Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Цвеќе

Дискусија во 'Дом' започната од Lastbreath, 11 јуни 2010.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.915
    Допаѓања:
    177.308
    Ја ставив во вода во друг сад, па ја чував на кујнска хартија на маса да се исцеди убаво пред да ја вратам во саксијата. А пластичната си има еден куп дупчиња, така беше купена. Полна беше пупки. Сеа само неколку останаа. Јас мислев сите ќе ми расцветаат. :wasntme: Многу и се радував.

@AngelOfArh ние овде имаме проблем со висока влажност. Сув воздух нема ни кај што греам. Апарат за собирање вода ми е нон стоп вклучен. Ама да не е можеби од висока влажност?

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.341
    Допаѓања:
    102.998
    Можеби да. А може и да е смрзната, и од тоа пупки паѓаат, или да ја фатила промаја. Пред да ја полеешсекогаш види и ги корењата, ако се и бледо зелени не полевај, кога ќе посиват тогаш.

У принцип орхидеата е тропско растение, и треба влага, ама си сака и одредена топлина.

3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.915
    Допаѓања:
    177.308
    А да ја префрлам на топло?
    Има еден лист што е закинат, да не треба да го пресечам?

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.341
    Допаѓања:
    102.998
    Не го сечи, моите да ги видиш за греота, листовите се крш, изгорени. Ако јас ги сечев требаше да остане без листови од едната страна. Дур е зелен не го сечи. Пробај префрли ја на топло, ама хидрирај ја. А пупките суви нема да пркнат, ама што има нови ќе расцветаат ако ги хидрираш. Одма ќе осетиш пупката како се гои од прашината водена.

5. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    18.051
    Од страна мислев за дупчиња. Ќе ставам слика во спојлер. Инаку да Ангел како што рече, можно е и промаја да ја има фатено. Гледај да не ја фаќа промаја.
    upload_2021-1-13_12-6-51.png

6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.915
    Допаѓања:
    177.308
    @AngelOfArh @Antolinaa
    Немам каде да ја ставам без повремено да ја фаќа промаја. Таков е станов. Буквално секаде има промаја кога отворам. Не е директно, ама ја фаќа. Ако е до тоа немам што друго да направам, оти неколку пати на ден луфтирам. :| Во кујна каде ја чувам балконска врата на кипење ми е цело време, деновиве беше претопло никаде не греев. Сеа од денеска е ладно, ама да не направам полошо со преместување?
    Антолина дупки нема од страна, само долу така ми рекоа во расадникот дека е доволно. Дното од прилично отворено, ама ако треба ќе издупчам и од страна.

Само една пупка е пред отварање. Другите си паѓаат цело време.. Немам надеж за нив....

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.341
    Допаѓања:
    102.998
    Не, не, никако да ја фаќа промаја. Колку и да било топло, надвор навечер сигурно било под 10, студот и прави мака. Не и правиш проблем ако ја преместиш, промаја или студ ќе и направи проблем. Дупчиња не ти требаат, само да не лежи во вода. Јас немам дупчиња на моите орхидеи и супер ми се.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  8. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.759
    Допаѓања:
    34.017
    Ништо не и е температурата повеќе има шанса да смрзне отколу да изгори од топло. Стави ја најубаво на прозорец нека стои ова е нормално да и паднат бидејќи ептен сега во зимр ги трујат со хемии да искараат мн цвета нормално ретко во домашни услови да пушти некоја толки многу пупки. Еве ја оваа е стара преку 5години вака и ги направи дупките.и што помалку ја гледај 8) ќе биде се во ред и инаку имаат сунѓерчиња насредината затоа поретко вода и ставај скорп секоја орхидеја има сунѓер кога ја купуваш. Ако не ти е страв извади и го подобро уште сега. 20210113_151900.jpg

Ова ми ср дел само 20210113_153100.jpg

На Луцидна Луција, Coco31, Yowannty и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.915
    Допаѓања:
    177.308
    Многу убави. :inlove:
    Фала ти на совети. Утре ќе пробам да го извадам сунѓерчето и да направам некоја дупка повеќе. Ја внесов на топло и паднаа сите пупки денеска. :| Валда ќе има нови.

10. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.759
    Допаѓања:
    34.017
    Нови ведмаш не, но кога ќе прецветаат сите ќе бидр во мирување на неколку месеци и после пак ќе пушта нови гранки и цветови.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lost123

lost123 Форумски идол

Се зачлени на:
    13 април 2017
    Пораки:
    2.830
    Допаѓања:
    58.028
    20210113_155640.jpg Цвеќево го добив на подарок, како се одгледува и нешто подетално за него треба да знам?

На Crna Dama му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Ова е вид на сансевериа со боени врвови, одржување исто како за кактуси, нејќе често вода и не мора на директна светлина.

13. lost123

lost123 Форумски идол

Се зачлени на:
    13 април 2017
    Пораки:
    2.830
    Допаѓања:
    58.028
    Може глупаво прашање ќе поставам, но врвовите вештачки се обоени или природни се жолти? И тоа ретко колку е на 10 тина дена еднаш или?
    Сакам на пролет да го пресадам но гледам дека не е во земја, се купува посебно како што има за орхидеата и за ова има? Фала однапред

14. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Вештачки се, побарај низ нет дали може да се тргне некако. Да, доволно е на 10 дена вода.
    Слободно пресади го на пролет во земја.

На lost123 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Оленка*

Оленка* Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2014
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    1.751
    Добив некое вештачко ѓубриво што било многу добро, ама изгледа е само за цвеќиња кои цветаат. Им ставив на моиве собни цвеќенца и почнаа најстарите листови да ги претвораат во жолти :worried: Излегуваат меки и жолти, ко баш да се во болка, можам ли некако да ги спасам? :(

16. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.378
    Допаѓања:
    171.467
    да ги пресадиш одма

На orevokrsacka и Оленка* им се допаѓа ова.
  17. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.086
    Женски ај малку помош за Азалеа, ја купив пред еден месец.си стоеше во таа малечката саксија ко што ја купив, и пред некој ден ја пресадив во поголема саксија, бидејќи почнаа цветовите да се венеат и да паѓаат, помислив мала и е саксијата, лисјата си стојат сега зелени, ама нови цветови и пупки нема.
    Ја полевам два-три пати неделно по малку со отстоена вода на собна температура, и пак нема нови цветови.
    Има надеж да се расцвета? или до тука и било?:( а баш си беше убаво расцветана со розев цвет...

18. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.759
    Допаѓања:
    34.017
    Леле мојаата се расѕури од цветање веќе 4 м како ја имам старитр цвеѕоби и ги кинам а се мислам како фа ја пресадам сеуште ми е во мала саксија ама битно цвета како луда.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.086
    Немој не ја пресадувај до на пролет кога ќе биде потопло, јас избрзав и ја утнав работата.
    Што убаво ми беше расцветана, ама ете ја пресадив, а некои и по една година ги чуваат цвеќињата во малите саксии ко што се купени, и никому ништо.
    На мојата повеќето листови и испаднаа сега, и ги потстрижив гранките малку од сувите листови и пупки и ја ставив на прозорец на топло и светло, па имам надеж дека можеби ќе поттера со цветање и ќе ја вратам во живот:$
    Кажи ми на колку време и ставаш вода и дали и ставаш прихрана?

20. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.131
    Го имам истово цвеќе,вода на 10 дена е многу. Се става на мин.20 дена, јас ставам еднаш месечно пола филџан од кафе.
    Совет од таму каде што го купив беше да не го пресадувам, само да го ставам во украсна саксија и редовно земјата што се собира во саксијата да ја исфрлам. Го имам веќе цела година и супер е . :)

На lost123 му/ѝ се допаѓа ова.