Цвеклото е лековит зеленчук кој ја стимулира размената на материите во организмот и ја подобрува функцијата на црниот дроб. Цвеклото содржи големи количини на витамин Ц, витамини Б1 и Б2, каротин, како и минерали: калиум, калциум, натриум, фосфор, железо, сулфур, јод... Цвеклото е најдобро средство за подмладување и ревитализирање на организмот, ја зацврстува кожата, ги јакне коските, ги елеминира отровните состојки од организмот, ги неутрализирана вишокот на желудечни киселини, а на тој начин ги искористува и белковините, активира создавање на црвени крвни зрнца , ја подобрува косата, ноктите, го решава запекот, го подобрува расположението. Ако сте вегетаријанец, цвеклото е идеално за вашата исхрана, бидејќи содржи кобалт, кој учествува во стварањето на витаминот Б12, кој вегетаријанците не го внесуваат доволно. Иако цвеклото не е богато со железо, често им се препрачува на анемичните лица, бидејќи ги штити црвените крвни зрнца и ја зголемува еластичноста на крвните садови, со што се подобрува и циркулацијата на крвта во организмот. Цвеклото е идеално за регулирање на крвниот притисок и го намалува зголемениот холестерол во крвта. Цвеклото изобилува и со силициум, кој што го појачува сврзното ткиво во организмот, изобилува со фолна киселина и калиум. Како препорака секогаш цвеклото јадете го во свежа состојба - сирово. Сите оние кои неможат да го комзумираат цвеклото во свежа форма, можат да пијат сок од природно цедено цвекло, во комбинација со разноврсно овошје и зеленчук. Во случај да имате проблеми со камен во бубрегот или патите од остеопороза, немојте да претерувате со внесот на цвекло, бидејќи тоа ја намалува апсорпцијата на калциумот во организмот. Дали јадете цвекло ? Јас обожавам варено цвекло , ама посебно, во салата не ми е убаво. Ако е дупла темава слободно клуч.
Цвеклото ми е неизбежен додаток во исхраната, особено во зимскиот период кога нема свеж зеленчук. Се сеќавам дека кога бев во градинка за прв пат го пробав и ми беше страшно одбивно да го јадам, затоа што ми личеше на крв Ама премногу е освежително и што е најважно - многу е здраво. Мајка ми прави и салата од цвекло, ама јас повеќе сакам да си ја грабнам теглата и да си грицкам
Аиии се давам во цвекло посебно ако се работи за свежо.А знам и да си исцедам сок од цвекло заедно со лимон и портокал едвај чекам да се вратам назад и да јадам свежо зошто овде е грдо
Цвекло јадам многу. Ама го сакам свежо. Во зима скоро секој ден покрај другата салата обавезно имам и салата од цвекло, рендано, најчесто со морков, дајкон и лукче, другата исто честа варијанта ми е со брокула и лук, додавам често и карфиол и спаноќ, со сок од лимон, малку балсамико, и маслиново. Многу ми е вкусно и можам да јадам неограничено, додека има
AA цвекло обожавам Дома само јас јадам,и свежо и во тегла кисело,секакво.Kако мала мајка ми ми купи за да се научам да јадам оти е здраво,мислеше ке си има проблем да ме навикне зашто бев проблематична со јадењето многу,ама за чудо уште одма го засакав и јадев колку и да ми даде.Обожавам цвекло,и ден денес кога излегуваме да пазариме со мајка ми,ја потсетувам да купи,скоро секој ден јадам.
Се додавам и јас на обожавателите на цвекло, и малку ми е тегла, затоа мајками дома ми го приготвува. Купуваме 2 кила (во маркетите се одлично спакувани во кеси и измерени), го вариме, и после само на кругчиња се сече, и се реди во поголем сад со капак. Се додава многу малку зејтин и се додава оцет, сол и шеќер. Ем без конзерванси, ем големи количини кои ми траат неколку дена Го јадам и во комбинација со ручек, а повеќе така чисто како ужинка се додека не се скиселам и прекинам
Си го сакам киселко од тегла, но си го сакам и свежо рендано во комбинација со зелка и со рендан морков и тоа така зачинето.
Јадам цвекло, ама само свежо и изрендано. Еве една интересна салатичка: се ренда на крупно свежо цвекло, морков, ситно се сечка или ренда зелка , се ренда едно зелено кисело јаболко , се се меша, се зачинува со маслиново масло, малку оцет или балзамико и малку сол (по желба). Јаболкото дава свеж вкус на салатата, а воопшто не се познава.
Цвекло јас па неможам да го смислам.Треба да го јадам затоа што е многу добро за крвта ама неможам Неможам да му го поднесам вкусот,мајка ми прави дома во тегли ама не! Пробав рендано со морков,зелка и тоа не.Ми се враќа назад . Така да јас цвекло,не јадам.Цвеклото и грашакот ми се 2 зеленчуци што без разлика како се приготвени едноставно неможам да ги јадам.
Ај и една рецепта да споделам, посебно убава за празничниве трпези Цвеклото го варите. Го рендате или сецкате на поситни. Една свежа краставица ја рендате исто, или ако е сецкано цвеклото ја сецкате и неа на ситно. Две чешниња лук се сецкаат многу ситно, и оревчиња, на две цвекла околу 100 грама. Се посолува, се додава бибер, една павлака, 2 лажици јогурт, се меша и е преубава и украсна. По желба може и магдонос да се додаде
Jас мнооогу го сакам цвеклото, и онаа течност од теглите, ја пијам како сок со лукче иии мноооогу оцет Cамо да ве прашам, има ли некој трик за домашно подготвено цвекло, како да се изгуби оној благ вкус?? зашто многуе е благо бре, ставив сол оцет, лук сушен купечки, и пак ми е некако благо, а го сакам кисело
Лудичко треба да отстои, што повеќе тоа подобро, и да е поситно исецкано и потенко за да впие убаво и да не биде благичко, исто како компир салата. И да кога веќе спомнав компир, многу е убаво исто во комбинација со варен компир, кисели краставички и кромид
Леле дур мајка ми не научи да јадеме цвекло беше смешки. Едно парче она , едно ние и не научи. Го јадам и свежо и во тегла. Бидејќи имаме бавча си имаме и цвекло, па ако не го изедеме свежо , го спремаме во тегли, иако ретко кога останува. Јас си го јадам рендано со морков, лимон, зејтин и сол. Во тегли кога купуваме често сме разочарани од вкусот, па сега најдовме една фирма и преубаво е.
Сакам цвекло. Дали така свежо и изрендано па со сол, маслиново и балсамико, дали обарено па сецкано на парченца и така пак зачинето ... или конзервирано, јас го обожавам.
Обожавам цвекло и често си го конзумирам. Јадам свежо рендано со рендан морков и малку сол и оцет. Го јадам и онакво спремано во тегла и домашно и од продавница. Дома дека освен мене останатите баш и не го сакаат, а доста е здраво со мајка ми имаме правено сок од цвекло (благ домашен сок). Сокот го правиме со цвекло, моркови, портокал и лимони и исто е преубав. Од купечко најубаво ми е она од КАМ маркет (најмногу ми одговара на мојот вкус малку киселко).
Cамо во салата го сакам и така ми е превкусно,но во тегли ми е одвратно никако не можам да го поднесам тој благ вкус