Царски рез

Discussion in 'Бременост' started by hrizantema007, Mar 20, 2012.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@LiliBoz ваму сечат многу ниско, 2-3 прсти под линија на гаќи и ја лепат раната. Јас немав конци надворешно, а по два дена се туширав таму, раната ми беше слободна. Не знам дали има врска што е долу резот, а за инструментите искрено не знам.

2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

ne lepat shijat so mikro igli. ne koristat laser toa ti garantitam. samo lichi na lepeno zashto e mikro. sleden pat menjaj bolnica sho e ova gladuenje tamy :)

kristina.k likes this.
  3. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@LiliBoz ете ако е и во државна во Бт исто, нема бегање од гладување, кај и да одам за второ. :D

4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

ke si doesh vo Sk. jas bi ti rekla Remedika zasho vo sistina ne praktikuvaat morfium posle rez :D

kristina.k likes this.
  5. eli25

eli25 Форумски идол

Во Ремедика даваат јадење освен 1 от ден. Постепено - прво житарици, пире и супа за ручек па пак некои житарки за да последниот ден си заминав со бурек:D

Melinda85, Kaetana and LiliBoz like this.
  6. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Морфиум за што?

7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

za koga kje pushti anestezijata da ne osekjash bolki. :)

kristina.k likes this.
  8. kukla21

Кога тогаш ќе ги осетиш :) некој час плус-минус не брка работа :)

9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

vidi i do chovekot e. so mene zenata shto lezeshe tri dena se vitkashe. ama ona i na aplikacija na kanila vikashe. jas iskreno bolka ne osetiv osven peckanje. dva pati morfium mi pushtija na intenzivna a potoa na osum saati po dva paracetamola i odlichna bev. ne vidov jaka bolka

kukla21 likes this.
  10. kukla21

Јасно е дека е до човекот. Другарка ми скоро 3 дена не стана, породена во ремедика. Ја болело.

LiliBoz likes this.
  11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

ima trupchinja i ko mene, da :D i stanav naredniot den odma i shetav i drzev bebe :) daj boze na site da vi e taka bez razlika kako kje rodite.

12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@LiliBoz пак да споредам јас со Плодност :D во интензивна штом ме преместија добив копче в рака, за во моментот штом почнам да чувствувам и најмала болка да ја викнам сестрата. Веднаш ми стави нешто во инфузијата. Не знам дали морфиум или нешто друго за болка, тие 5 дена таму јас не почувствував болка голема, само последниот ден не добив ништо ама и немаше потреба.

LiliBoz, m.i.g and kukla21 like this.
  13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

veruj ako bilo morfium kje si znaela :D osekjas od vrat kako se sleva nadolu ko laden bran. ako pamtish neshto takvo onda toa e :)

14. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@LiliBoz мислам дека не, најверојатно нешто друго против болка како кетонал.

LiliBoz likes this.
  15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

sigurno...

kristina.k likes this.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Niflam даваат против болките, или нешто слично, барем на ГАК.
    А за храната после царскиот, нормално дека не може одма да се јаде цврста храна, анестезијата делува на сите органи, така и на системот за варење, па тој мора да се разработи убаво (со гасови и грчеви проследено), па после даваат цврста храна. На ГАК практикуваат давање храна откако ќе одиш првпат по голема нужда после цезареата, најчесто е течна таа столица (и неколкуте следни) од течностите што се пијат првите два дена. Во спротивно, може да се јави проблем со раната ако столицата е потврда и многу се напнува за исфрлање на истата.

17. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Колку втеме после царскиот смеам да дигам тешко,има поминато месец и пол ми се случило да ја догнам ќерка ми неколку пати има околу 10 кг. Сум заборавила како е од првиот пат.

18. Igle

Igle Популарен член

Имав одбивност од царски, на крај со царски завршив и прелесно поминав. И пораѓај и опоравување схоер. Единствена грда работа ставање на катетерот кој го носев до наредниот ден. Инаку со спинална бев, малку само пецна при апликација и се чувствува потооа расекувањето но брзо заврши иако е во моментот језиво. Потоа ми го доближија бебуш и веќе не мислев на ништо :inlove:
    Последици од анестезијата апсолутно немав, одма ме вратија во соба, пиев мнооооогу вода, чај и сок од јаболко. Наредното утро станав сама уште не беше дојдена сестрата да ме стане... бев до тоалет со глупавиот катетер на мене за да си ставам леќи и измијам заби, па дојде сестра го извади и си се истуширав да се освежам... не беше најлесно станувањето, реално болеше секое станување првите два дена ама со напор и волја за бебуш се станува... откако ме пуштија болка не видов фала богу, нит некоја непријатност од раната, раздвижена од прв ден, кревам, одам по скали, се качувам на стол за дофаќање и се најнормално. За кревање се пазев прво, на контрола докторот ми рече се можам да правам од тогаш натакаа и така.... во принцип прелесно, ама мислам до психата е многу и како ќе се поставиш во ситуацијата:D

Kaetana, iki26, joy1 and 8 others like this.
  19. Leo_29

Leo_29 Популарен член

@Igle лесна приказна. :)
    Каде се породи?
    И која е функцијата на "некревање на главата" првиот ден? Има ли врска тоа?

20. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

И јас да споделам дека поминав прелесно со царски. Како шо сум паничар и плашлива, очекував дека прелошо и претешко ќе поминам, поминав баш спротивно. Од спиналната анестезија немав никакви нус појави ни во операциона сала, ни постоперативно.
    По 24 часа ме станаа и ми извадија катетар, па морав на секое да станвам за во тоалет, покрај сите инфузии и течности шо ги примав.
    Првите две станвања беа потешки, ама сепак очекував полошо. После тоа беше болно ама издржливо, ништо страшно. Најголем проблем ми беше печењето на раната од едната страна. Веќе после 7 дена ни раната не ме болеше, функционирав најнормално.

Kaetana, manako1, ada21 and 6 others like this.