1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Цвеќе

Дискусија во 'Дом' започната од Lastbreath, 11 јуни 2010.

1. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.399
    Допаѓања:
    16.479
    Ми треба малку помош, Орхидејата ја имам околу 3 години, си цвета редовно. Е сега на гранчето пораснаа листови и од таму почнаа да растат корења и стебленце исто така. Сето ова се случува во вис и не знам што можам да превземам, дали може тој дел да се пресади во нова саксија? Бидејќи кога тогаш ќе почне да натежнува и ќе се скрши.

Прикачени фајлови:

2. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.869
    Допаѓања:
    17.981
    Можеш.
    По сликава ми изгледа дека се доволно долги новите корења и плус има и цветна гранка на младото.
    Слободно пресечи каде што ти е баш штипчето оти како прецвикано ми гледа тука.
    После скрати го делот од стебленцето што ќе остане на младиот дел и регуларбо посади ја во супстрат, само внимавај и воздушни корени остави и.

На Dancewere му/ѝ се допаѓа ова.
  3. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.426
    Допаѓања:
    10.467
    Ги внесов сарделите иако беа расцветани и полно цвет, во лето дали по еден цвет имаше во саксија и се прашував каде грешам ама изгледа што беше многу топло. Штом залади малку тие почнаа да цветаат.
    А сега додека се внесени на колку време се полеваат со вода? Дали нешто плус треба да направам за на пролет да бидат убави.

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.855
    Допаѓања:
    4.561
    Сарделите сакаат поладно време. Пеколните горештини не им одговараат. Најубави листови и цветови имаат на есен. Сте можеле уште малку да ги оставите надвор. Издржуваат утрински температури до околу -3 до -5.
    Зимно време доколку не ги чувате во топла просторија не сакаат многу вода. Но, ако се на топло треба да се и на светло, во спротивно ќе пуштат долги и слаби листови и стебла.
    Лазачките сардели мора да се чуваат на светло. Во спротивно угинуваат.

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  5. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.426
    Допаѓања:
    10.467
    Во ладно се на светлина, уфф сега ми е мака што ги качив, се плашев да не измрзнат затоа што веќе ноќите има минус, а многу се пак да ги враќам. Ништо бидна овој пат. А до кога можат инаку надвор, до крај на ноември?

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.855
    Допаѓања:
    4.561
    Зависи од времето како што пишав до кај -5 можат да издржат. Обично околу Арангеловден ги прибирам јас.

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  7. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.731
    Допаѓања:
    4.585
    Знае ли некој зошто од цвеќе драцаена анголенсис оние како стапчиња, ми излезе младо сансевиериа или индијанско перо...

Прикачени фајлови:

8. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    32.467
    Некој совет за чување кала преку есен/зима?

Ја имам година дена, но претходната зима претерав со наводнување и едвај ја спасив. Летово само едно ливче успеа да се појави целосно, а има и уште две кои не се допораснати (2 cm се над земја). За цветови да не правам муабет, немаше шанса. И сега не знам како да ја одгледувам, страв ми е пак да не ја утнам работата, па да ги изгуби и тие малку ливчиња. Секој совет ќе е од помош :D

9. Lavicaukafez

Lavicaukafez Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2023
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    216
    Дали некоја доколку знае можи да ми кажи што му е на цвеќево, антуриум е, земјата му се направи како пепел да е истурен или мувла.
    Два цвета ми се исушија и паднаа, а некои листови имаат како кафено а некои си се супер. Screenshot_20241115_194924_Gallery.jpg Screenshot_20241115_194914_Gallery.jpg Screenshot_20241115_194901_Gallery.jpg

10. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.426
    Допаѓања:
    10.467
    И кај мене е ваква, 2,3 години, не мрда, исто земјата ваква и стана

11. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    814
    Допаѓања:
    3.498
    Земав голема и убава сансеверија. Вчера приметив еден лист од позади целиот скапал. Ја извадив од саксијата за да го отстранам листот и со тоа ја пресадив во нова земја. Старата беше многу водена, многу, претпоставувам и затоа почнало да скапува. Сега прашањето ми е кога да му ставам водичка, вчера не му ставив и колку.

12. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.560
    Допаѓања:
    137.298
    Јас ставам на 7- 10 дена и ми се покажа.како најдобро за наводнување. Едната саксија ми е на прозор, таа најбрзо пушта нови листови.

На pilenka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    814
    Допаѓања:
    3.498
    Значи да ја оставам да се приспособи во новата земја, па по една недела да и ставам вода. Зошто по пресадување не и ставив вода.

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.560
    Допаѓања:
    137.298
    Да, јас само малку вода ставив кога ја пресадив - јас ја расадив во повеќе саксии. И после на 7- 10 дена ставам вода
    И во сите 5 саксии си пуштија нови листови. На мајка ми дадов и исто ставаше така вода, се разграни скроз.

Ова ми е ос искуство, но ако има некој што се разбира повеќе од цвеќиња може да ти даде плус совет

На pilenka му/ѝ се допаѓа ова.