Голем обожавател на саксиско цвеќе, ми пружа мир. Посебно на оние што тераат и преку зима. Оние летните ми се баш слатки исто. Никогаш доволно цвеќиња!
Феминки, мала помош не најдов друга тема за цвеќиња. Дали воздухот од климата ги суши саксиските зелени цвеќиња? Оние собните, не летните?
Па да, климата го суши воздухот и одредени цвеќиња на врвовите се потсушуваат од сувиот воздух. Затоа е добро или да се пребришуваат со влажна крпа или да се прскаат со вода од пумпица. Конкретно кое цвеќе ти страда?
Моментално под клима ми се шефлерата и спатифилиумот. Шефлерата не се буни, супер е, а спатифилиумот константно има исушено врвови зошто сака повеќе влага (ама нема). За кои цвеќиња се работи кај тебе, можеш ли да ставиш слика да видиме?
може да е и многу вода, голема е саксијата во однос на цвеќенцето и не може да ја апсорбира цела вода, и тогаш почнува да се пожолтува и да се суши. Намали со вода и види.
Еве слики од моите цвеќиња, летово почнав да чувам, некои се сега засадени неодамна. Немам искуство- не ги познавам цвеќињата, а немам ни многу простор. Имам неколку прашања, кои треба да ги земам дома преку зима, претпоставувам кактусите? И дали овие како коприви се сушат или повеќе годишни времиња растат? Имам и гранче од азалеа, ја ставив во вода, дали ќе 'рти така или касно е за сезонава за засадување? Спојлер
Се извинувам за нов пост, доцна е за редактирање, заборавив да прашам дали некое од цвеќињата на сликите е отровно, бидејќи ги допира синчето? Го пазам нормално, нема скинато, само да знам. За ова мислам дека е, бидејќи испушта како млечна густа течност од стеблото ако се пресече. Дали знае некоја како е името?
Site se za vnatre koga ke zaladi nadvor.Skromna ti e kolekcija medjutoa so ogled deka si pocetnik si napravila dobar izbor.Kaktusite i sukulentite porano mozes da gi vneses...pocetok na septemvri... Inaku site se povekegodisni...
@kristina.k немаш отровни растенија, не бери гајле, таквите се многу ретки. Зимно време ќе си ги прибираш сите од тераса, освен да речеме ако имаш такви кои презимуваат како луковици и грутки, ама вака од сликиве гледам дека немаш.
citav vo edno spisanie deka najdobri cvejkinja za vo domot bile hrizantema brslen gerber i bambus palma
Имав летни цвекиња на тераса во саксии..Но веке почнуваат да се расипуват па дали можам да си садам некои зимни кои издржуваат надвор..Ако има такви предложете ми
Јас имам еден проблем со цвеќињата во домот, секогаш ми фаќат како мали мувички и летаат насекаде по собата..е сега ако знаете лек против тие мали штетници !!
Ако мене ме прашуваш, никакви природни продукти нема да ти помогнат. Прво, немој многу да ги налеваш растенијата со вода, мушичките ги положуваат своите јајца во влажна средина. Второ, секогаш да ги тргаш паднатите листови, цветови итн. кои служат за исхрана на такви штетници. Трето, пробав секакви природни решенија за да ги уништам и ништо не ми успеа. Наместо, ќе си побараш во земјоделска аптека, инсектицид и ќе си го решиш проблемот. Дејствувај побрзо, бидејќи не си свесна со која брзина се размножуваат, наскоро цела соба ќе ти биде преполнета со такви мушички.
Лушпи од внатрешната страна од кората од бананата, значи оние што се како конци......ставете ги во саксиските цвеќиња, ептен им прија! Ја збогатуваат земјата