Знае ли некој зошто пупките на еден кактус ми станаа црни како запалени? Кактусот ми е дома така да не е од сонцето.Што ли му фали сега? Може ли што вчера малку го поместив кактусот и еве денес такви ги гледам станале
Некој што се разбира од цвеќиња да ми каже за антуриум, знам дека го викале и Титово цвеќе. Со каква земја да го пресадам, видов дека се продава посебна за орхидеите а за други цвеќиња не видов. Пкус некоја прехрана треба да му ставам? Еднаш неделно му е доста вода? Го чувам подалеку од прозорот затоа што ми рекоа дека не е убаво да биде директ на сонце изложено, има убави цветови нагоре а одоздола како почнува да расте така и се суши, по моја претпоставка мала му е саксијата веќе.
Имам орхидеја и корењата ја имаат исполнето целааа саксија буквално, но е преубаво расцветана и има ново ливче. Знам дека не треба да се пресадува додека има цветови, но сепак за корените ко да нема место и пожолтуваат по малку. Дали треба да ја пресадам?
Green Planet на Илинденска, одма после зоолошка е. Рефке перуника се вика. И ние го имаме во двор. Има и лилави и жолти. Ништо посебно не треба да му правиш. Не ја пресадувај додека е во цветање. Само избуши дупчиња на саксијата. Може не се цеди убаво водата кога ја полеваш. Од страна на саксијата направи дупчиња. Не сум дома да ти сликнам поубаво, ова од архива. Спојлер
@Antolinaa фала ти. А кога ќе ја пресадувам каде да купам такво пластично? .. Во бриколаж има многу големи.
Во Меркур има. Во Грин Планет не знам дали има, не сум загледала. Земав саксии обични, за орхидеи не приметив. Ако не ја пресадуваш сега скоро, кога ќе одам таму ќе прашам, па ќе споделам инфо.
Имаме дома питунии кога ги купивме беа многу убави цветаа еден месец и се исушија и цветовите и листовите некој ако има ако може да ми кажа како ги одржава ?
Јас имам цел балкон, може многу ги пече сонце, кај мене тие што не се толку на сонце се супер, тие долу на оградата се исушија. Вода им ставам секој ден.
Едно советче за орхидеја, ја пресадив во глинен сад не ми стои повеќе во пластичен, на колку време за ја наводнувам? Дали е во ред така да биде или ќе морам да ја враќам во пластичен?
Ќе треба да ја вратиш. Не се чуваат орхидеите затворени така. Треба во посебна земја за нив и дури да направиш и дупчиња на пластичниот сад за да има воздух.
ќ Во специјална зема ја чувам за орхидеи, незнам некадр прочитав дека може и дирекно во таков сад да ја чувам затоа и ја сместив така, охх ама сега па кај да барам пластично такво.
neznam dali e za tuka no da prasam, drugarka mi sadela nekoi seminja mesavina od aliespress i megu niv najmnogu vakvi niknale, znae li nekoja dali e ova cveke ili nekoja treva i dali cveta ako e cveke
До кога е периодот на цветање кај петуниите, кај мене веќе почнаа да прецветуваат и да се сушат, ги вадам секој ден. Дали од што е премногу топло или толку е периодот на цветање, ги имам од мај месец. Или пак треба нешто прихрана, мм им ставаше органско течно губриво, ама пак се такви засушени. Вие што ги имате дали се уште се така бујни и расцветани или да одам јас да барам прихрана од аптека. И уште нешто да прашам, хризантемите од кога излегуваат , многу ги сакам, кога ги видам така бујни во големи саксии ептен се .
Дали некој знае како се вика цевеќево. Кога цвета има мали ситни цветчиња. Ова е розево (ваљда) а има и со жолт цвет.