Ани немам идеја, можеби земјата била прејака? Сепак не му ставај прихрана, остави го засега само со вода, па види како ќе се однесува.
Здраво, каде да набавам сурфинии, ама оригинал, бидејќи лани купив ама беа обични петунии, не тие што паѓаат надоле т.е сурфинија
Сите? Ако биле долните нормално е да отпаднат, ако биле другите од многу вода, сонце да не ја фатило или промаја?
Друштво, еве слика од (мислам дека е, ама не сум сигурна) дрвото на парите. Значи беше многу мало кога го зедов, ама од самиот почеток се борам со некои билни напасти, ваши ли се, не знам како се викаат. Првин лисчињата му беа свиткани, со црни точки насекаде, мислев прашина од земја е, кој знае, ама гуглав и открив дека тие точки му цицаат сокот на лисјата и затоа се свиткуваат. А и беа кршливи, на допир отпаѓаа листовите. Па барав лек по интернет. Значи првин го шприцаав со напиток од бел лук, па некое време со растворот од сода бикарбона и сјај, го измивав многу пати. Во меѓувреме тоа продолжи да си расте, ете и ливчињата му растеја исправени не така свиткани, не знам како растеше, мислам дека многу го малтретирав и себе и цвеќето со природни демек раствори, ама не бива. Ете сега пак гледам насобрани и бели точки и црни како групирани по листовите Дали сум во право, ваши ли се тие? Препорачајте ми што да земам против истите да ги решам конечно? Пак ќе се намножат и ќе ми го исцицаат. Фала ви. На маж ми му велам онака успат, абе пак не се решив од овие, тој ми одговара: абе фрли го. Нејќам да го фрлам, толку го тинтрам, мора да има начин да се решиме од напастиве.
@Sky-butterfly Вошки се да. Земи средство против вошки од земјоделска и испрскај го. Во меѓувреме оддели го од останатите цвекиња што ги имаш да не ги фати и нив.
Фала, се надевам ќе се решам. Ама од самиот старт тоа стоеше до другите цвеќиња и се беа на него, другите немаат, ама ќе го одделам.
Здраво на сите Купив 3 вербени сеуште мали но не се разбирам мн во вакви цвеќиња. Дали веднаш да ги пресадам или да почекам да се подоправи времево? И што друго им треба од прихрана и такви работи?
Пак јас Бев во земјоделска, купив таков некој прашок што се раствара во вода па да го испрскам цвеќето. Било добар тој, така му вели тој таму. Патем, зедов земја за орхидеја кога ќе ја пресадувам и плус ваква некоја посуда дупла, што се вади, е сега прашањето ми е што треба да правам со таа посуда тука вода ли сипувам и ја потопувам орхидејата (ако може) па ја истурам или служи само за цедење, или за трето? Сори за малку глупо прашање
Земи од земјоделска некое системско средство што се раствора во вода, и налеј во земјата. Само така ќе ги решиш вошките, нема кај да бегаат после. Не се мачи со природни средства, како јас што се мачев со шефлерата, на крај ги решив со хемија. И така не даваат плодови, па нема гајле.
Па мислам ако нема најава за минусни температури ноќно време, можеш да ги пресадиш. Ако ги садиш во саксии, нека бидат подлабоки. Прихрана по еден месец од пресадувањето, тие во гранули што се раствораат во вода се подобри од тие во течна состојба.
Дали ќе може помош сакам да садам петунија па дали знаете во жардињера дали може по две или многу се две. Поздрав
Дали некој знае постои ли нешто да се стави на земјата во цвеќето на питунии те, мислам дека ми ги јаде црв од внатре.... Помага ли моспилан или актара???
Како одвнатре, мислиш коренот го грицка нешто? Инаку да, земи од средствата и раствори во вода колку треба, и навади ја земјата.