Совет за тие што незнаат колку вода да им стават на цвеќињата. Другарка ми го кажа. Нејзините ете така овенале и некоја жена и кажала да не им става дирекно вода туку на саксијата доле да и направи дупки и да ја стави во некој сад и во садот да тури вода и така да стои. Така корените од доле си примале колку им треба вода а нејзините цвеќиња оправиле од тогаш.
На листовите? Избриши ги со 70% алкохол за да ги извадиши следи. Ако уште ги има од земјоделска купи пестицид, нагласи дека е за собно цвеќе и ќе те советуваат колку да ставиш.
Јас пола ставам купечка за собни што има перлит и хумус во неа и пола за орхидеи. На сите им се погоди. Овие што прво ги купив цело време нови листови пуштаат
Ве молам кажете ми спас за шефлерава? Супер си беше, ама пред неколку недели почна вака да и „овенуваат„ лисјата. Не и се жолти, не и паѓаат, само како да се суши целата. И сменив земја, ама нема ефект. Чаре? Едно од најомилените цвеќиња ми е, ептен ќе ми биде мака ако се исуши
И на мојата и лани овој период голем дел од листовите и испопаднаа. Лани видов дека имаше црни вошки па со средство од земјоделска ја прскав и угинаа, па остана некое ливче тек тук. Сега гледам нема вошки, ама изгледа т.е. претпоставувам дека има нешто во земјата и ќе ја проверам баш денес дали ја мачи нешто. На оваа да не и е премногу топло во просторијата каде што ја чуваш? Јас ја чувам зимно време на светларник, каде што е поладно т.е. не се грее тој дел. Од многу топло и клапнуваа листовите летоска на мојата.
Ако не сакаш пестицид да купуваш во кофа со вода стави сапун и избањај го целосно до корен. Ќе си ставиш ракавици и ќе поминеш низ секое делче од цвеќето. После ќе го засадиш во нова земја.
Каде ја чуваш? Мојата шефлера вака се обеси една зима кога ја ставив на многу ладно место, мислев дека ќе и биде доволна директна зимска сончева светлина, ама не. Ја префрлив во дневна, подалеку од грејно тело и карши прозор. Сега стои таму зиме - лете и супер и е. Друга причина не знам, многу/малку вода? Шефлерата не сака пречесто навадување, посебно зиме. Земјата треба да е убаво засушена пред секое следно залевање.
Ја имам скоро една година и супер си напредуваше се до пред еден месец. Не знам што е причината, на исто место ја чувам, температурата иста е Ќе пробам да и го преместам местото, па ќе видам. Фала ви
И провери земјата да не е нонстоп влажна, има таква "тешка" земја која многу тешко се суши, и тоа може да и смета. Местото не мораш да и го менуваш ако била таму од лани, освен ако дува директно клима во неа.
Луѓе дали знае некој да ми каже како се вика ова? Го добив на поклон па да истражувам малку на кој начин се одгледува
Денес добив на подарок јапонска ружа, Азалеа.. Дали има нешто на што треба да обрнам повеќе внимание за да ми трае подолго, сака ли сонце, колку често треба да се полева..
Здраво девојки, на подарок добив вакво цвеќе. Пребарував по интернет па му го најдов името Калатеа. Дали некоја го има ова растение да ми даде повеќе инфо за него
Како да му помогнам? Сменета е земјата, му давав малку вода на две недели, ми рекоја често е многу па почнав на месец, вака во зимски период. Знае да пушти по некое ново зелено додека останатите се сушат.
Мислам дека е отидено растението и стеблото делува како скапано.Доста луѓе се жалат и од овие саксии.