Алоето можеш да го пресадиш во еден број поголема саксија, земјата нека биде пропусна, да не биде "тешка", а дрвото на животот не изгледа многу весело, може да му смета ако е изложено на многу сонце. Пробај смени му место, и исто така не сака да биде во премногу влажна земја, и тоа сака попропусна земја која не ја задржува водата долго време во себе.
Второто е сансеварија Прочитај на нет како се чува, нашите се на индиректна светлина ама не се нешто wow искрено, а вода според почвата
vcera i go izvadiv to sungerceto i ustari posle dojde eve vakva. To sungerceto bushelo i pola zemja samo ostana. Sega dokupiv i doturav zemja. Sakav da ja predadam Vo keramicka ama mi bese strav i pak vo istoto
Да не му ставаш премногу вода? И јас имам забележано кај моите цвеќиња да се појавува вака ако им ставев повеќе вода на пократок период.
Ок, купив цвеќе што не знам да го чувам, помагајте 1. Драцена ја пресадив во малце поголема саксија, знам дека е салонско растение, позиција сенка или индиректна светлина? Колку често вода? Прихрана? 2. Азалеа За надвор или внатре е? Вода? Позиција? 3. Кампанула. Знам дека е за надвор, нема да замрзне, ама не знам за позиција (сонце, сенка)? Вода колку често? Ја купив со некаков пластичен обрач, со него и ја пресадив, да и' го вадам ли? 4. Спатифулум. Знам дека е за дома, истите прашања - позиција, вода, прихрана? И да. Јас сум Камелија, официјално сум зависник.
Саксијата треба да биде кнап со коренот од Драцената,не треба да е многу поголема. Најдобро е да е на осветлено место, не на дирекна сончева светлина. Јас го вадам штом видам дека горниот слој од почвата е потсушен, отприлика на 10 дена. Имам прихрана за палми, два пати годишно ја поливам со тоа. Најдолните ливчиња и ги отстранувам два пати годишно, побрзо растеле така ( колку е точно не знам, ама стварно поосвежена ми делува тогаш) Ме потсети утре да ја средам мојата
Вака, кмам Бижиќно цвеќе веќе 2 години. Само кога ми го донесоа имаше црвени листови, а минатата гпдина само зелени. Има начин пак да има црвени листови?