И прочитав дека многу лесно се размножува, само еден лист земаш и го брцнуваш во земја и се зафаќало. Па може и да се размножиш во иднина.
Ако може мала помош..Попладнево забележав на цвекињата петуниите дека имаат како мушички мали низ нив и кога ке ги допрам лепаат..Што да им ставам дали може да се спасат..А малоките по листовите имаат како кругови флеки по нив..Ве молам за совет
А малоките по листовите имаат како кругови флеки по нив Flekite na listovite moze se od sonce I voda vo nepravilno vreme. Stavigo cveketo na mesto so utrinska svetlina I posle 12 da ima senka. Voda po malku samo koga ke zajde sonceto ili rano nasabajle koga ima svetlina no ne da pece. Prihrana ednas nedelno e obavezna na sekoe cveke bilo toa da e zimzeleno, so ukrasni listovi ili cvetno. Toa ke mu dade sila da ja izdrzi zimata.
Петуниите мислам дека се мноооогу склони на вошки и мене ме нервираат. Убав цвет имаат, ама поради тоа не ги сакам. Земи средство против вошки од земјоделска аптека и со тоа испрскај ги.
Zdravo. Bi sakala da prasam sto koristite dokolku cvekinata imaat voski? Gi neguvam, im stavam prihrana i na dvorskite i na tie sto mi se vo vazna pred vrata ama ovaa godina site fatija (imam dalii, mini ruzi i klematis) samo hortenzijata e cista! Zedov sredstvo sto se rastvara vo 5l voda ama mi e strav zasto lani istoto sredstvo go upotrebiv samo na edno cveke(i toa zimzeleno-grmuska so cvetovi) i mi se isusi i sega mi e strav da prskam po drugive.
Пробај во пола литар вода да ставиш 1 лажица сјај за садови и 1 лажица јаболков оцет. Протреси и со тоа испрскај ги неколку пати на неколку дена. Ако не успее ќе мораш со нешто друго.
Може и од гранче многу послесно е. Од семка ти треба многу време до дека порасне. Гранчето само го ставаш во убава земја и на почеток го вадиш секој ден, после преку ден и намалуваш. Уствари еве
Може е до земјата или не си го наводнувала доволно. Кај мајка ми полани од ладното и замрзна и и умре, па јас лани од моето вака и сечев во мала саксија, со убава земја го ставив и уште е живо и потпораснато е. Ако можеш да си најдеш/купиш коранче секако најдобро би било. Садев и од семки ама не ми успеа.