Форумџика на годината

Цвеќе

Дискусија во 'Дом' започната од Lastbreath, 11 јуни 2010.

1. alex.eli

alex.eli Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2014
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    148
    И јас барам.

2. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.686
    Допаѓања:
    174.098
    градинарски центар Фоја

3. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.898
    Допаѓања:
    4.775
    Помош...имам спатифилиум (peace lily) и во земјата најдов црни црвчиња мали тенки...опасни ли се, да прскам ли нешто, да не почнат да ми лазат дома :puke: Цвеќево го имам некои 2-3 месеца...а на тераса да го ставам ќе смрзне..нели овие сакаат топло.

4. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.471
    Допаѓања:
    8.581
    Во земјоделска аптека побарај некој препарат против црви. На балкон не го ставај, си сака собна температура спатифилиум от.

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  5. SStasia

SStasia Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2017
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    1.276
    Мајка ми доби жолта хризантема и на почетокот беше супер, ама после еден месец почнаја многу да се сушат. Дајте помош како да ги спасиме да не ни се исушат :worried:
    IMG_20201108_133639.jpg

6. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Да пробаш или со инсектицид или најдобро да го исчистиш и пресадиш во нова почва.

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  7. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.199
    Допаѓања:
    32.805
    Дали правам грешка со тоа што ги вадам кактусите 2 пати неделно?

Многу им се суши земјата, посебно сега со парново, и им ставам вода, а имам читано дека се вадат еднаш на два месеци.

8. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.642
    IMG_20201111_165915.jpg IMG_20201111_165928.jpg
    Што може да им е што се вакви како паднати? И двете кога ги земавме листовите им беа нагоре. Оваа јукава раѓа нови ама млитава е, а драценава само дреме. IMG_20201111_165948.jpg Оваа ја добив на подарок, дали се исти вид со малата? И уште нешто, дали Замија може да се кастри?

9. orevokrsacka

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.471
    Допаѓања:
    8.581
    За јуката можам да ти кажам дека така клапнува најчесто кога земјата е презаситена со вода. Веројатно многу често ја полеваш. Заборави ја подолго време, и стави и вода кога земјата ќе биде убаво засушена.

На GrimTheReaper му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.642
    Ич не ја полевам да ти кажам, малце сум немарлива и затоа бирам цвеќиња што не бараат многу тинтрање. Дали е можно што нема дренажа на водата и земјата ми е од Бриколаж ама уште кога ја земав беше некако сува ептен.

11. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.403
    Земјата од Бриколаж и Меркур, ако е истата, е доста квалитетна. Дали е ровка со парчиња стиропор? Ако е таа, тогаш нема потреба да менуваш. Целта на земјата е при полевање да не задржува вода, односно растението ќе земе колку што му е доволно. Брза смрт настапува ако скапаат корените, подобро да се исуши отколку да скапе. Башка таа земја е чиста, без штеточини. Растение чувано во таа земја и растение чувано во земја од пазар, што не се суши, има разлика.

На orevokrsacka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. orevokrsacka

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.471
    Допаѓања:
    8.581
    Нема дренажа, мислиш нема дупчиња саксијата? Ако е така одма пресади го во друга саксија со дупчиња. Коренот скапува ако водата нема каде да истече.
    А земјата не би требало да е проблем за јуката, не бара многу квалитетна земја.

13. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.642
    Да на тоа мислев. Ќе ја пресадам одма. @GrimTheReaper немаше стиропорни топчиња, на кесата имаше цвеќиња расцветани, па си мислев да не е само за такви цвеќиња со цвет.

На orevokrsacka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.128
    Допаѓања:
    179.701
    Нема правило. Ако земјата се суши ќе вадиш. Само по малку вода, да не е претерано. Ако се во ред и не пожолтуваат или се згужвуваат не знам за какви кактуси збориш, тогаш вади си.

Девојки дали може да се спаси каланхоето? Листовите почнаа да венат и да паѓаат, исто и цветовите. Што да му праам не знам...

Уште едно прашање, секоја зима земам божикно цвеќе и ми умира. Што услови бара? Комплицирано ли е за чување?

На f.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.403
    Не е таа. Нема везе, гледај во иднина земјата да е сува пред да ставаш вода. Така е најправилно. Секако можеш и прихрана во вид на течност да користиш.

На Frosty! му/ѝ се допаѓа ова.
  16. petunija77

petunija77 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 септември 2018
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    20.448
    насади ја во двор ако можеш , инаку си сака вода почесто, кога ќе се исуши земјата , и штом прецвета се суши,не ти е исушена само ставај и вода , на пролет ќе си потера повторно без разлика дали е во саксија или во земја ,отпорни се на ладно

На SStasia му/ѝ се допаѓа ова.
  17. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.036
    Допаѓања:
    3.308
    Помош.... IMG_20201114_101314.jpg IMG_20201114_101309.jpg

Почнаа да им паѓаат ливчињата.. Како да ги спасам, од што може да е??? На две недели водичка по малку, и на светлина.. Каде грешам...

18. orevokrsacka

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.471
    Допаѓања:
    8.581
    Или премногу или премалку вода. Пикни го прстот во земјата за да процениш. Плус тие украсните камчиња не се за сукуленти, држат влага. И саксијата е несоодветна за се уште мали красули, може им скапува коренот бидејќи долниот дел е секогаш повлажен.
    Јас би ги пресадила во помали саксиички, па кога ќе потпораснат, може да одат во поголема "куќа". Тогаш и коренот е поголем и појак па може да издржи повеќе влажност во земјата.

На ladystardust му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Јас мислам дека е од премногу вода, @apple12 . Земјата сака да биде скроз сува пред да ја залиеш пак. Зимно време тоа би било отприлика еднаш на месец. И лончето/саксиите во кои се чуваат треба да имаат дупче за да се исцедува водата, не да се задржува внатре. Ова го научив откако „убив“ 2-3 сукуленти. Ај баш пробај да се воздржиш од заливање да видиш што ќе биде. Се слагам дека сегашнава саксија со камчињата е несоодветна и дека најдобро ќе им биде во мали теракота саксиички со дренажа и подметач.

На apple12 и orevokrsacka им се допаѓа ова.
  20. orevokrsacka

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.471
    Допаѓања:
    8.581
    Се сложувам за одржувањето, ама.. во случајов може сукулентот да е премногу жеден. Красулата има слабо развиен коренов систем, па цела вода да бега доле, бидејќи саксијата е длабока, а коренчето да е и натаму суво, бидејќи е плитко. Затоа е најдобро да се пресадат во соодветни помали саксиички, и да се тера режимот за сукуленти. Поретко заливање, но не многу оскудно, во зависност од условите на чување - топла или ладна просторија и слично.
    Во секој случај, членката прво треба да ја провери ситуацијата на терен, дали е земјата пресува или превлажна, па да процени што е болката.

На apple12 и ladystardust им се допаѓа ова.