Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Цвеќе

Дискусија во 'Дом' започната од Lastbreath, 11 јуни 2010.

1. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    3.304
    @ladystardust , @orevokrsacka ви благодарам на опширните одговори.
    Многу им се израдував кога ги купив.
    Дали има врска што ми стојат карши климата? Преку ден ги ставам пред прозорец (свекрва ми вика не треба да менувам локација, не било убаво).
    15 дена им немав вода ставено, и тоа по пола шприц им ставив, сега не можам да проценам каква била земјата зашо кога видов дека паѓаат ливчињата им ставив водичка.

Маж ми вика, и вештачко цвеќе ќе исушиш, штом не зачува кактус 2 недели (facepalm)

На ladystardust и orevokrsacka им се допаѓа ова.
  2. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    8.568
    Епл, во принцип
    Епл, во принцип секое цвеќе се чува што подалеку од грејно тело, ако е можно.
    А вода кога ставаш, стави им убаво, не се шприц. И кога не си сигурна дали страдаат од многу или малку вода, провери ја влажноста на горниот дел од земјата. Посебно кога се чуваат во топла соба, треба и повеќе водичка да ставаш, барем на 10 дена, не поретко од тоа.
    Моите на пример ги чувам во негреан ходник со природна светлина, па зимно време еднаш во месецот им ставам.

На apple12 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Хехе, сукуленти навидум изгледаат лесни за чување, ама се "tricky“ додека да ги научиш што и како сакаат. Јас во стан чувам 25 различни видови собни растенија, сукуленти ми се најтешки за одржување, 90% од растенија што не ми преживеале биле сукуленти. И не ми се баш омилени, единствената што моментално ја имам (т.е. ја нарачав и чекам да ми стигне е string of pearls). Генерално, сакаат да се на светлина и се наводнуваат кога почвата е речиси сува, многу често им се случува гниење на корењата од премногу вода и така умираат. И да, кога се заливаат треба убаво почвата да ја потопиш во вода и остатокот што ќе излезе од саксијата да го истуриш.

На Idedemja, apple12 и orevokrsacka им се допаѓа ова.
  4. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    да не знае некој каква нега му треба на ова цвеќе? 1недела го имам и веќе почна да се суши
    IMG_20201116_130941.jpg IMG_20201116_130951.jpg IMG_20201116_131003.jpg

На Оленка* и АнеАце им се допаѓа ова.
  5. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.263
    Женски, сарделите ги поткаструвате пред да ги внесете од надвор во домот ?

Моиве се растурија од цветање и жал ми е да ги кастрам, а читам дека треба бајаги да се скратат за да успешно презимат.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    669
    Девојки каде да најдам вакво? Пред некое време видов во Џамбо ама не бев заинтересирана, дали знаете како се движат цените, мислам дека по гранче се продаваа во џамбо и скапички беа.. Можеби има некаде поевтино..

Прикачени фајлови:

7. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    9.267
    Имам насадено Бугенвилии и се околу 10 см и сега се на прозор па ме интересира дали се уште да ги чувам под шише или да го извадам.

Секако ќе прецветаат и листовите ќе пожолтат.
    Скарти и пресади ги тие.

На g8lQQk му/ѝ се допаѓа ова.
  8. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Имам Божиќно цвеќе и човекот од каде што го купив ми рече еднаш неделно вода да му ставам.
    Е сега,пред некој ден требаше вода да му ставам и му кажав на дм да му стави.
    Кога дојдов дома и го проверив беше сува земјата и си викам може заборавил да му стави и му ставив јас.
    Другиот ден ми кажа дека веќе му ставил вода и сега не знам што да правам бидејќи два пати вода му ставивме дали и оваа недела да му ставам или да ја скокнам?

9. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.464
    Орхидеите 2 пати годишно ли цветаат?
    Повеќе од 1 месец имаше цветови, и паднаа и сега сувите стебленца ги исеков до кај што беа пожолтени плус 3-4 цм. Веќе 2 недели ништо не прави, како замрзната е истата. И ставам вода кога треба само и толку.
    Вака до кога ќе стои?

10. IAmPresident

IAmPresident Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2015
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    461
    Со нив нема правило, може да се цела година со цвет а може и уопште да не прецветат. Почни со прехрана еднаш месечно и биди трпелива. Една имам во мај прецвета сега вади нови цветни гранки, друга минатиот ноември прецвета уште нема ништо. Така да само трпение и внимавај да не и ставаш многу вода, само кога и се сребрени корените тогаш вади ја

На tinka-mace му/ѝ се допаѓа ова.
  11. IAmPresident

Се зачлени на:
    26 јуни 2015
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    461
    Пред да ставиш вода бркни го малку прстот ако земјата е сува стави, ако не е почекај скроз да се исуши. Не знам зошто така ти рекол човекот, за ниедно цвеќе не можеш да знаес точно на колку дена вода да ставаш, зависи колку е топло дома и колку светлина има, затоа секогаш проверувај ја земјата и нема да згрешиш

На buba4e89 и Idedemja им се допаѓа ова.
  12. tinka-mace

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.464
    Ја добив на подарок со 12-13 цветови, преубава беше и многу се грижев за неа, кога паднаа цветовите мислев време им дошло. :?: Инаку кога ја добив беше премногу водена, во цвеќарата ја удавиле во вода и долго време не и ставав и ги следев корењата.
    И сега редовно ја надгледувам, ја вадам кога треба и свежа е, листовите и се тврди, не омлитавени па да речам ми овенува, ама и никаков напредок нема. Има едни како ситни гранчиња или бебенца на орхидејата не знам, ама тие си стојат од кога ја имам, не пркнуваат воопшто.:?:

13. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Јас го вадам недела и среда, еве вчера заборавив, ама гледам не е сува земјата па утре следно.
    Инаку еве како треба:
    2. Божиќното цвеќе се наводнува само кога земјата е потполно сува. Проверувајте ја влажноста на почвата на два до три дена.
    Наводнувајте со доволно количество вода со цел да се навлажни целата почва, а вишокот на вода што ќе остане во подлошката одстрнете го. Ако не го наводнувате доволно долните листови ќе започнат да паѓаат. Од друга страна, пак, ако пак го наводнувате премногу, долните листови најпрво ќе започнат за пожолтуваат, па потоа ќе паднат.
    Еве повеќе за цвеќево:
    https://www.cityflowers.mk/mk/blog/Grizha-i-soveti/bozhikno-cveke-6-soveti-za-nega-i-odrzhuvanje

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. IAmPresident

Се зачлени на:
    26 јуни 2015
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    461
    Немаш гајле штом листовите се цврсти, само продолжи како до сега и ќе цвета пак. А тоа гранчиња никнуваат од стеблото горе каде што се цветовите или од доле пд земјата каде што е коренот?

15. tinka-mace

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.464
    Од стеблото што е нагоре, не од коренот. Стојат две стебла како прачки. :D
    Само ја набљудувам, ќе ја урочам. :D

16. IAmPresident

Се зачлени на:
    26 јуни 2015
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    461
    Ако почнат да се сушат стеблата да не се исплашиш нормален процес е. Ако ти се зелени прачки тогаш остави ги од нив ќе излезат нови цветни гранки :clap: истата сум потполно те сфаќам, ги имам 10 и сега ветив дека нема да купувам веќе, па се плашам да влезам во маркет одма викаат по мене “земи ме” :D Зависноста “орхидеи” опасна била :inlove:

17. tinka-mace

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.464
    Малку скапичка зависноста ама:cash: :D
    Јас немам простор, одвај и на оваа и најдов погодно место (валда и е погодно:^)), инаку би си купила уште неколку сигурно.:lol:

18. IAmPresident

Се зачлени на:
    26 јуни 2015
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    461
    И да знаеш скапичка, а после се чудам каде ми е платата :D:D живеам во 60м.к стан среќа исток па сите прозорци ми се со орхидеи, а имам уште 20тина цвеќиња сигурно, можеш да замислиш која градина е кај мене :D:D мм ме сака многу штом уште трпи :D

19. tinka-mace

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.464
    :o wow леле браво, колку љубов, време, внимание треба за толку многу цвеќиња да се одгледуваат. :clap:
    Јас сакам исто ама имам страв од црви :worried: па поради тоа одвај една орхидеја чувам. :D

20. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.748
    Допаѓања:
    11.159
    ^ Мене па орхидеите ептен ми се тешки за чување, една имав и ми загина, не се осудувам друга да земам многу е нежно цвеќе. А кави убавини од боја има :inlove:Гледам и мајка ми неколку смени, едвај две и останаа.