Мене ми делува како да било без ич вода. Ај пробај вака, стави му убаво вода, една цела чаша отприлика, па види дали ќе има промена. Во принцип кога на некое цвеќе му ставаме вода на 2-3 недели, треба малку пообилно да се залие кога ќе му дојде редот, после чекаме убаво да се засуши земјата пред следното залевање. И нека биде на собна температура, не на ладно. И секогаш е важно саксијата да соодветствува со големината на цвеќето, да не биде преголема. .... Сега поубаво го загледав, може да е и скапано ако земјата била постојано влажна. Треба помала саксија за сукулентче со оваа големина. Пикни прст во земјата и процени како ти изгледа.
Мене ми изгледа како скроз да е дехидрирано. Стави го во чаша со вода до утре и види како ќе реагира.Мислам дрка листовите ќе му се стврднат и ќе изгледа по свежо. После оваа засади го во мала саксија со дренажа и понехранлива земја,сукулент е изгуглај ќе видиш повеќе совети за земјата во која треба да се садат.
Цвеќарки, што се однесува до дилемата за количеството вода за полевање на цвеќето, моето искуство вели вака: ако гледате дека на саксиското цвеќе му се смежуравени листовите, или здрави листови одненадеж масовно му отпаѓаат, тоа значи дека или цвеќето е удавено со вода, или умира од жед. За да дознаете која причина е во прашање, само пикнете прст подлабоко во земјата. Ако земјата е многу сува и во подолните слоеви, значи цвеќето е жедно, ставете му веднаш вода. Колку вода? Доволно за да истече малку вишок во тацната под саксија. Ако земјата е превлажна на допир, значи сте претерале со вода, или земјата е претешка и неадекватна за тој вид на цвеќе. Во тој случај пресадете го цвеќето во некоја попропусна, поквалитетна земја која содржи перлит ( регулатор на влажноста) . Во долниот дел од саксијата може да ставите покрупни камчиња за подобра дренажа. Исто така, водете сметка за големината на саксијата, таа мора да биде во склад со големината на цвеќето и неговиот корен. Моето искуство вели дека на мрежата не секогаш ќе најдете меродавни совети за одгледување на цвеќето. Кога ќе прочитам дека за сукулент се препорачува 2-3 пати ставање вода во една седмица, ми се крева коса. Па и лето да е, тоа е рецепт за пропаст. Ниедно саксиско цвеќе не сака толку често да биде давено со вода во толку краток период, но исто така не сака "подмочување" со неколку капки вода еднаш или два пати во месецот. Кога ставате вода, ставете убаво, па после можете и да го подзаборавивте некој период. Кога човек ќе стекне рутина и "зелени прсти", ќе успее да ја слушне потребата на нашите цветни миленици.
Дали може препорака за добри саксии за собни цвеќиња во однос на задршката на вода. Моите се затворени немаат тацна доле сигурно тоа има лошо влијание врз цвеќенцата.
Може некоја слика како препорака. Нигде не сум сретнала за собни цвеќиња саксии со тацна.Јас имам вакви
И јас имам вакви, сукулентите ми се во вакви и иако имаат внатре капаче пак им ставам камчиња за подобра дренажа. Од овие инаку истиве имам и со тацна која се вади кога ги вадиш и си ја враќаш назад. Во базаро има повеќе големини
Dali nekoj ima iskustvo so navodnuvanje na orhidei? Citav na internet 1mesecno bilo dobro da se navodnat so aspirin i voda, ima nekoj probano
Здраво на сите Купив 2 орхидеи пред неколку дена и за прв пат одгледувам цвеќе. Стојат на даска од прозор југо-источно. Во прилог ви праќам слики, но орхидеите како да ми се сушат... Кога ѓи купив ги ставив во подлабок сад со стојана вода 24 часа, бидејќи ѓи купив од маркет и таму не биле наводнувани. Дали имате некој совет што да правам?
Имам палма средна големина и во земјата има бубачки кои летаат и се качуваат на листовите. Како да ги исчистам?
Купив Замија. Расте како луда Може ли да ја врзам на стапче за да не паѓа надолу? Каде наоѓате перлит за цвеќиња?
https://eco-habitat.mk/ Од сајтов купувам перлит, ѓубрива и сваштарии за цвеќињата. Имам една мала драцена, нешто почна да ми жолтее на врвот од листовите. Ќе внимавам како, кога, колку ја наводнувам периодов, но си мислам да не треба да ја преместам некаде кај што има подиректно светло. Не ми е ептен на изволте пред прозор, да не ми е тоа грешката?