Здраво, дали некаде во Скопје имате видено да се продава лаванда во саксија (денес го поминав цел Бит Пазар и има еден куп цвеќиња но ова немаше) и дали некој го има чувано во стан?
Каде би можела да најдеш лаванда во Скопје не сум сигурна затоа што не сум од таму. За чувањето нема да биде проблем во стан, затоа што јас кога ја купив скоро година дена ја чував дома, па после ја засадив надвор. Во зима би и одговарало прозорец каде што директно мава сонце, или многу светлина. Во лето, најдобро би било доколку можеш да ја чуваш на тараса на директно сонце, за да цвета подобро. Во однос на наводнување не сака многу вода во текот на зимскиот период, можеби на 7-10 дена по малку, треба земјата скроз да се исуши. Во лето треба почесто, зависи од позицијата.
Ako ti e na direktno sonce mrdni go od tamu sto pobrzo. Jas imav dva preubavi anturiumi i koga pukna sonce gi iznesov na tarasa da se falam, gi sprzi sonceto i nikogas povekje ne procvetaa, a listovite zeleni im ostanaa, samo cvetot padna i nikogas ne iscveta. I so spatifiliumot isto mi se sluci. Cekav moze so meseci da procvetaat, ama nisto. I togas sfativ deka sakaat svetlina, ama ne direktna, i nikako sonce jako i direktno da gi przi.
Феминки, препорачајте ми некое балконско цвеќенце, само да не е од типот чувар куќа. Балконот ми е на запад, претпоставувам нема доволно светлина, борба водев. Едвај чекам да се затопли. Дали знае некој како се вика ова најлево? Ова ми се ланските, до Септември тераа едвај. Питуниите брзо ми спласнаа.
Toa najlevo kaj nas vo Strumica go vikame pozarce.Sekoja godina go imam.Isto taka i Gazanija,i edno cveke so kaj nas ima bezobrazno ime(orospice) utepaj me ama vistinskoto ime ne go znam.Sega od April do krajot na Septemvri,pocetok na Oktomvri mi cvetaat
Mnogu e nezno,plus saksisko cveke e.Sega koga ke otopli ke go sprzi sonceto ako e nadvor. Stavi go u nekoja ukrasna saksija i uzivaj u nego