Каква прихрана ставате на саксиските цвеќиња зимно време? Имам бенџамин, некои палми, бонсаи ама откога ги внесов внатре некако се ошугавени. Малку да ги живнам, ама не знам што да барам во аптека?
И оваа година, Градинарскиот центар Фоја обезбеди прималива понуда за своите клиенти. Понуди преубави природни новогодишни елки, но и примамливи награди за оние кои ќе ги купат. https://denar.mk/296999/biznis/so-praznicna-prirodna-elka-vo-foja-do-vikend-za-dvajca-vo-mavrovo
Малце сум мутава за цвеќе па да прашам. Добив едно Божиќно цвеќе и едно друго што се вика marantha leuconeura. Е сега ги добив во онакви пластични саксии знаете во какви се продаваат цвеќиња.. прашањето ми е како да ги чувам, дали да ги пресадам, дали да ставам како друга саксија одоздола (зашто овие што ги имам се со дупчиња и протекува водата).. за Божиќното мислам дека сега не треба да го пресадувам ама не сум сигурна..
Пресади ги, првенствено зошто земјата во која се продаваат не е квалитетна, корените често се пораснати и пикнати во дупчињата од саксијата. Купи земја, и пресади ги во малку поголема саксија од купечката. Саксијата можеш да ја ставиш во украсна саксија, или само со тањирче одоздола. Чувај ги на осветлено место и ако е можно, подалеку од грејно тело. Повеќе ќе трпат поладна, отколку многу топла просторија. Ова ми е стандард за сите салонски цвеќиња во зимски период.
Здраво, спатифилиумот ми фати мушици дали знаете од што дали е од земјата? Има спас за оваа состојба,што да правам?
Здраво, Јас да прашам Сакам да посадам Сансеверија во оваа саксија , па не знам дали ова (подоле на слика) нешто како песок (каменчиња), ќе смета за цвеќето или да го истурам ? Бидејќи првпат купувам ваква саксија (и првпат гледам) ,па да не утнам бидејќи многу го сакам тоа цвеќе , а некако не ми успеваат многу.
Остави ги, може да се за дренажа....и јас прв пат гледам ваква саксија. Од каде ја зема? А инаку, саневеријата само од многу вода може да не успее, да скапе. Вода, еднаш на две недели ставам и не многу да ја потопуваш. Ставај вода од страните, не во средината.
Од Електрометал ја земав , околу 220 ден. Ги оставив , ја насадов сансеверијата. Јас имав неколку години и си тераше убаво и на крај овена целата, скапани листови. Дадов на мајка ми пред да овене, кај неа растат како луди. Сега пак земав од кај мајка ми и насадив 3 саксии, ќе видиме што ќе биде. Фала ти на советот
Двете цвеќиња ги земав во исто време, иста големина беа, на исто место седат ама едново не порасна, што правам погрешно, дали треба да го пресадам или нешто да му ставам прихрана?
Здраво на сите, еден совет ми треба имам бамбус што го чувам со години денес ми падна се скрши, ќе потера ново, нешто да му направам кај што е скршено?