Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Цвеќе

Дискусија во 'Дом' започната од Lastbreath, 11 јуни 2010.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Појма неам :(
    Да прашаш најдобро во цвеќара? Јас редовно си потпрашувам за се што не сум сигурна.

На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  2. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.522
    Допаѓања:
    174.002
    Orhidejata ti e top.
    Doprva ke rasvetuva.
    Saksijata i supstratot se ok ne diraj nisto.
    Ke kupis prihrana specijalno za orhidei i spored upatstvoto ke rastvaras.
    Jas moite gi stavam vo edna vazna napolneta so ovaa prihrana i gi ostavam da stojat najmnogu 1 cas...da se nadoi supstratot ubavo so voda.
    Gi vadam i ubavo ja isceduvam vodata.
    Koga im se stava voda na kplku vreme?
    Korencinjata koga ke pocnat da dobivaat srebrenasta boja.Se dodeka se zeleni i ima orosenost od vnatresnata strana na saksijata ne gi potopuvaj vo voda.Kaj mene obicno 7 do 10 dena pominuvaat.
    Najjdobro e da stoi na prozor po moznost na istocna strana.Ne treba da se na jako sonce bidejki ke gi sprzi listovite.

На Elenota му/ѝ се допаѓа ова.
  3. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Сега прочитав и го исеков. Горниот дел е сув како да му фалело вода, па сега турив малце над корените. Свежо мириса сега, па може ќе пркне. За колку дена би пуштило ливче?

4. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Па не очекувај толку брзо. Обично неколку недели или месец се во прашање. Биди стрплива :)

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  5. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Да ве прашам јас за детево мое. Имаше 4 израстоци малечки, добро, ги откинав нив и ги пресадив, ми се чини ќе се фатат. Сега се во плитко садче со семјичка, знам дека не треба да ги фаќам ама од љубопитство ги погледнав денес, почнале да пуштаа коренчиња па ќе ги префрлам во мини саксиички да си се на раат. Туку со големиов израсток што да правам? Знам дека може да го отсечам и пресадам ама неќам остатокот од кактусов да ми се исуши. Дете ми е, не го давам. Како да го зачувам големиот кактус ако го пресадам израстокот?
    ^99EC72C1DA821550D3B69D55E8C2E333909CE40F1B3D59A8B0^pimgpsh_fullsize_distr.jpg

На Petar80 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.965
    Допаѓања:
    90.301
    Остави нека расте нека се шири и нека си прави форма,поубав ќе биде :) не ризикувај да не се расипе.

На DAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  7. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.741
    Допаѓања:
    4.590
    IMAG1196.jpg IMAG1195.jpg Знае ли некој како се вика цвеќево?Го купив од пластичарската ама мало дете продаваше па не го прашав како се вика и колку вода и сонце бара.Незнам колку се забележува на сликава ама цветовите му се ситнечки мали.

8. Elenota

Elenota Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2016
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    160
    20170608_183244.jpg феминки нпво стебленце ли е ова кај лисјата ..
    А ова на жилата што е што излева :^)

9. Elenota

Elenota Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2016
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    160

Прикачени фајлови:

10. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.522
    Допаѓања:
    174.002
    Koren.

На SwanMay и Elenota им се допаѓа ова.
  11. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.366
    Дечки имам спатифилум, скоро една година го чувам. Заради ладното зимоска и светлината, на два пати го преместував. Е сега , откако е садено, има пуштено две големи ливчиња, но некако не ми се свиѓа. Не изгледа здраво. Бојата му е светло зелена и некако слаби му се ливчињата.Како малце пожолтени и со точки, и тоа новите, оние кои растат.
    Го вадам умерено и го потхранувам со плантела, вода од варени тестенини, талог од кафе, блага вода итн... Нешто да каже некоја? Како се одгледува, некој трик ?

12. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.840
    Допаѓања:
    109.375
    Ме збуни со имево па Гугл го прашав, кажи кала во саксија :D

Чим се такви ливчињата железо му фали, да пробаш со трикот со квасецот, имам пишано раствори во млака вода и еве како за почеток дур не се оправи ставај на 2недели, па на 1месец. Јас еден пекарски растварам во канче од кисело млеко и ставам со голема лажца, количински во зависност од големината на цвеќето, пример на една сардела 2лаж и да ставиш повеќе не е страшно :)

На Antebellum и Ginger^ им се допаѓа ова.
  13. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.366
    ^
    Емче слаб ми е нетот, еве пуштам слики, ама никако да се прикачат. Баш да го видеш, точкички има и така, кафеавко. Башка многу закржлавено ми стои за 1 година, плус светло зелени лисја? Ами кала ли е, нели е, мене ми рекоа женска среќа се викало. :angel:Сеа кога ми рече, по цветот , од гугл, гледам личи на кала.Ама моево со ваква боја, не.:D:D:D

14. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.840
    Допаѓања:
    109.375
    Ај ќе се оправи нетот и стави слика. Кафеави точки се ,,габи, паразити,, на цвеќиња и ќе треба некое сретство со етиол да напрскаш, ќе бараш против бубачки по аптеките и ќе го раствориш повеќе отколку што пишува во упатството бидејќи е нежничко цвеќево.
    А ако ти е многу бледо да не си го ставила на сонце? Тие и во потемно успеваат, само топло да биде.

15. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.366
    Абе не е ова од бубачки, нели?
    Инаку беше на сонце, сеа го внесив дома. Погледни го и кажувај, ајде. :D
    20170614_180245.jpg
    20170614_180231.jpg

Прикачени фајлови:

16. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.840
    Допаѓања:
    109.375
    :rofl: кафеавото значи ќе ти скапе листот, а точките па шареники биднуваат листовите :rofl: бојата му е таман, стави ти квасецот и не му прави внеси, изнеси, чувај го на едно место, на сонце не :)

17. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.840
    Допаѓања:
    109.375
    @Ginger^ потпрашав по листовите сепак железо му фали на цвеќенцево, ако е од шарениот вид инаку се појавуваат дамките. Стави квасецот, а можеш и листовите со пиво да ги бришеш од време на време :)

На Ginger^ му/ѝ се допаѓа ова.
  18. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    @emkaemka @Ginger^
    Кала и спатифилум не е исто, само се во иста фамилија, оти се слични по изглед. Ги имам и двете. Ставав од квасецот со вода, калата ептен се оправи, пушти едни убави, големи листови, ама не ми цвета. А спатифилумот сега гледам дека има нови ливчиња ама почнале да стануваат кафени. Од што може да е така? Не го ставам на сонце, умерено го полевам, едно време ми цветаше, сега веќе не. Многу ми е криво, не знам како да го оправам цвеќето. Инаку женска среќа се вика.

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.840
    Допаѓања:
    109.375
    Новите ливчиња се кафени или старите?? Ако се постарите ќе се исушат, менува, нормално е, плус шашаво е времево па ако е ,,поново,, цвеќето му треба време да се адаптира, се мисли не постаро од 2години. Многу вода плус да не ставаш, има некои земји држат многу влага, внимавај на тоа. И чим не ти е на сонце, на тоа место ти се подоправиле не ги преместувај.
    Пребришувај и ти листови со пиво ем ќе светат, ем ќе ги потхрануваш :)

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  20. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    И старите и новите се кафеави, ај старите се сушат, паѓаат, ама што бутур им е на новите не знам. Ќе им ги бришам ливчињата со пиво белки ќе се оправат. Од март минатата година го имам, а воопшто не е пораснато, дури мислам сега пушта помали ливчиња.