Ме фаќа страв... деновиве и мене ме чека тоа, иако сеуште не знам на која дата точно. Се враќам со мислите наназад и сфаќам дека со првиот царски рез ми беше многу полесно оти не знаев ни каква болка ќе биде, ни кои би можеле да бидат последиците, ни колку е непријатен делот со клизма и катетар... Кога сум кај тоа, ќе може ли да ми кажете како можам да го одбегнам тоа празненње на цревата во болница? Дома да ја завршам таа работа. Што треба да купам од аптека и колку време пред царскиот рез се става? Колку саати пред царскиот рез не треба да јадам?
Мене клизма за царски не ми ставаа. Отидов сабајлето во 8, а ми рекоа да јадам претходниот ден до 18:00, после ништо ни вода ни храна.
Kako sto citav pred nekoj mesec bas nekoja feminka postavi isto prasanje, nema odbegnuvanje pak stavale. Jas bev prirodno i toj del bi sakala da go skoknam. Mnogu neprijatno se osekjav, ponizeno ke kazam iako ne e vistinskiot zbor.
Во Ремедика мене ми дадоа дома да ставам чепче Билакс пред друга интервенција. Пред царски таму ми ставија. Не знам зошто е така ама изгледа е протокол. Исто чепче ми ставија.
Јас знам за 3 случаи каде дома си имаат користено нешто за прзнење на цревата ( нешто како чоколадо или карамела) од аптека се земало ( ако имаме аптекар на форумот можеби ќе знае да ми каже). Работава беше што сакав да одбегнам блиските да ги прашувам ама сепак ќе морам. Фала ви на информациите... ако некој знае нешто плус чекам да ми пише.
Мене во Ремедика не ми ставија клизма. Иако бев итен царски, се погоди дента последно јадење да ми е утрото, а после тоа само течности.
@snegulkata мене ми имаа дадено шема за исхрана пред царски, денот пред царскиот не јадев ништо, само течности, а претходниот само лесна храна. И многу лесно го поминав делот со празнењето таму. За дома има и сируп за прочистување по аптеките за пред операција, ама не знам за пред пораѓај дали се препорачува, сепак треба да се консултираш.
Опции за празнење црева имаш милион. Само што мислам дека тие карамели, чоколадца и слично се запек повеќе отколку за клистирање. Сум пиела еднаш и сируп за прочистување ама чепчето е сто пати подобра опција. Од сирупот има многу и гасови и грчеви. Најдобро би ти било да прашаш лекар или аптекар што да користиш отколку на своја рака. Јас на своја рака во бременост ништо не би правела. Мене тоа со чепчето па ич не ми се виде ни непријатно ни страшно. Се става се чека неколку минути и одиш во тоалет. Пред операцијата ми кажаа дека не смеам да јадам ништо барем 12 саати само течности, ама пошто завршив со царски на 9 прста отворена имав јадено неколку саати претходно.
Во Ремедика ми ставија чепче сабајлето. Ништо страшно. А катетерот во сала и воопшто не го осеќав. На вадење ептен малку само. Јас да ве прашам за јадење, кога почнавте и дали си јадевте нешто плус додека бевте во болница. Гладна сум, не ме заситува хранава за пилиња И да, кога почнуваат да попуштаат болките?
Намерно е храна за пилиња, баш дека не смееш друго После 3ти ден ке добиеш листа и да бираш што се сакаш да јадеш (супа, леб, салата, чоколадце тортица даваат, ориз, компир, месо... итн) Мене чепче ми ставија иако ме спремаа за природно раѓање, добив чепче па после провокации ми уклучија
Дома ќе си ставеш чепче и ќе се испразниш. На часовите за предродилна подготовка ни кажаа дома да си ја завршиме таа работа.
Мене па не ми беше толку трагично ставањето клизма.. на толку пикање раце во мене, клизмата е гола вода
Со закажан царски претходнипт ден најкасно требаше до 20 часот да јадам,а за течности до 22 часот. Од самиот страв сто пати бев во вц така да не ми трбаше чепч
Ne sakam doma da stavam, ednostavno samo mi e neprijatno. A i ne planiram carski, osven ne daj boze ako izleze potreba
Добро во приватните е друга математиката. Ние во државна добивме совет дома да се испразниме. И јас бев природно и пред да одам во болница дома си ја средив таа работа. Ќе ми беше срам ако направев некоја беља на пораѓај, што се и случувало.
абе ајде не се притисњавај човече, нит прва нит последна си. какви немиени идат на вагинален преглед таа за што се фатила... уживај.