Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Цвеќе

Дискусија во 'Дом' започната од Lastbreath, 11 јуни 2010.

1. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Јас имам две, и двете ми цветаат на отприлика 8 - 10 месеци. Штом паднат цветовите и се исушат стеблата, ги сечам скоро до доле и понатаму продолжувам растенијата да ги наводнувам отприлика еднаш на две недели - ставам вода во сад и ги оставам да отстојат во неа 10-15 мин., да си попримат корените. Никогаш не им ставам додатна прихрана, а секое цветање вадат уште поголеми и поубави листови од претходното. Еве едната која овена во јули, сега гледам дека почнала да пушта две нови стебла.

На tinka-mace му/ѝ се допаѓа ова.
  2. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.464
    Исто и јас на тој начин ја наводнувам. Не и ставам обична вода од чешма туку купечка (како бебе ја гледам :lol:) така прочитав било подобро со таква вода, дали е правилно не знам.:?:
    Сигурно ќе се изначекам до пролет најрано за нови цветчиња, ама ако. :)

3. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    33.240
    Дете го испрска со сретство за стакло и овена наеднаш.Изгледа и го навадил...
    Можи да се спаси? IMG_20201202_183052.jpg

4. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Под итно разреди мала количина на сјај за садови во вода и испрскај го убаво на сите делови каде било испрскано со средството за чистење. После земи го, однеси го во купатило, покриј ја некако земјата и убаво целото измиј го со силен млаз вода. Ако го испрскал само по листовите може да се спаси, ама ако има средство и во почвата тешко, освен ако целосно не го извадиш од земјата, да му ги измиеш убаво и корените и да го пресадиш во нова почва.

На buba4e89 и 24.07 им се допаѓа ова.
  5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Вчера така како што пиша направив за Божиќното дрвце. А калејата видов нови пупки има. :inlove:

6. sierra

sierra Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    908
    Веројатно одговорот би бил не, но сепак да прашам...дали мали кактусчиња може да ги ставам на површина близу парно?

7. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.464
    Девојки зошто ми пожолтува орхидејава? Од кога и се исушија цветовите и и паднаа, ја скратив гранката 3-4 цм што беше исушено. Истото го направив и со другото гранче, него ништо не му е зелено е.
    Од што може да и е? Вчера стоеше во вода, надоле листовите и се многу свежи.
    Да не треба да ја скратам до доле?
    20201207_135321.jpg

8. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    765
    @Alishan30 мислам дека прашуваше за божикната,па ако ти биде од помош Screenshot_20201209-173207.png

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mell11

Mell11 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2019
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    136
    Каде можам да најдам божиќно цвеќе поевтино? Сакам повеќе да купам. Фала

10. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.379
    Допаѓања:
    171.469
    да не има некој од вас црвен јавор acer-palmatum-atropurpureum-japanski-javor-02.jpg

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  11. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.743
    Допаѓања:
    21.410
    Девојки ми треба помош:D
    На мајка ми за роденден и купив цвеќе и се си беше во ред, си цутеше најнормално за да сега овој период се исуши скроз. Гледам има ливчиња кои допрва ќе се развиваат, ама немаме појма ни јас ни мајка ми дали е тој нормален процес на цвеќето пошто е зима, или едноставно си овена.:(

Еве и слики.
    received_392592192075123.jpeg 20201214_164911.jpg
    Се надевам некоја членка што се разбира ќе ми помогни за какво цвеќе станува збор и како да го негуваме?:$

12. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.945
    Допаѓања:
    6.181
    Од многу вода е ова. Цветовите е нормално да прецветат, ако имаш среќа ќе цвета пак, кај мене не успеа го имам 2ипол години и по прецветувањето никогаш ми нема цветано пак. Но листовите се дефинитивно од многу вода, ова е каланхое и вид на сулулент, вода по малку еднаш на 2 недели. Не знам каква ти е саксијата, треба да има дупки одоздоле за да истечува вишокот вода, и под неа фрлај ја целата вода да не останува воопшто од истеченото зашто ќе скапат корените. Топлината не му е точку битна, ама нејќе многу високи температури, најдобро да стои на прозорец и повремено отварај го да го лади, посебно ако имате парно и е сув воздухот, сакат проветрување често. И внимавај да не ги топиш листовите кога ќе го наводнуваш. Сега не ставај вода околу 1 месец, почекај да се исуши скроз земјата. Се надевам дека ќе се оправи, почекај некое време ако не се среди пресади го во лесно пропустлива земја и внимателно со водата
    И се што е суво исечи, да останат само цврстите ливчиња. Лесно е за одржување кога ќе му го научиш вадењето. Јас од едно 7 други си пресадив, брзо се размножува :D и уште нешто, стави 1/3 квасец во едно литро вода, размешај го убаво да се спои водата со квасецот и навади го, ќе се прероди сигурно. Ама тоа по 1 месец, откако ќе се исуши земјата убаво

Последна измена: 15 декември 2020
    На christinnn му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.098
    Ај некој поискусен помош. Мм ми купи божиќно цвеќе, ама одма почна да ми се суши, дали бара некои посебни услови за чување?

14. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.945
    Допаѓања:
    6.181
    Наводнување еднаш неделно и не сака промаја, доколку си отворила прозорец блиски до него од тоа е, веднаш се сушат кога ќе ги фати промаја

На Lisicko му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.098
    На шанк во кујна ми стои, дали бара повеќе светлина и на која температура му одговара? Е сеа јас му ставив два пати вода во неколку дена, може од тоа да е

16. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.945
    Допаѓања:
    6.181
    Сака светлина да, ама не многу директна, не на прозорец. Може и од вода да е, навиднувај го само кога горниот дел на земјата е сува, проверувај со прст. Ама најмногу и смета промаја

На Lisicko му/ѝ се допаѓа ова.
  17. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.743
    Допаѓања:
    21.410
    Fala ti mnogu, se nadevam kje go opravime.:inlove:

18. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    8.568
    Еве совет и од мене: ако не ви е пресадено откако сте го купиле, пресадете го во некоја убава купечка земја. Кога ги купуваме од цвеќари, цвеќињата се секогаш напукани со хемија, и после тоа болуваат дури се адаптираат на домашни услови. Таа смеса во која ги продаваат, не може да се нарече ни земја.
    Значи пресадување, ставање на светло место, и водичка кога ќе се засуши земјата. Каланхое е ова, кај мене цвета секоја година.

На christinnn му/ѝ се допаѓа ова.
  19. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    100.563
    received_327704444898561.jpeg
    received_1483015378754881.jpeg

На Оленка* и orevokrsacka им се допаѓа ова.
  20. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.588
    Допаѓања:
    40.014
    Каде се набавуваат собни големи цвеќиња?