Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Цвеќе

Дискусија во 'Дом' започната од Lastbreath, 11 јуни 2010.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.920
    Допаѓања:
    177.364
    @GrimTheReaper еднаш на 2 месеца е многу малку вадење. Мит е дека кактусите не сакаат вода. Преку лето ги вадам на 2 дена, а на зима еднаш на 2 недели, освен ако се влажни тогаш може и на 3 недели. Ај тука е потопла климата, претпоставувам во мк си, преку лето бар еднаш неделно треба. Еднаш вадење, еднаш туширање. Ма да јас ги туширам и со вадењето.

Ај сега јас да прашам нешто. Не ми текнува како се вика, некои стебленца многу се издолжија има доста нови и плус малечки растат. Дали да ја пресеам пола во друга саксија, или да ја оставам вака до пролет? 2 години не мрднаа неколку стебленца, валда и погодив место па сега вирее ко лудо.
    Има некој искуство?
    @orevokrsacka ?
    @petunija77 ?
    Некој друг?
    IMG_20201002_132730.jpg

На Луцидна Луција, Antolinaa, Kitten и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Оленка*

Оленка* Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2014
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    1.751
    Sansevieria cylindrica или по ново Dracaena angolensis, можеш да ја пресадиш но ти предложувам да земеш посебна земја за сакулент и кактуси мојава уште стои како што ја купив а е засадена во влакна од кокос, не сака земја која задржува вода. Има сличен карактер како и сакуленти.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.920
    Допаѓања:
    177.364
    Исто. Не мрдна долго време, само тие неколку стебленца како што ја купив. Летово често ја вадев и ја ставив на сонце, не престанаа да растат нови и скроз изгуби форма. Иначе за земјата знам, само таква и користам. Значи нема да направам штета ако новите стебленца ги пресадам во друга саксија. Фала ти. :f:

На Оленка* му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Оленка*

Оленка* Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2014
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    1.751
    Јас само би ти предложила да причекаш до пролет/лето, зашто сепак е растение на кое му треба светлина, па може да биде стресно прилагодувањето ако ја пресадиш сега а не добива доволно сончева енергија, обично овој вид растенија хибернираат во есен/зима.

5. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    8.568
    Немам искуство со сансеверија, ама еве корисни совети за нивното одгледување.
    http://www.cvecarabeoflora.rs/indijansko-pero-sanseverija/

6. petunija77

petunija77 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 септември 2018
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    20.448
    оваа сансеверија иако е симпатична ,ама тешка за одржување, мене ми изгледа дека и е таман саксијата затоа што кога им е голема растат во корен ,може затоа не расте нагоре , прочепкај од горе да видиш дали се гледаат корења а си сака вода како и сукулентите ,јас можеби некое коренче би пресадила чисто за споредба , инаку приметив дел од сукулентиве што ги садев од лани и прехлани во специјален супстрат за сукуленти не ми напредуваат многу ,тие во обичен како за петунии или саксиско цвеќе со камчиња на дното повеќе ми се развија баш минатата недела ги пресадував ме изнервираа едни , снаата само во обичен супстрат ги сади нејзините огромни моиве уште да им играм на една нога нешто ме зезаат .
    ова е мое мислење ,па сподели искуство

На Yowannty и orevokrsacka им се допаѓа ова.
  7. petunija77

petunija77 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 септември 2018
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    20.448
    лани беше огромна ,ја испокршив по пријателки и ми остана едно коренче кое чмаеше од лани до август скоро, и конечно уживам во неа 20201002_162715.jpg

8. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    8.568
    Што се однесува до супстрактот, истото го приметив. Тие кактуси и сукуленти што ми беа засадени во специјална земја за кактуси и сукуленти многу слабо ми напредуваа, посебно сукулентите. Многу повеќе сакаат мешавина во која има и „обична“ купечка земја за саксиски цвеќиња (за петунии, сардели и сл.). Ги пресадив и сега си потераа.

На Yowannty и petunija77 им се допаѓа ова.
  9. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Има ли некој искуство со азалеа? Имав 3 стебленца, од кои 2 ми се исушија скроз, сега ми остана само едно.
    Се мислам дали да ја пресадам во нова земја, и сега зимава што доаѓа не знам до колку ладно трпи и каде да ја ставам. Многу сакам да си ја зачувам затоа што ми е драг подарок.

10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.920
    Допаѓања:
    177.364
    @Оленка*
    @orevokrsacka
    @petunija77
    Фала ви девојки. :f:

Петунија, искрено не знаев ништо за неа кога ја земав. Ама дефинитивно сака вода. Кога почнав да ја вадам на 2-3 дена почна да вирее.
    Дур беа неколку стебленца и поубаво изгледаше. Сега секое своја приказна тера. Ич не ми се свиѓа како изгледа сега. Стебленцава растат насекаде сем право нагоре. Нагоре се останати само оние првите како кога ја купив.
    А имам уште една помалечка, таа внатре ми е. Исто почнаа нови да растат откако почнав да ја вадам често.
    IMG_20201003_123033.jpg

На petunija77, orevokrsacka и Оленка* им се допаѓа ова.
  11. petunija77

petunija77 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 септември 2018
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    20.448
    финтата е што треба како плетенка да ги плетеш, да ги подврзуваш со врка ,машна или нешто слично за да фатат форма :) тогаш е поубаво

12. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    9.270
    Дали знаете што цвеќе е ова?

20201006_220752.jpg

13. Fatalnata

Fatalnata Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    8.673
    На Kataklinkers му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Platoniclover15

Platoniclover15 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2014
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    58
    дечки да не знаете каде можам да најдам ficus elastica ruby?

Прикачени фајлови:

15. SStasia

SStasia Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2017
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    1.276
    Ова цвеќе го најдов како расти на пат и решив да скинам едно, најдов онлајн мислам дека е маргаритка ама најдов латинско име е leucanthemum heterophyllum. Дали некој знае како можам да го изртам за да си го пресадам да имам во дворот? IMG_20201008_195406.jpg

16. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    100.566
    @Yowannty треба да ги прибереш,обично ги плетат како плетенка,ако не сакаш така можеш со ластиче да ги прибереш..
    Еве плетенка
    Screenshot_20201008-205958.png

17. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.403
    Инаку има апликација од play store, се вика PLANT SNAP. Го сликате вашето цвеќе, растение и ви го дава името. 99% е точна.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    9.270
    Ваква Бугенвилија дали има на Бит пазар?

120613963_10219977775809563_1663764082072896693_n.jpg

19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.920
    Допаѓања:
    177.364
    Пред недела дена маж ми донесе мала красула дома. Немав одма убава саксија да ја пресеам па седеше неколку дена во истата, фактички само корени беа. Ја пресеав, на светло е, ама еве овие денови и паѓаат листовите. Што друго можам да направам? Дали можда саксијата е мала? Цвета ли красулата?
    IMG_20201013_123618.jpg

20. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.033
    Допаѓања:
    14.439
    IMG_20201011_151425_1.jpg
    Знае ли некој како се вика ова цвеќе?
    Немам меморија за апп што ја има погоре спомнато @GrimTheReaper :)