кажете некои цвеќенца шо се садат сеа, за у двор во леа.Ништо немаме, некое кокиче имаше и то..и тоа не ни знаеме како никна, ако не треба семе за нив. Некое со семе може, може и такво саксиско, како се викаат, од саксија у земја, Не ме бива за цвеќиња толку, ама сакам да си ги имам и да си ги пазам.
Здраво! После успешно садење, растење и живеење на зумбули, хризантема и љубичица, сакам да засадам сега некои летни цвеќенца. Значи на балкон во саксија ќе бидат, сонце 4-5 часа на ден. Многу ми се допаѓа ова sweet alysum - каде можам да купам и дали е за овој период? Исто други кои ми фаќаат око се мини ружички. Дајте предлог за уште нешто, а може и herbs
Како можам да пресадам Јука (дрво на животот) од старите листови? Читав дека треба да ги оставам една недела на темно место па после во саксија со земја. Дали некој пробал вака и најбитно, дали успеал?
Баш вчера купив меденчиња, на пазарче Тафталиџе, три за сто денари. Ќе им одговара местото, сакаат сонце. Белите ми се најомилени, мирисаат на мед. Друго можеш сардели, винки, вербена, џунџулиња, сурфинии..
Алое и чувар куќа садев денес, дали има потреба да им ставам одма водичка или да ги оставам да си дојдат прво на себе малце? Знам дека се сукуленти и ретко вода им се става, земјата во која ги садев беше малку влажна (купечка земја обична). Ги наместив на најсончевото место што го имам, белким ќе ми се фатат.
Од медарчето белите најбујни растат од тоа што имам гледано. На алое и чувар куќа не им ставај вода некое време. Чувар куќа не го погледнувај одреден период. Остави го на милост и немилост. Само така ќе успее. Од зачински билки може мајчина душица, оригано, нане, босилек, магдонос, жалфија, маточина... @Feminka22 сите овие може и директно во земја во двор да се садат. Може да ги најдеш на пазарите. Слободно можеш папрати да чуваш дома. Ќе треба да го оросуваш постојано бидејќи му е потребна поголема влажност на воздухот. Одлично растение е за во бања ако има природна светлина. Не ми текнува каде гледав папрати. Ќе ти пишам ако најдам.
Спатифилумот конечно пушти цвет после неколку години,ама листовите почнаа да жолтеат. Знаете ли од што може да е?
Премногу или премалку вода или едноставно се стари листови. Прочепкај ја земјата најдлабоко што можеш со прст да видиш колку е мокра.
Женски, нели се продава семе во ќесички за цвеќиња за во двор, е сега, прашањето ми е, дали се продава семе во ќесички за саксиски цвеќиња? Пример сакам да си посеам Азалеа, Бегонија, и слично, дали се продаваат во земјоделска аптека? Никогаш не сум забележала ќесички со саксиски цвеќиња
@CameliaMiller буквално на секој пазар ,во секој расадник имаш , прекрасно миризливо цвеќе ,цело лето цвета http://kitka.mk/index.php?route=product/product&path=59&product_id=325 види и во групата ,,дворчето" @Rama бегонија обично има компирче , семе не сум видела ,азалеа исто ,може има ,ама до сега не сум видела , можеби на алиекспрес ама што ќе никне тоа е друга работа @forumce му треба малку прихрана , и саксијата како да му е мала , и не претерувај со вода
Фала Ич не знам со цвеќиња, прва година ми е воопшто, а со мајка ми скроз различен "вкус" имаме Јас повеќе сакам ситни "конкретни" цвеќенца (како алисум, вербена, дури камилица) а не знам ни едно како се вика за одгледува, па, сакав лавандата во своја саксија да биде, на крај заборавив кое е кое па лавандата дели живеалиште со босилек и темјан, а рузмаринот доби своја саксија Ајде, учам по малце
Тоа не знам, ама во Меркур има еден куп семиња за саксии, јас конкретно од семе пробувам да изникнам ова не сум сигурна што е, ама шаренко и убавко ми делува, следев упатства па ќе видиме што ќе никне, ако никне Едит: пробал некој да чува лукчиња од зумбули? Јас моите ги купив од Меркур и супер пораснаа, е сега ги ставив во хартиена кеса да се исушат па после до есен планирам во хартија на темно да ги чувам. Еден дедо ми даде куп лукчиња така, ги засадивме во двор кај моите, сите никнаа. А и ден денес пример кај нив растат зумбули дедо ми што ги засадил пред 40 години. Сакам јас да пробам така да ги "прелетам" моиве, па кој знае дали ќе ми преживеат за на есен пак да ги садам.
Не сум пробала така да ги чувам зумбулите јас такви купени ги засадив во двор и секој пролет си никнуваат не ги вадам од земња таму си стојат.
Има компирчиња од бегонии во земјоделски аптеки, јас купив 3 и сите еве ми никнаа. Земав и семе од циклама ќе видиме што ќе изникне некако не сум оптимист дека успешно ќе е. Комплицирани ми се цикламите откако умрев неколку веќе не ги купувам, ќе пробам од семево.