Јас имам вакво и сега за сега се држи некако. До сега имам убиено 3 бонсаи. Ниту едно немам купено сите ги добив на поклон. Епетн се нежни и некако тешко да им се погоди негата. Јас едното го носев во Бонсаи градина кога почна да умира и таму само ми го скастрија и ми рекоа треба ептен да занеш кога треба и кои гранчиња да му ги кастриш зашто нема сила сите да ги одржува во живот. рачунај од огромно дрво се прави бонсаи. Сега решив колку живеат нека живеат што да им правам нема ја време ниту живци да ги тинтрам толку.
И мене ми беше поклон,долго посакуван, но кратко траеше Се прашувам каде погрешив Го полевав на неколку дена, го чував по пропис, го пресадив и поткастрив..и му паднаа лисјата,почнаа нови, но корените почнаа да се влажнат и почна да скапува и да се суши
И моето исто, умре. Го проплакав тоа бонсаи, ептен го сакав и по пропис го чував. Тешко е да им се погоди местото и негата, пренежни се. Треба искуство, ама веќе ми е страв да земам друго.
@♡BuBaLe♡ @LivingGlam Бонсаи барем овие малечките не се кројат, односно немаат потреба и само стануваат покревки. Надвор не е препорачливо да се изнесуваат во лето бидејќи се осетливи на промени. Во соба сака на светло и тоа многу светло, но да не го фаќа сонце преку прозор. Вода зимно време се става млака на 2недели, лето ладна на 1недела, секогаш по малку. Квасец од коцките по третина или во прав по една лажичка помешано со вода на 1месец, ова му е како храна. Еднаш пресадено не се чепка, всушност првично кога се сади не се протресува земјата, како се вади од едната само се пренесува во другата и се става исклучиво во керамичка саксија со отвор долу. Првото ми живееше 7години, ова е ново 1месец е кај мене
@emkaemka зошто се става квасец како храна? Имам друго прашање имам проблем со јоргованот и со рузмаринот ми се осушија од ладното ама некако пуштаат тук там по некое зелено ливче и цветче. Што да им ставам за да ги помогнам малку гледам се мучат.
Mnogu se ubavi i cvekinjana i saksiite. Eden dobronameren sovet ako sakas da prifatisetuniite se sirat,rasnat...me razbiras?mislam deka saksiite ne im se soodvetni,tesno ke im bide,ke nemaat prostor.Podobro presadi gi dodeka se seuste mali. Pozdrav.
Прифатено Саксиите се една врз друга па ако се шират многу ќе ги симнам, лани што ги чував петуниите само надолу ми одеа ич не се ширеа
Prihrana stavaj im. Jas do sega za site cvekinja koristev od onie koncentrati po zemjodelski apteki sto gi ima a se nameneti za cvekinja.ovaa godina ke probam so tri 15,po edno zrno vo saksija podaleku od koren.
Се става квасец по цвеќињата за да растат правилно, да бидат поцврсти, да цветаат и јас ставам со години уназад и еве делува. Конкретно на Бонсаито му треба константна дохрана бидејќи е специфично, а и не се пресадува, а од првичната земја сите хранливи материи ќе ги потроши за брзо време @stetoskop еве пишав погоре јас квасец ставам како дохрана, колку и да ставам не шкоди иако пак не се претерува, од тие по земјоделските аптеки се купувам појака и ги сушам или пак ставам многу Пиши каква купуваш?? Ланските петунии како да беа некој таков вид што само ползеа, прв пат ми се погодиле такви, а цветаа цело време..
Ima dve vrsti jas sto gi znam ,ednite samo pustaat po nekolku dolgi granki so cvetovi,a drugite rasnat as onaka kako goldemi zbunovi.od prihrana za razvivanje na cvetovi nemam veke istrosena mi e,a za ovie sobnite cvekinja sto mi se im stavam od ovaa prihrana.
Фала многу баш ќе пробам годинава, само кажи ми колку вода на лажичка (мала или голема) квасец? Да не ми испадне квасецот ко за сукање... (Не сум по домаќинските работи многу а за цвеќињава ме префати мерак од вујна ми ама со две леви раце сум...)
Ќе научиш, правило број еден за да ти успеваат треба да ги сакаш и да им зборуваш, но не и да им се радуваш Јас растварам една коцка квасец во канче од кисело млеко, водата млака за да ти се растопи убаво и со голема лажица ставам во цвеќињата, количината зависи од големината на цвеќето, пример на една сардела ќе ставам по 2-3 лажици
Јас па му се радував на кактусот може и затоа ми рикна. Кога ми пушти цвет ко ненормална бев... Ај, од сега ќе пробам да се контролирам... Ќе го пробам рецептов, ако заглавам некаде ќе ти пишам.
kalanchoe е ова.Несака дирекно сонце и несака вода многу. Имав едно и го цркнав од мн вода . http://cvecarstvo.com/2013/06/23/kalanchoe/ Еве ти прочитај си.Јас у принцип многу сакам цвекиња ама од лани летото почнав со одглефувањево,само сукуленти и кактуси и некои у "школово"мое си беа жртви сиротите