Женски што користите од препарати за саксиски цвеќиња во смисла на дохрана? Знам дека имаше некоја течност што се раствара во вода па се поливаа (не знам како се вика) или пак некои гранули? Користел ли некој нешто ефикасно зошто саксискиве цвеќиња ми се живи ама веќе драстично понеугледни.
Некогаш ставам 1.5л вода со 10 супени лажички шеќер (вака правам повеќе шишиња, зависно колку растенија имам), а понекогаш една ќесичка сув квасец со 1.5л вода и малку шеќер, тие ми се рецептите. Против мушички некогаш им ставам цимет околу земја. Поретко ставам и готова смеса од Валентин мислам се викаше, зелено пакување, растварам според упатството.
Зедов зумбул од стокомак. По она шо прочитав треба да го пресадам надвор во саксија и да не го полевам со вода?. Поима немам со цвеќиња а имам доста желба да научам. Ако има некој совет за зумбулов како да го чувам нека каже.
Тие шо имате орхидеи, односносте искусни во чување,дали ги чувате во проѕирна саксија или керамичка. Ми е страв да ги ставам во керамички, дали би добивале доволно светлина?
Случајно налетав на еден профил на инстаграм за растенија - silvsplants. Не знам дали го следите ама си најдов одлични совети, сум грешела цело време некои глупости
Луѓе хоја во каква средина успева? Сакам да земам а веќе ми умреа неколку цвеќиња. Што услови бара ова?
Има ли спас за сансеверијава? Ми ја пресадија во цвеќарата кога ја купив, пред еден месец. Вода и ставив половина чашка за кафе стоена на собна температура.....ама како земјата да не и чини. Кога ставав вода, земјата не ја примаше водата.
Извади ја од земјава, види корените какви и' се. Сансеверија не сака да е мокра и не сака "густа" земја, што држи мокро. За секое растение не следи упатства, следи го растението. Брцни прст и види дал е суво и дали е ровка земјата. Извади ја и ако има скапани корени исечи ги, пресади ја во обична пластична саксија (оние за расад). Земја, ни една купечка не е баш добра, јас лично мешам купечка со третина микс за орхидеи, или за сукуленти и сл што не сакаат мокри да седат, микс за кактуси 2 третини, 1 третина микс за орхидеи. Ќе се опорави ама мораш да ја пресадиш, и иако толерира сенка, стави ја сега за сега на посветло место. Едит: и провери да не имаш некое грејно тело во близина, ни едно растение не трпи парно освен кактус.
@CameliaMiller земјата и е сува барут, не прима вода.... Стоеше на површина горе, не упива. Како грутки песок има на земјата. Но, ќе ја пресадам. А листовиве да ги пресечам ли?
Да, сувиот дел, не мораш цел лист. Стави ја во поасална земја, јас би ти рекла мешавина од земја за кактуси и земја за орхидеи (нема да задржува вода), и во онаква бејзик саксија прво, па после во украсна. И внатре е барут сува, кај корените?
Утре ќе ја проверам кај корените, колку што ми е прстот брцнав, сува е земјата.... ќе ја пресадам секако. Благодарам
Godina deka nit mrdna nit boga mole. Od koga go kupiv padna cvetot posle nekolku meseci granceto pozolte go skrativ nekoj cm pod pozoltenoto, pa pak pozte i nadole i se taka do ova so e na slikata. I ne mrda, novo grance nema nikakooo, niti nadez za novo. Samo dve novi korencija. Mu stavam voda vo sad i taka stoe okolu 1h, ednas na dve nedeli stavam voda. A letoto ednas nedelno.
НАВОДНУВАЈ ЈА ЕДНАШ МЕСЕЧНО стоена вода и во неа од вечерта да има ставено кора од банана вака здрава изгледа купи и прихрана за орхидеи и ставај и поразредена од тоа шо ке пише на упатството
Сакам да купам саксиско цвеќе како подарок за пријателка, какво да изберам и доколку можете да ми предложите некоја добра цвеќарница во Скопје што има убави здрави цвеќиња.
Здраво, каква прихрана користите за собни цвеќиња? Имам дома анториум, читам дека треба прихрана за да почне да цвета. Имам и традескантиа, сансеверија, замија? Можам со иста прихрана сите?