Во Garden flower shop палмите малечки само имаа и беа 200, а замиите 450,800,1200 и 2500 зависно големина.
Греота е да даваш толку пари за замија, јас ќе ти дадам како се размножувакако луда. Ако не си од Ск прашај сигурно има некој во комшии кај тебе да ти даде стебленце.
@antonelala @La-loca фала ви. Ми требаа за подарок, затоа прашувам. @La-loca од Ск сум. Искрено, многу ми се свиѓа цвеќето, ама ич не знам да одгледувам цвеќиња, а сакам. Фала на понуда. Ако сме блиску , може да се договориме за гранче
Циклама ништо посебно не и правам, имам неколку преку 5 години се стари. Ги чувам покрај прозор зимно време, сега почнаа листови да пуштаат. Имаат лукчиња, така да, да не те плаши кога ќе помине периодот на цветање и листање скрос да се изгубат. Ќе си потераат пак. Вода кога ќе се исуши земјата, не ги потопувам многу. Кога ќе затопли ги вадам надвор на шарена сенка. Тоа на сликата е Алокасија. Доколку имаш миленик или малечки децс тргни го да не е во дофат. Отровно е бидејќи има во сокот оксалати. Вода еднаш на две недели овој период. Ако воздухот ти е сув, прскај го со прскалка. Сака светлина, само не директно да го пече сонце.
Некој совет за калатеата, прв пат ќе чувам....а многу ми е убава. Знам бара повеќе вода од сегашниве (замија, сансеверија, кактуси и др.) Ама колку, како?
Женски молам помош - што цвеќе е ова? И што услови бара? Наводнување колку често? Не сум баш по цвеќињата а го добив на поклон
Среќен празник дами. Дали знаете можам ли да насадам каранфил од гранче како што се сади ружата во компир па во земја? Или некој друг начин ако знаете? Добив каранфил па се мислам дали можам да го насадам.
Каде да најдам вакво moss pole како у средината за на маж ми филандендрот да биде пофенси со растење? Едит: мислам дека и името му го промашив. Филадендрон? Може така да е. Стварно појма неам, не ми се смејте
Луѓе ми треба помош околу прихраната на цвеќиња. Веќе 2 години имам дома замија, јука-цвеќе на дрвото, драцена и сега најново женска среќа меѓутоа досега им немам ставано прихрана и не ми се јасни работиве околу тоа па ако може некој да ме посоветува околу тоа. И да прашам за дрвото на животот, пред 3 месеци почнаа да му жолтеат листовите и многу му опаднаа, се изретчи целото па го пресадив, меѓутоа и сега некако му се виснати надоле и тие малку листови што останаа, како натажено е целото, па ако знае некој што е проблемот и како да го вратам во живот?
Има ли каде да истекува доле водата? Ако нема, корењата му скапуваат од вода. Во однос на прихраната, не многу често. Еднаш во два-три месеци им ставам на салонските цвеќиња, во периодот од април до октомври. Зимно време не.
Да ви се вклучам во муабет и да прашам и јас ако може ,за Јука - дрво на животот. Го добив на подарок пред 1 недела ама уште ми стои во малата саксиичка . Јас го ставив во украсна саксија. Да го пресадам сега може ? Или може да стои вака?
Монстера Monkey Leaf е ова на сликата, а за дрвото, немам видено единствено да седнеш и да си направиш ти со еден стап и коноп/јаже, ама за секој случај провери во Бриколаж, може имаат нешто слично.
Eве ти еден совет, прво тури го во пластична саксија со соодветна дренажа а потоа пластичната стави ја во украсна без дупки, нормално остави простор под пластичната за што истече да можеш да го истуриш и слично. Јукава тешко дека некогаш ќе ти умре, нашана има преживеано и по два три месеци маки и глупости, еве уште стои едно мало гранче, од онаа 30-годишната што ни беше. Јас имав пластични со ногарки, ама можеш и со нешто ко селотејп или слично, чисто да има простор кај да иде вишок водата. Менувај земја на 6 месеци (барем ние менуваме) и ќе видиш кога ќе пркне можеш и да ја зголемиш и саксијата, во зависност од потребата.
Зима е, на нас зимно време скоро сите ни приумираат оти сме на северна страна, еднаш се заебав да земам антуриум и го умрев зимото... Нема врска, само глеј на светло стави го и не претерувај со вода. Ќе биде океј, само малце сонце да искочи.
Па што знам што да ти кажам, саксијата не ми изгледа мала, таман му е, од тој аспект не мораш да го пресадуваш. Во принцип, јас ги пресадувам по купување бидејќи земјата во која е купено, посебно од расадници, е некако лоша, чудна. Ако добро си тера вака, одложи го пресадувањето, до есен на пример.
Здраво, Ја добив орхидејава вака на подарок. Дали ќе опстане ако ја наводнувам одозгора ? Некој совет како да се грижам за неа ?Ви благодарам.