Me again Го купив течново ѓубриво. Како да го употребам? На него пишува во 2л вода да се раствори едно капаче. Потоа? Се прскаат цвеќињата одозгора со него или се става во земјата
Како се вика ова што го имам заокружено? И општо онака ме интересира за во топла соба на југ(цело време со сонце) кои растенија се најсоодветни? Не се разбирам баш многу во растенија а сакам вакви различни зелени без цветови да купам.
@Angie1432 Не знам дали е ова точно ама ми личи на Потос, има повеќе видови разгледај ги, мене N joy ми е најубав. Сакаат топлина, ама индиректна светлина.
Ве молам за совет.Премногу сакам цвеќиња,но нешто правам грешка ,се скапува, очигледно од мн вода.порачав стапче за мерење влажност ,горе кажува суво а дното утоп мокро и сега ? ,
Орхидеите само овој период ли цветаат и после така стојат без цветови или преку цела година ви цветаат? Само еден нов цвет има овој месец, а тие што ги имаше кога го добив веќе овенуваат, еден месец изгледа толку им е... Гледам една нова пупка само ама додека израсне. Некако вака празно со малку цветови ми стои цвеќето, да не утнав нешто при одгледување или така треба? Или дека залади па времево му влијае? Не му ставам често вода, само кога ќе посиват корените, не е на директна светлина ама е во светла соба, од корењата надоле си прима вода, се што треба мислам дека правам. Ама да си препрашам за секој случај.
Како? Доле во тацничката стално има вода? Кај мене зависно една прецветува, друга стагнира. Овенуваат бидејќи им доаѓа како шок промената. Една имав само што ја донесов од цвеќара, 1 недела стоеја цветовите и после работа кога се вратив сите до еден беа овенати,
Не, на една недела отприлика ја ставам во поголем сад со вода, до пола саксија вода, не натопувам листови, ни земја и ја оставам 10-15мин додека корените позеленат, после ја тргам. На јт гледав видеа дека вака им ставаат вода, демек најдобар начин било. И добра беше се додека не подзалади времево. Дури на почеток и цвет нов имаше. Сега гледам само пупка една нова се формира, друга не гледам. Од почеток на март ја имам, од 5 цвеќиња само 2 овенаа досега, но полека гледам и другите почнуваат. Дали еден месец отприлика им е траење на цветовите или...
Зависи некои ми траеле и 2 месеци. Сепак сигурно веќе со цвет си ја добила така да поминато има месец и пол сигурно како ги има цветовите. Да не ја има фатено провев/промаја? Ако ти стои на такво место каде што често отвораш прозор/ врата за провев преместија. И обавезно направи дупчиња на саксијата. Имаме дали во оваа тема или таа со слики од цвеќиња, поставено и пишувано доста како треба со орхидеите.
Со дупчиња е. Подалеку е од прозорите, не е баш блиску ама сепак сигурно е тоа, пошо како залади нагло се сменија цветовите. Фала ти .
Провери дали има дупчиња на дното од саксијата. Ако има дупчиња, тогаш е до земјата, многу задржува вода. Купи земја Флорабела. Универзална е и лесно ја пропушта водата.
Цвеќарки барам помош. Воднава палма си напрерува , ама ја незнам зошто откога ќе порасне ново стебло зелено и убаво почнуваат да се потсушуваат крајчињата на лифчињата. Еве ја целата Еве од близу Болест има? Местото не и е добро? Многу или малку вода ставам? Стои.под јужен прозор. Рома е топло, светлина има цел ден преку завеса. Вода по три капки ставам преку еден ден.
Од сув воздух и се такви ливчињата. Оросувај ја преку лист со прскалка. И доле во тацната нека има вода. Зошто сака влага. Тропско растение е. Сега кога ќе затопли слободно извади ја на балкон само да не ја фаќа директно Сонце, под сенка да е.
Јас го однесов во цвеќара ми стави нова земја и ми ги скастри сувите гранки. Ми кажа еднаш неделно да го наводнувам со вода стоена од вечерта и да ги прскам лисјата со вода 2 пати неделно. Има минимално подобрување (неколку нови ливчиња) не знам дали ќе се поправи. Пробај и ти може ќе има ефект и кај тебе
Цевеќиња или цвеќе за на тераса што издржува на директна светлина? До сега се ми умира. Инаку цел ден би ги печело