Има цело време, за секоја сезона, бар на зелен пазар не престанаа да носат цвеќиња. А бугенвелија не се сеќавам да видов пред 2недели бев
Ако се надворешните Темјанушки стави ги на сонце ќе се оправат. Моите снег ги покри па пак се добри. Ако се домашни еднаш неделно. Гледај листовите да не ги мокриш. Ако се надворешни Темјанушки тогаш почесто, земјата треба влажна да им биде со добра дренажа.
@friendy да ми се средија темјанушките Сега се супер не им е ништо Сакав да прашам утре ке одиме накај скопје до болницата мајка тереза дали таму некаде во близина има повеке избор за цвеќиња да си купам
Ако бараш керамички саксии, во Бриколаж и Меркур има доста избор. Во Меркур се малку попристапни цените. Сансеверии има секаде бидејќи се тренди периодов. Разгледај што има во цвеќарниците на фб. Сите се добро снабдени заради 8-ми Март. Само немој да купуваш од оние што се со боени врвови од видот Sansevieria cylindrica. Зависи. Кога е потопло времето и има повеќе сонце, почесто се става и обратно. Во принцип ако им недостасува вода тие свенуваат и штом ќе им ставиш вода за кратко време се враќаат во нормала.
Предлог за цвеќиња кои можам да си ги чувам во жардињери на оградата од балконот? Некои што не бараат многу ‘тертипи’, само вода од време-на време
-Кампанула, бела и виолетова има кај нас; -Љубичици со крупен или ситен цвет, достапни во многу бои; -Воденчиња (impatiens) исто така достапни во многу бои. Првите две не мрзнат. Последните се погодни за одгледување под сенка. Поевтини се цвеќињата на пазарите, евентуално Меркур и Бриколаж. Разгледај и во маалски цвеќарници. Веќе почнаа да носат различни цвеќиња. За таа цена можеш да најдеш: Спојлер: Калемен кактус Спојлер: Tillandsia cyanea Спојлер: Слоново стапало (Нолина) Спојлер: Dypsis и Chamaedorea палми
Што правите со Божиќното цвеќе и како се одржува во текот на годината?! Моето уште има листови ама му паѓаат почесто приметив.
Женски, добив орхидеја Преубава е, со убави, цврсти зелени листови и крупни цветови. Јас читав на нет околу негата, и мада секогаш ми се допаѓаше, секогаш ја избегнував оти сметав дека е захревна. И сега кога ја добив сакам да ја очувам. Прашањето ми е дали треба да ја пресадам? Ставив слики да ми поискусните кажат време ли и е. За заливањето прочитав дека треба потопување, и тоа не знам кога, пред колку време е посл залевана. Ќе купам и прехрана, дека прочитав требало за цветови. Ја ставив во куна, прозорецот е северозапад, има напладне директно сонце, во лето ќе го замрачувам со ролетни, белким ќе и одговара местово. Значи време ли е за пресадување и заливање? Фала
Многу е убава. За пресадување почекај да и паднат цветовите. Кога ќе дојде време побарај во цвеќарници мешавини за орхидеи. Во нив треба да има парчиња од кора од дрво. Инаку кога корењата изгледаат како на сликите т.е. имаат сребрено-зелена боја, тогаш е време за наводнување. Потопи ја целата саксија во некој сад со вода. 15-20 минути да стои така и извади ја да се исцеди водата. Ќе ја забележиш промената на бојата на корењата. Ќе добијат свежа зелена боја. Само внимавај да не влезе вода меѓу листовите. Може да скапе ако се случи тоа. И направи многу дупчиња по страните на саксијата бидејќи им треба добра циркулација на воздух на корењата.
Ти благодарам. Еве ја потопив целата таа пластична саксија е во вода и ќе ја оставам 20 мин. Тие некои корења над саксијата не ги фаќа водата ама белким нема врска нели. И направив и дупчињата од страните плус. Фала за советите.