Ми треба малку помош, Орхидејата ја имам околу 3 години, си цвета редовно. Е сега на гранчето пораснаа листови и од таму почнаа да растат корења и стебленце исто така. Сето ова се случува во вис и не знам што можам да превземам, дали може тој дел да се пресади во нова саксија? Бидејќи кога тогаш ќе почне да натежнува и ќе се скрши.
Можеш. По сликава ми изгледа дека се доволно долги новите корења и плус има и цветна гранка на младото. Слободно пресечи каде што ти е баш штипчето оти како прецвикано ми гледа тука. После скрати го делот од стебленцето што ќе остане на младиот дел и регуларбо посади ја во супстрат, само внимавај и воздушни корени остави и.
Ги внесов сарделите иако беа расцветани и полно цвет, во лето дали по еден цвет имаше во саксија и се прашував каде грешам ама изгледа што беше многу топло. Штом залади малку тие почнаа да цветаат. А сега додека се внесени на колку време се полеваат со вода? Дали нешто плус треба да направам за на пролет да бидат убави.
Сарделите сакаат поладно време. Пеколните горештини не им одговараат. Најубави листови и цветови имаат на есен. Сте можеле уште малку да ги оставите надвор. Издржуваат утрински температури до околу -3 до -5. Зимно време доколку не ги чувате во топла просторија не сакаат многу вода. Но, ако се на топло треба да се и на светло, во спротивно ќе пуштат долги и слаби листови и стебла. Лазачките сардели мора да се чуваат на светло. Во спротивно угинуваат.
Во ладно се на светлина, уфф сега ми е мака што ги качив, се плашев да не измрзнат затоа што веќе ноќите има минус, а многу се пак да ги враќам. Ништо бидна овој пат. А до кога можат инаку надвор, до крај на ноември?
Зависи од времето како што пишав до кај -5 можат да издржат. Обично околу Арангеловден ги прибирам јас.
Знае ли некој зошто од цвеќе драцаена анголенсис оние како стапчиња, ми излезе младо сансевиериа или индијанско перо...
Некој совет за чување кала преку есен/зима? Ја имам година дена, но претходната зима претерав со наводнување и едвај ја спасив. Летово само едно ливче успеа да се појави целосно, а има и уште две кои не се допораснати (2 cm се над земја). За цветови да не правам муабет, немаше шанса. И сега не знам како да ја одгледувам, страв ми е пак да не ја утнам работата, па да ги изгуби и тие малку ливчиња. Секој совет ќе е од помош
Дали некоја доколку знае можи да ми кажи што му е на цвеќево, антуриум е, земјата му се направи како пепел да е истурен или мувла. Два цвета ми се исушија и паднаа, а некои листови имаат како кафено а некои си се супер.
Земав голема и убава сансеверија. Вчера приметив еден лист од позади целиот скапал. Ја извадив од саксијата за да го отстранам листот и со тоа ја пресадив во нова земја. Старата беше многу водена, многу, претпоставувам и затоа почнало да скапува. Сега прашањето ми е кога да му ставам водичка, вчера не му ставив и колку.
Јас ставам на 7- 10 дена и ми се покажа.како најдобро за наводнување. Едната саксија ми е на прозор, таа најбрзо пушта нови листови.
Значи да ја оставам да се приспособи во новата земја, па по една недела да и ставам вода. Зошто по пресадување не и ставив вода.
Да, јас само малку вода ставив кога ја пресадив - јас ја расадив во повеќе саксии. И после на 7- 10 дена ставам вода И во сите 5 саксии си пуштија нови листови. На мајка ми дадов и исто ставаше така вода, се разграни скроз. Ова ми е ос искуство, но ако има некој што се разбира повеќе од цвеќиња може да ти даде плус совет