Царски рез

Discussion in 'Бременост' started by hrizantema007, Mar 20, 2012.

1. Mama9

Mama9 Нов член

Женски сакам да слушнам за ваши искуства доколку некоја имала 3 царски рез :) Моментално сум бремена со трето. Првите две ми се со царски рез па мора и третото... првото ми е 2014, второто 2016, а јули 2018 треба да се породам со трето :):):) па сакав да слушнам ваши искуства...

2. pile30

pile30 Популарен член

1 месец од царски и сеуште не го осеќам долниот дел под папок над раната? Ко страно тело уште го осеќам.Раната е добра.Уште лушпички неколку има но ќе паднат.

kukla21 likes this.
  3. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Мене ми е језа да пипнам :whew:

pile30 likes this.
  4. pile30

pile30 Популарен член

Исто така ми е и мене кога се допирам дури и бебе по цицање да подждригне си заспива на меше и малце да ме шутне аааааууууу се наежувам цела... едвај чекам да помине... :)

kukla21 likes this.
  5. sneshko

sneshko Истакнат член

женски околу раната од царски се појавија некои модринки и боли(пече) само од левата страна.бев кај матичен рекоа хематом дали некоја од вас имала хематом 7дена поминаа од царскиот

6. kukla21

Мачкај хепатромбин. Јас сум склона на модрици и уште во болница ми дадоа да мачкам.

sneshko likes this.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Па нема ни да го осеќаш. Нервите се пресечени и реално, тешко се регенерираат. Со тек на време ќе го осеќаш, ама помалку отколку останатиот дел. Тоа е. Еве јас после два царски, вториот пред скоро 16 месеци, уште ми е тој дел отрпнат и не го осеќам убаво.

kukla21 and pile30 like this.
  8. kukla21

Вистина?! Толку ми е језиво да се фаќам таму, уште и толку долго ќе трае :(

Bebulleee and mal.ecka like this.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Може и цел живот така да биде. Не верувам дека се регенерираат целосно пресечените нерви.

pile30 and kukla21 like this.
  10. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Еве веќе 2 години поминаа и уште не го осеќам местото кај раната. Мислам дека и долго време ќе биде така

eli25, pile30, Bebulleee and 2 others like this.
  11. Lexy10

Lexy10 Истакнат член

Мамички мене раната ми е лепена и на левата страна имаше едно конче меѓутоа денеска гледам го нема како навнатре е ...каков конец е тоа имам ли причина за страв зошто ова ми е се ново ...прва операција во живот и незнам ништо околу тоа како оди тоа со закрепнување итн...ве молам за одговор или пишете и во пораче што како сакам консултации јас врска си немам :* ве гушкам

12. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Јас сум со три царски. Мај 2011, Август 2013 и Јануари 2016. :)
    Првиот пат - пробаа природно, мака видов на крај итен царски, ужас и хорор претрпев. Вториот закажан, со целосна анестезија, милина, преубаво поминав. Третиот исто , само со спинална анестрзија, од овај пат мерак за 4то добив, прекрасно доживување, будна си го видов одма бебушот, одма по операција пиев, полесно се опоравив.
    Правилото - еднаш царски - секогаш царски важеше. При третиот ми понудија опција подврзување на јајоводите, бидејќи трет царски било оптимален број издржливи за матката, но јас не сакав такво нешто.
    Со лесно мила, ајде веќе ти е познато се :).

13. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Во последно време многу пати прочитав “бев со спинална ама осеќав и побарав целосна”. Под “осеќав” мислат на тоа што викате тегнење и сл. или буквално осеќање дека те сечат :worried:

kukla21 likes this.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Сечењето не се осеќа.. малку се осеќаат допири и тегнење кога ке го вадат бебето. Таман работа да осеќаш болка... срце низ гради ке ти излета ако сечење осетиш.
    Јас се свртев и прашав: Почнаа? А анестезиологот ми рече, ееееее тие ке завршат, дали почнале :D
    Знам во Ремедика ке раѓаш така? Ми ја ставија спиналната и после ми правеа тест со коцка мраз. Ми ја стави кај врат, осеќаш ладно? Да... па на гради осеќаш? Да.. па се подоле.. и кога дојде на стомак со мразот само допир осеќав, ладното не :)

Melinda85 and Minnie-e like this.
  15. kukla21

Ќе го осетиш само тегнењето. Језиво е, нема што :) Кратко трае. :)

Minnie-e and duffi like this.
  16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Сестра ми уште не осеќа таму ништо а јас само првите два месеци не осеќав. Разлика меѓу мене и неа е што таа е дебелокожец а јас не. Не знам дали е до тоа но многу краток период не си го осеќав тој дел.

pile30 likes this.
  17. Mama9

Mama9 Нов член

И јас исто за првото тргнав со природно се изнамачив и болки истрпив и се и на крај итен царски. И за првото и за второто бев со спинална, супер поминав. Значи не сум само јас со 3 царски во толку брз период :D Фала бубале :* Ме смири малку :D

♡BuBaLe♡ likes this.
  18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Мене пред царски анестезиологот ми објасни дека се осеќаат три моменти при царскиот. Веќе заборавив кои беа другите два ама кога го вадат бебето се осеќа тегнењето. Ама ги осеќаш како тегнење и влечење не како болка.

kukla21 likes this.
  19. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

два царски и две различни искуства и двата со спинална.
    Со првото не осетив ништо бев поопуштена за време на зафатот ,ни тегнење ,после два часа почна да пушта анестезијата и ги осеќав нозите,исто непријатно чувство ми беше кога од боксот ме префрлија на кревет бидејќи не ги осеќав нозете некао ми беше грдо.
    Второ искуство се тресев како лист,ми беше страв и само прашував уште колку има до крај. (facepalm) го осетов тоа тегнење кога требаше бебето да го извадат непријатно чувство ,осеќаш а немаш болка. За време на зафатот не го испуштив анестезиологот од рака цело време ме држеше и го стискав најсилно што можам од другата страна мм(facepalm) сега кога се сетам се смеам ама тогаш ми фуфкаше:sweat:.ме префрлија на интензивна и сестрата ме прашува дали ги осеќам нозете бидејќи одговорот беше негативен пак ме фати паника се стресев целата,иако знам дека за два саата пушта анестезијата ама ете си нашравив дополнителен стрес. Толку имав страв што неможам да опишам а се силев претходно дека сум силна :muscle: . И сега кога пишувам или зборувам за тоа мило ми е што е тоа зад мене.
    И да незаборавам сличности и кај двата царски е што имав нагони за повраќање.

20. Mama9

Mama9 Нов член

Исто и јас и за првиот и вториот царски бев со спинална анестезија и на почеток ми се лошеше ме болеше желудникот и имав нагони за повраќање, ама одма му кажав на анестезиологот и ми пуштија ранитал преку инфузија, ми помина за секунда. :) Сега за третото ќе видиме :D А анестезијата за второто ме пушти само што ме извадоа од сала. Ме преместија на интензивна и почнав да ја осеќам операцијата и прстите од нозете... го прашав анестезиологот прво не му се веруваше и ми вели "мрдни со прстите да видам" :)

Last edited: Jan 11, 2018