Наводнување со капка црево или секоја 2 вечер обилно И ѓубрење за зимзелени четници Ако имаш слика како се сушат пѕшти Најубаво купи си туја нана жолта најиздржливи се
Редовно обилно поливање секоја вечер Прскање за црвен пајак Ова ми стое на незафатено Вака големи ли ги купуваш?
Сакам да ставам декоративни цвеќиња на трпезариска маса и маса во дневна. Се работи за отворен концепт соба, со ориентација североисток, односно собата не добива претерано многу светлина. На масата во дневната си велам да ставам мешавина од сукуленти, пошто климата дува тука, не верувам некое друго цвеќе да издржи. Исто така, масата во дневната е поблиску до прозорците, па добива малку повеќе индиректна светлина. Не знам што да ставам на масата во трпезаријата. Голема е, 160х90 цм, па не би сакала да ставам нешто премалечко, би изгледало смешно и ситно. Од друга страна, не би сакала да ставам ни цвеќе што расте многу високо, или што треба да стои во превисока вазна/подлабока саксија, затоа што имам висечки лустери над таа маса. Ако ставам и тука сукуленти, мислам репетитивно ќе биде, масите сепак не се којзнае колку оддалечени една од друга. А па ако не ставам сукуленти во дневната, тогаш не знам што би ставила таму, што би ја издржало климата. Преферирам потемнозелени цвеќиња, без цветови, или барем, да не доминираат цветовите. Исто така, не сум цвеќарка, па колку е посамоодржливо цвеќето, толку подобро . Иако, ако немам многу избор, ќе се помирам и со цвеќе што бара малку повеќе . Што би ми препорачале, и од каде? Исто така, каде да најдам саксии за на маса? Сè што имам видено се саксии за под или надворешни саксии...
Деталите многу зависат од висината на таванот, должината и обликот на светлата и од типот на масата. Под претпоставка дека сега се тренд висечки светла тие веќе доминираат во просторот, не сакаш да ставиш големи детали на масата иако е голема. Мали, не ситни детали, ќе го отворат и смират просторот и ќе го дополнат. Јас би одела со 2-3 впечатливи детали во должина, не во висина. Уште поубаво би било ако најдеш нешто во иста или слична форма на лустерите. Истото да е продолжение и во дневната. Под претпоставка дека се работи за ниска маса, детали кои ќе бидат како надоврзување на деталите од големата маса и тука можеш да одиш и плус со цвеќе. Повеќето цвеќиња преферираат шарена светлина па изборот ти е голем. Ако немаш мали деца да ти чачкаат, има убави стаклени сетови по 3, тоа се цвеќиња со корен во вода. Иначе филодендрон, било кој тип на Алокасија сите се со впечатливи листови имам неколку, Бегонијата е убава има разни варијанти на боја растението јас имам црвена и има ситни бели цветови, права убавица е. Дрвото на парите е доста лесно за одржување, а на лето расте многу. Практично е како мало дрвце. Ама ова е само нагаѓање. Ти го знаеш просторот и знаеш какви детали би одговарале на твојот карактер.