Orhidejata ti e top. Doprva ke rasvetuva. Saksijata i supstratot se ok ne diraj nisto. Ke kupis prihrana specijalno za orhidei i spored upatstvoto ke rastvaras. Jas moite gi stavam vo edna vazna napolneta so ovaa prihrana i gi ostavam da stojat najmnogu 1 cas...da se nadoi supstratot ubavo so voda. Gi vadam i ubavo ja isceduvam vodata. Koga im se stava voda na kplku vreme? Korencinjata koga ke pocnat da dobivaat srebrenasta boja.Se dodeka se zeleni i ima orosenost od vnatresnata strana na saksijata ne gi potopuvaj vo voda.Kaj mene obicno 7 do 10 dena pominuvaat. Najjdobro e da stoi na prozor po moznost na istocna strana.Ne treba da se na jako sonce bidejki ke gi sprzi listovite.
Сега прочитав и го исеков. Горниот дел е сув како да му фалело вода, па сега турив малце над корените. Свежо мириса сега, па може ќе пркне. За колку дена би пуштило ливче?
Да ве прашам јас за детево мое. Имаше 4 израстоци малечки, добро, ги откинав нив и ги пресадив, ми се чини ќе се фатат. Сега се во плитко садче со семјичка, знам дека не треба да ги фаќам ама од љубопитство ги погледнав денес, почнале да пуштаа коренчиња па ќе ги префрлам во мини саксиички да си се на раат. Туку со големиов израсток што да правам? Знам дека може да го отсечам и пресадам ама неќам остатокот од кактусов да ми се исуши. Дете ми е, не го давам. Како да го зачувам големиот кактус ако го пресадам израстокот?
Знае ли некој како се вика цвеќево?Го купив од пластичарската ама мало дете продаваше па не го прашав како се вика и колку вода и сонце бара.Незнам колку се забележува на сликава ама цветовите му се ситнечки мали.
Дечки имам спатифилум, скоро една година го чувам. Заради ладното зимоска и светлината, на два пати го преместував. Е сега , откако е садено, има пуштено две големи ливчиња, но некако не ми се свиѓа. Не изгледа здраво. Бојата му е светло зелена и некако слаби му се ливчињата.Како малце пожолтени и со точки, и тоа новите, оние кои растат. Го вадам умерено и го потхранувам со плантела, вода од варени тестенини, талог од кафе, блага вода итн... Нешто да каже некоја? Како се одгледува, некој трик ?
Ме збуни со имево па Гугл го прашав, кажи кала во саксија Чим се такви ливчињата железо му фали, да пробаш со трикот со квасецот, имам пишано раствори во млака вода и еве како за почеток дур не се оправи ставај на 2недели, па на 1месец. Јас еден пекарски растварам во канче од кисело млеко и ставам со голема лажца, количински во зависност од големината на цвеќето, пример на една сардела 2лаж и да ставиш повеќе не е страшно
^ Емче слаб ми е нетот, еве пуштам слики, ама никако да се прикачат. Баш да го видеш, точкички има и така, кафеавко. Башка многу закржлавено ми стои за 1 година, плус светло зелени лисја? Ами кала ли е, нели е, мене ми рекоа женска среќа се викало. Сеа кога ми рече, по цветот , од гугл, гледам личи на кала.Ама моево со ваква боја, не.
Ај ќе се оправи нетот и стави слика. Кафеави точки се ,,габи, паразити,, на цвеќиња и ќе треба некое сретство со етиол да напрскаш, ќе бараш против бубачки по аптеките и ќе го раствориш повеќе отколку што пишува во упатството бидејќи е нежничко цвеќево. А ако ти е многу бледо да не си го ставила на сонце? Тие и во потемно успеваат, само топло да биде.
кафеавото значи ќе ти скапе листот, а точките па шареники биднуваат листовите бојата му е таман, стави ти квасецот и не му прави внеси, изнеси, чувај го на едно место, на сонце не
@Ginger^ потпрашав по листовите сепак железо му фали на цвеќенцево, ако е од шарениот вид инаку се појавуваат дамките. Стави квасецот, а можеш и листовите со пиво да ги бришеш од време на време
@emkaemka @Ginger^ Кала и спатифилум не е исто, само се во иста фамилија, оти се слични по изглед. Ги имам и двете. Ставав од квасецот со вода, калата ептен се оправи, пушти едни убави, големи листови, ама не ми цвета. А спатифилумот сега гледам дека има нови ливчиња ама почнале да стануваат кафени. Од што може да е така? Не го ставам на сонце, умерено го полевам, едно време ми цветаше, сега веќе не. Многу ми е криво, не знам како да го оправам цвеќето. Инаку женска среќа се вика.
Новите ливчиња се кафени или старите?? Ако се постарите ќе се исушат, менува, нормално е, плус шашаво е времево па ако е ,,поново,, цвеќето му треба време да се адаптира, се мисли не постаро од 2години. Многу вода плус да не ставаш, има некои земји држат многу влага, внимавај на тоа. И чим не ти е на сонце, на тоа место ти се подоправиле не ги преместувај. Пребришувај и ти листови со пиво ем ќе светат, ем ќе ги потхрануваш
И старите и новите се кафеави, ај старите се сушат, паѓаат, ама што бутур им е на новите не знам. Ќе им ги бришам ливчињата со пиво белки ќе се оправат. Од март минатата година го имам, а воопшто не е пораснато, дури мислам сега пушта помали ливчиња.