се паничи,ако си гладна може да те прават со целосна анестезија,ама ако си јадена ке те прават со спинална...така бар не мене ми рекоа Аманта22 еве во меѓувреме и од мене мислење за пораѓај со царски.....многу е тешко,раната боли,мораш 5дена да останеш во болница,после операцијата првото станување ти е како да проодуваш по втор пат,боли глава едно 10 дена од анестезијата(барем кај мене беше така)
Abe mila xaxaxa kolku sakam carski nemozam da ti opisam,ama ne odam na privatno nemam kes,zatoa So prvoto morase carski karlicno bese Vtorovo minatiov mesec me zezna,glavicno se postavi I ima uslovi za prirodno Vrskata vo drzavna sto mi e,e protiv carski,zelbi mi rece ne ispolnuva,ako sakam carski vo sistina da si odam I toa e Zenata e mnoogu iskusna a sto e tolku protv carski neznam Prvoto e carski nemora da znacelo deka I vtoroto ke bide Jas zborev so zolvami so prvoto e carski,so vtorovo prirodno mi rece: Simonce da ne te plasam,ama so prvoto da bev prirodno za vtoro nikogas nemase da mi tekne,se poragase 2 dena I vo nesvest od bolki pagase,10 konci imase dolu
и јас имам исто мислење како симона, некако полесно е царски можеби после ке чувствуваш болки но минимални сигурно ке ти даваат нешто против болки а замисли природно да те сечат колку ли ке ти е тешко да седиш да мокриш. јас сум сепак за царски поздрав
Loki neznam dali samo kaj mene ,ama nemav bolki kaj ranata nikakvi,slednot den stanav,kleknuvav,se navednuvav se cudea lugevo,aj moze tamu stavale nesto za bolki vo infuzijata,a doma? I doma koga dojdov nemav E imav vo kicmata bolku do skoro godina ipol neznam dali od spinalnata ili od tezinata???? Sega duri sum trudna nitu ednas ne me zabole toj del
a zosto sakas a ne mozes carski pa tuka kaj nas nekoi se molat za prirodno pa gi prakaat na carski res.. inaku jas ke se poragam vo sr carski zakazen so uput od maticen i ke si platam bidejki jas sakam da dadam ako se zavrsi se dobro za da me gledaat poubavo, a inaku moze i bez pari pak carski mislam. Ne znam zaso tamu ne e taka..
сите го велат истото, до сега имам правено муабет со 15 жени што раѓале со царски и сите се фалат. Јас уште од почеток сакав царски и еве ке ми се исполни желбата ( се надевам ).