Здраво Купив денес спатифилиум и сакам совет , бидејќи ми е преубаво цвеќе и не сакам да згрешам одма Кога може да го пресадам и дали во помала или поголема саксија ? Вакви саксии ги имам. (Кај големата саксија скроз овенат дрвото на животот) А ова се саксиите
Здраво, дали некој знае да ми каже моментална цена на лалињата? Купче за букет од 20тина пример колку ќе ме чини?
Околу 450 денари е едно лале (зависи од која продавница го зимаш), а за повеќе сигурно ќе ти направат попуст.
с Фала ти но, мислев повеќе за цена во букет цвеќе, не саксија. Веќе купив и цената беше 80 денари од лале, значи букет од 15 чинеше 1200ден. Ете ако на некој му треба информацијата.
Да си ја пробам среќата уште еднаш Добив мало гранче Хоја , некаде есента. Во ептен мала саксија (оние за продажба). Пушти долга гранка, расте убаво и ми стои на прозор. Но таа саксиичка е како чаша мала и немам место да ставам некој држач за гранките . Сакав да ве прашам дали може сега да ја пресадам , исто во помала саксија ? Еве ја каква е мојата Хоја.
Слободно пресади ја, во број-два поголема саксија. Јас секогаш ги пресадувам цвеќињата по купување, без оглед на годишно време, најмногу поради тоа што земјата во која се кога ги купуваме не е баш предвидена за долго да седат во неа,често е полна со "хемија".
Јас тогаш прашав во група на фб и сите рекоа не одма пресадување. А за некое чудо ( за мене ) цвеќенцето ептен пркна. Многу ми е убаво , ама ептен, ептен е мала таа саксија. Е гогаш ќе ја пресадам утре . Фала ти премногу А ќе можам и Спатифилумот да го пресадам сега ? Го купив пред 1 месец ама има цветови , а исто е во мала саксија .
Хојата нема гајле,пресади ја слободно, спатифилиумот е во цвет моментално, за него можеш да почекаш некој месец. Иако јас и него би го пресадила одма, ама ништо нема да му биде да си поседи во "тесно" уште малку. Во принцип,тој си сака не многу големи саксии, пресадувањето е најмногу заради не многу квалитетната земја во која ги продаваат цвеќињата. П.С. Денес добив мала шефлера и ја пресадив во рок од одма.