Zdravo, neznam dali nekoj moze da mi pomognes ama moram da prasam. Imam aloe vera, ama izgleda od premnogu Voda sega zimava dolniot del mi skapa a gore e zdravo. Dali ima sansi nekako da se spasi? Neznam zdraviot del nekako da se presadi nesto da se napravi?
Новите/младите изданци што растат над скапаниот дел, откини ги и засади ги во нова земја. Јас имам вид алое, не е баш алое вера, ама принципот е веројатно ист. Кога многу се шири, ги кинам страничните што растат, гледам да биде сосе коренчиња, и се пресадуваат.
Мене исто ми се случи, во септември земав од продавница алое вера, но кога сакав да ја пресадам доле беше скапана и поплавена буквално од вода. Па среќа една другарка ми кажа совет: Одма да ја пресадам, да видам дали има корен што е добар а не скапан, ако се добри да ги избришам со тоалетна да впиат вода и после кога ќе ги предасадам окулу нив да напрскам цимет. Го направив истово, и искрено не знам дали од тоа или од тоа што веќе намалив со ставање вода, сега ми е спасена. Дури и бебиња цветаат
знае ли некој што со овие израстоците на кактусот така треба да биде и дали се пресадуваат тие малите
Имаш ,,бебиња '' @ALISA0000 . Ако внимателно ги отстраниш и ги засадиш,ќе имаш млади кактуси. Пред садење треба да стојат на воздух некој ден,па тогаш садење.
имаат како боцки најдоле вајлда тоа како корен ке му дојде кога можам да ги пресадам ? ако можеш пиши ми процедура за пресадување а ако не ги пресадам шо ке биде? на сликата се гледаат 2 а има 4 такви
Рано е уште,остави ги до март -април. Тие што сакаш да ги насадиш,внимателно одвој ги од мајката.Остави ги на воздух да се потсушат,2-3 дена,после насади ги и не им сипувај вода веднаш.После некое време по малку вода... @ALISA0000 Ако не ги пресадиш ништо нема да им биде,само ќе раснат...може и мајката да заслабне....
ке ги пресадам тогаш у април земјата песок само или песок и земја или ако има да си купам специјална готова
Има и специјална за кактуси...а можеш и сама да направиш, мешавина на обична земја ,песок,керамида кршена..и да не ти биде тврдо набиена туку полабава,пропусна...
Добив на подарок азалеа. Дали може некој да ми посочи како да ја предадам и воопшто како се одгледува?
Тие што имате љубичици дали ви измрзнаа надвор? Моите скоро сите се млитави некако,уште синоќа ги тргнав на завет да се ама утрово кога ги видов сите замрзнати Дали ке се опорават кога ке затопли?
Каде да барам низ скопјево убави саксии со цвеќе? Сакав да земам сансеверија од бриколаж ама кога се натерав веќе се продале А беше преубава со убава саксија Од Каде да си купам?