Сѐ нешто мислам дека свекрва ми спомнуваше момина солза дека имало во дворот кога била малечка, ама па лани не ги забележавме кога ја средувавме куќата. Мм исто рече дека првпат ги гледа. Ќе дознаеме за скоро. Фала на одговорите сепак.
@DaftyCrafty мене ми личи на момина солза, еве повеќе за ова растение нешто. Пишува во мај цвета па наскоро ќе знаеш што е точно http://www.sezadomot.com.mk/napis837.htm
Ajde zenski malku pomos.. Sakam da zasadam cvekinja za vo sakcija za vo dvor. E sega mi trebaat cvekinja za vo senka i za na sonce. Vas predglog i od kade da gi kupam posto ke mi trebaat okolu 10 od pogolemite saksii, sto znaci 20 do 30 cvekjenca. Pozdrav
Предллог цвеќенца за во двор што може да се посадат а да не мрзнат , да ги пресадам во земја не во саксија?
Дајте ми предлози за цвеќиња кои издржуваат на сонце? Сакам да наредам саксии долж оградата, балконот ми е на југ и постојано има сонце. Само не сардели, нив ич не ги сакам. Сè друго доаѓа предвид. Сакав да ставам љубичици ама тие што веќе ги имам некако ми изгледаат многу нежни за да бидат по цел ден изложени на сонце. Им смета ли сонце, да ги имам нив во план?
Момина солза е дефинитивно. Таму на сликата што ја имаш ставено, у позадина тоа стебленцето...е баш така потерува м.солза.
Zavisi od kade si vo seloto Slavej vo okolinata na Prilep ima rasadnik se vika Garden Gorner taka nes bese i plus cvekarana Gardenija e nivna
Ednas nedelno so stoena voda ...da ne go vadam nekolku dena da ostavam da se isushi zemjata?Sega kasno e?
Да, сега остави го убаво да се исуши површинскиот слој. И нека не стои на многу ладно. Вода не се става по шема, туку кога убаво ќе се просуши горниот слој, кај некои цвеќиња тоа е побрзо, кај некои на подолг временски интервал.
И мојот мила, скоро сите ливчиња ми пожолтеа, останаа само уште два-три здрави . Но, се тешам што има дадено нови ливчиња, сега ептен мали се, но сепак коренот е здрав. Планирам за некој ден да го извадам на тераса, белким таму ке мрдне. И јас многу се нервирам што не ми расне како што треба, поклон од свекрвата ми е, сите други цвекинја ми се топ, само ова не пркнува. Срека сега со коронова не доагја, инаку ке си каже, ова дека од мене, не му обрнува внимание
Zdravo devojki, da ve prasham dali znaete shto bi mozelo da bide, zashto vaka mi se isushi na vrvovite dracenava? ne mi e izlozeno na sonce, voda mu stavam na 3-4-5 dena zavisi, ne mu stavam premnogu voda, i dali znae nekoja dali da mu gi isecham vrvovite isusheni? dobredojden e sekoj sovet
Добив на подарок Камелија голема црвена, има цветови и пупки и Хибискус цвеќе, со еден црвен цвет. Ич не ме бива за цвеќиња, и не знам многу за нив, досега само собни сум имала, ама некако се незнаев да ги дочувам. Или можеби не ги марев многу. Е сеа сум решена да се посветам овие да ги дочувам. Ако некој има искуство со вакви цвеќиња, нека пише, на колку време да ги наводнувам, во каква земја да ги пресадам, има ли некој вештачки прихрани или нешто да им ставам за да ги одржам. Сега моментално се многу убави, на тераса планирам да ги одгледувам и моментално се во мали тие купечки саксии. Ќе ги пресадам во поголеми. Секој совет е добредојден, зашто ептен сум почетник со цвеќиња.