Да, нешто да го јаде коренот, дека вака надворешно не гледам да има нешто. Незнам што може да биде ама цели гранки ми паѓаат, ќе ја фатам гранката во рака ми останува, а веќе и почната да се суши од предходно... Незнам од што може да е
Механичка повреда била, искршени биле гранчињата при садење. Сега се оправи, супер е. Сакав само да прашам, моспилан превентивно на колку време да прскам, и ѓубриво течно во комбинација со бест прихрана како да им ставам. Еднаш неделно ѓубриво, другата недела прихрана или заедно??? Вакво ѓубриво имам
Не мора да комбинираш прихрана, доволно е само Бест еднаш на десет дена / две недели. Не почесто од ова, зошто може да ги предозираш па да подгорат. А моспиланот испрскај сега, па после еден месец (ако можеше да се раствора во вода) , стави во водата за наводнување и полеј во земјата. Така е поефикасно, прочитај во упатството на колку време е препорачливо да се става и во која количина.
Здраво. Има некој пробано да засади петунии од семиња? Ако да дали успеале и како се одржуваат тој период? И дали се повеќе годишни?
Од Божиќната Ѕвезда зимата ми се скршија 2 гранчиња и ги ставив во вода, си стојат околу 3 месеци така и сега гледам пуштиле зелени ливчиња. Дали да ги насадам во земја бидејќи немаат пуштено коренче (не знам дали и можат да пуштат вака во вода).
Би можела да ставиш вода во надворешниот сад и да ја потопиш саксијата со орхидејата. Само не верувам дека ќе и биде добро на орхидејата во ваква саксија бидејќи нема дупки на двата дела, а на корењата им е потребна добра циркулација на воздух. Од супстратот што си го купила издвој ги крупните парчиња кора, исплакни ги со вода и потоа стави ги во рерна на 120-150° додека да испари водата. Внимавај да не ги изгориш. На овој начин се стерилизира супстратот.
Насади ги немат гајле,би требало да се фатат,свекрва ми само крши гранче и без да го рти го сади па и успева неколку божикни така размноже.
На фб рекламираат едно течно ѓубриво." Organic life" , 600 денари / еден литар течно ѓубриво . Меѓу останатото ќе го зголеми бројот на цветови кај орхидеите.
За белите вошки : неколку капки сјај за садови се додаваат на околу еден литар вода. И потоа се прска делот каде има бели вошки. А другиот проблем - ќе да е до земјата !
Само јас можам да умрам замија... Ја пресадив пред 1 недела, само тогаш и ставив вода, и почна деле кај стеблата да скапува и да се кршат гранчињата... И ливчињата мн избледеа... А толку и се израдував Што може да е? Многу вода, влага... Како да ја спасам...